Recent Topics
Tires wear out faster when new?
by 2010Civic
09/22/17 05:05 PM
Fram Ultra now rated up to 20K miles?
by Matagonka
09/22/17 04:55 PM
New fram Ultra synthetic filter?
by MikeB4rsk
09/22/17 04:50 PM
Service Department Just Lied to My Face
by fenixguy
09/22/17 03:43 PM
a $79 appliance bulb
by chiefsfan1
09/22/17 03:20 PM
Castrol Edge Bio-Synthetic on Sale
by bigj_16
09/22/17 03:04 PM
Using up boat fuel
by otis24
09/22/17 02:51 PM
Recently retired after almost 26 years on the job.
by wtd
09/22/17 02:06 PM
One size fits all
by zipster
09/22/17 02:04 PM
Do you flush your power steering system?
by Diesel16
09/22/17 12:59 PM
Diesel P/U's Coal Smoking It from Stop Lights
by LoneRanger
09/22/17 12:51 PM
GM Oil Life Monitor - OCI With Synthetic
by ChrisD46
09/22/17 12:18 PM
adjust briggs clutch spring
by edwardh1
09/22/17 11:29 AM
6000 SYNSHIELD ™ MAX MPG SAE 10W - 30 API FA - 4
by bigj_16
09/22/17 10:44 AM
Front differential fluid capacity for 2004 A4
by dlundblad
09/22/17 07:56 AM
All New New Honda Goldwing for 2018
by LoneRanger
09/22/17 07:44 AM
Favorite cooling system bleed method?
by ford46guy
09/22/17 07:30 AM
PCV/Crankcase breather
by meborder
09/22/17 06:47 AM
Extended run fuel tank
by henni
09/22/17 06:44 AM
Failure Analysis: Toyota V6 Timing Belt Failure
by Kibitoshin
09/22/17 03:20 AM
Newest Members
shuvo, angelcar, ickkyi, JoV, fiat124
62906 Registered Users
Who's Online
94 registered (andyd, 4WD, Anduril, 2010Civic, 77GrandPrix, Al, 7 invisible), 2132 Guests and 16 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
62906 Members
66 Forums
271230 Topics
4498396 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#1944185 - 07/06/10 11:25 AM Cruise control not engaging
EricZoom Offline


Registered: 05/10/04
Posts: 582
Loc: South FLorida
I had my brake light switch replaced recently, and now my CC doesn't seem to work. It goes on and lights up when I press the button on the wheel, but when i'm moving it won't engage it. Can this be related to the brake light switch? Thanks.
_________________________
04 Mazda6s - M1 EP 5w20
11' Cad SRX - No more DIY OC's, All covered under warranty

Top
#1944194 - 07/06/10 11:35 AM Re: Cruise control not engaging [Re: EricZoom]
CourierDriver Offline


Registered: 12/27/09
Posts: 4482
Loc: Tn.
disconnect the neg cable on ur battery and see if it resets thru the computer, I really dont know the answer, but when my dodge stuff acts up , I do that first, sometimes it works.n Leave the cable off for 10 minutes too.
_________________________
The world needs directional signal training, pass it on..up for a right turn, down for left turn.
can't please everyone, so you got to please yourself

Top
#1944197 - 07/06/10 11:39 AM Re: Cruise control not engaging [Re: CourierDriver]
EricZoom Offline


Registered: 05/10/04
Posts: 582
Loc: South FLorida
Thanks, maybe I'll try that.
_________________________
04 Mazda6s - M1 EP 5w20
11' Cad SRX - No more DIY OC's, All covered under warranty

Top
#1944213 - 07/06/10 11:55 AM Re: Cruise control not engaging [Re: EricZoom]
Jim 5 Offline


Registered: 05/25/05
Posts: 4009
Loc: Calgary Canada
Brake switch is the most common issue for cruise control problems given that no electrical switch in the car likely gets as many cycles as this switch.

There are usually two circuits on a brake switch and both of them need to be functioning properly for the cruise to work. Just because your brake lights are functioning, doesn't mean the switch is working properly. I had this same issue on my Chev K1500 a few years ago.

I strongly suspect your brake switch especially since it was recently changed. I'd start by checking if all the wires are connected. There should be at least 4 wires attached.
_________________________
Jim A
07.5 GMC Sierra 2500HD LMM Rotella 15w-40
09 Odyssey EX-L CT 5w-20
66 Bronco QS 10w-30
08 BMW K1200S Rt 15w-40
08 Pitster Pro X4 Rt 15w-40

Top
#1944217 - 07/06/10 12:02 PM Re: Cruise control not engaging [Re: Jim 5]
SLCraig Offline


Registered: 12/21/08
Posts: 5627
Loc: London, ON, Canada
Definitely connected.
When you touch your brakes with cruise on, it will disengage. There is something going on there.

Also, I had the problem on my old Altima where the clutch pedal switch was causing engagement problems of the cruise.
_________________________
2010 Civic SI sedan 6MT
PP 5w30 | Fram TG | Pennzoil MTF

Top
#1944218 - 07/06/10 12:03 PM Re: Cruise control not engaging [Re: SLCraig]
Jim 5 Offline


Registered: 05/25/05
Posts: 4009
Loc: Calgary Canada
Good point about the clutch pedal switch. If you have one, this would be just as important and likely to wear.
_________________________
Jim A
07.5 GMC Sierra 2500HD LMM Rotella 15w-40
09 Odyssey EX-L CT 5w-20
66 Bronco QS 10w-30
08 BMW K1200S Rt 15w-40
08 Pitster Pro X4 Rt 15w-40

Top
#1944227 - 07/06/10 12:08 PM Re: Cruise control not engaging [Re: SLCraig]
EricZoom Offline


Registered: 05/10/04
Posts: 582
Loc: South FLorida
My car is an ATX, so no clutch. The only thing is the on/off button comes on. It's when i'm moving, it won't engage.
I went back to where I had it installed, and the guy said since it comes on, it must be something else, not the switch.
_________________________
04 Mazda6s - M1 EP 5w20
11' Cad SRX - No more DIY OC's, All covered under warranty

Top
#1944247 - 07/06/10 12:30 PM Re: Cruise control not engaging [Re: EricZoom]
Anies Offline


Registered: 01/29/09
Posts: 2804
Loc: NJ
I am assuming this is the Cadillac? If it's the Caddy, your BCM will be the culprit. The BCM is bain on most 2000+ GM vehicles. I had lost Cruise Control at some point in my Impala amongst other things and finally replaced the BCM and blam that and everything else that stopped working is now working.

If its the Mazda, I'll leave it to the others.
_________________________
2012 Nissan Frontier SL V6 (mine)
2014 Ford Fusion SE w/Tech (wifey)
+Dealer Serviced

Top
#1944256 - 07/06/10 12:37 PM Re: Cruise control not engaging [Re: EricZoom]
KrisZ Offline


Registered: 12/23/06
Posts: 6816
Loc: Toronto, Canada
If you're talking about your Mazda 6, then the On/Off button is just for arming/disarming the cruise control, and is not dependant on the brake, so your mechanic is wrong and this may be related to the brake light switch.

My Mazda 3 has two light indicators for cruise control, your 6 should be the same, one is called "Cruise Main" and is activated by the On/Off switch, it will remain on, no matter if the cruise is actually engaged or not, pressing the brake pedal will not turn this light off either. Then there is the "Cruise" light that comes on only if the cruise is actually engaged and will shut off if the cancel button or brake pedal is pressed.

If “Cruise” light never comes on when trying to engage cruise, then the brake switch is likely the cause, especially if cruise was functioning properly prior to switch replacement. Also I think your mechanic is just being lazy, because the first rule of troubleshooting is to check the last thing you changed that might be related to the problem, and the brake light switch is directly linked to cruise control operation, instead of dismissing it out right.


Edited by KrisZ (07/06/10 12:45 PM)
_________________________
2015 Dodge Grand Caravan-15k miles.
2006 Mazda 3-145k miles

Top
#1944272 - 07/06/10 12:55 PM Re: Cruise control not engaging [Re: KrisZ]
dwendt44 Offline


Registered: 05/17/06
Posts: 3771
Loc: Central Wisconsin
Had a Chevy truck once that did this.
The brake switch needed adjustment. Problem fixed.

As the brakes wear, the pedal hung a bit lower, just enough to trip the switch.
Try adjusting the switch for better contact.
_________________________
There's no such thing as:
Too big of a battery,
Too large of a gas tank,
or too loud of a horn,
or too bright headlights.

Top
#1944301 - 07/06/10 01:25 PM Re: Cruise control not engaging [Re: dwendt44]
mechtech2 Offline


Registered: 09/05/06
Posts: 19479
Loc: Chicago Area
The brake has a switch/disconnect for the cruise control.
This is almost assuredly your present problem.

Top
#1944379 - 07/06/10 02:24 PM Re: Cruise control not engaging [Re: mechtech2]
EricZoom Offline


Registered: 05/10/04
Posts: 582
Loc: South FLorida
Thanks for all the responses. This problem is obviously happening on my Mazda. If it was the Caddy, I would of been covered under warranty.
I do have the same setup as KrisZ's Mazda3 where there's 2 buttons for the CC, and the main one just turns in on. I'm going back to the [censored] shop tomorrow to have him look at it. Hopefully this Putz will not try to talk his way out of it. It seems to be pointing to a problem with the replaced switch being defective, or
not installed correctly.
_________________________
04 Mazda6s - M1 EP 5w20
11' Cad SRX - No more DIY OC's, All covered under warranty

Top
#1944673 - 07/06/10 08:14 PM Re: Cruise control not engaging [Re: EricZoom]
Jim 5 Offline


Registered: 05/25/05
Posts: 4009
Loc: Calgary Canada
I'd just let him know that you can take it to him where he can fix it for free, or you can take it elsewhere and if it is diagnosed as a brake switch installation problem then you'll be presenting him with the bill.
_________________________
Jim A
07.5 GMC Sierra 2500HD LMM Rotella 15w-40
09 Odyssey EX-L CT 5w-20
66 Bronco QS 10w-30
08 BMW K1200S Rt 15w-40
08 Pitster Pro X4 Rt 15w-40

Top