Recent Topics
Oil for 2015 Ford Explorer
by oilnut12. 03/23/19 12:48 AM
Blains farm and fleet citgo syn
by BTLew81. 03/22/19 10:48 PM
2003 Duramax 208, XXX miles Rotella T4
by TurboJW. 03/22/19 08:11 PM
Turn signals on the freeway?
by das_peikko. 03/22/19 08:05 PM
Running Boards Restored
by kstanf150. 03/22/19 07:38 PM
QSUD at Canadian Tire
by Snagglefoot. 03/22/19 07:29 PM
Camry vs Accord vs ???
by Joe1. 03/22/19 07:26 PM
Fire up
by Matagonka. 03/22/19 07:16 PM
Mobil-1 AFE Discounted at Sam's Club
by ekpolk. 03/22/19 06:20 PM
Test drove a Tesla Model 3
by y_p_w. 03/22/19 05:54 PM
Did i make a mistake? Hilux 3.0 d4dhello
by Anton93. 03/22/19 05:52 PM
WM Valvoline Full Syn Modern Eng Clearance
by Spartanfool. 03/22/19 04:22 PM
Need Moly basic training
by Bill_W. 03/22/19 04:03 PM
P0420 code goes away in warmer weather
by 2010Civic. 03/22/19 03:54 PM
Customer declined new belt
by Chris142. 03/22/19 03:13 PM
How to deep clean back of wheels?
by qdeezie. 03/22/19 02:51 PM
RK oil sale T4 15w40
by 1978elcamino. 03/22/19 01:57 PM
Hello and goodbye to my old job
by Motorking. 03/22/19 01:52 PM
Newest Members
duradick, Harold1031, Skendread, NGK, Thomas1
67589 Registered Users
Who's Online Now
26 registered members (bfleeman, Black_Thunder, AnthemBassMan, Brad_C, 555, AndyB, 3 invisible), 492 guests, and 68 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics286,262
Posts4,905,490
Members67,589
Most Online2,967
Mar 10th, 2019
Donate to BITOG
Hop To
Switched from ac to heat and now ac doesn't work. #4518399
09/17/17 08:30 AM
09/17/17 08:30 AM
Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
TinyVoices Offline OP
TinyVoices  Offline OP

Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
Friday morning on the way to work while on the highway I switched the temp slider in the mr2 from ac to heat. The heat never really got hot unless i turned the ac compressor off. After work, when leaving, i slid the slider back to ac and it would not get cold. Only if the car was idle would the ac cool off. Once you start moving it gets luke warm. Ac worked fine before switching to heat and back.

In the past I have had to slightly recharge the system and the ac used to not be cold on the highway until it was recharged. Recently, after that recharge, the windshield has been fogging up after a couple of days of using the ac. No I don't have a heater core leak. Any ideas about why changing to heat would mess up the ac system? Maybe not charged enough and changing to heat somehow made that pronounced?

Last edited by TinyVoices; 09/17/17 08:33 AM.

2010 Mazda RX8 Sport - 37k miles - ????
2006 Toyota Matrix XR AWD (Wife) - 130k miles - Valvoline Max Life 5w30
Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: TinyVoices] #4518401
09/17/17 08:36 AM
09/17/17 08:36 AM
Joined: Jun 2003
Posts: 34,077
ME
eljefino Offline
eljefino  Offline

Joined: Jun 2003
Posts: 34,077
ME
Sounds like your slider cable got messed up somehow. Run the AC and feel the metal pipes under hood, one should be cold.

Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: eljefino] #4518404
09/17/17 08:38 AM
09/17/17 08:38 AM
Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
TinyVoices Offline OP
TinyVoices  Offline OP

Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
The pipes absolutely get cold. And the ac works perfectly at idle. Just not while moving any real speed.


2010 Mazda RX8 Sport - 37k miles - ????
2006 Toyota Matrix XR AWD (Wife) - 130k miles - Valvoline Max Life 5w30
Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: TinyVoices] #4518409
09/17/17 08:40 AM
09/17/17 08:40 AM
Joined: Jun 2003
Posts: 18,431
Deplorable in apple valley, ca
Chris142 Offline
Chris142  Offline

Joined: Jun 2003
Posts: 18,431
Deplorable in apple valley, ca
this is caused by the heater valve letting hot water in or a blend door got stuck.

Last edited by Chris142; 09/17/17 08:41 AM.

02 Wrangler carlube 5w30
87 F250 traveler 15w40
07 fjcruiser Chevron 10w30
Z400 castrol T 10w40
Can am maveric edge 5w40
57 case tractor 15w40
Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: TinyVoices] #4518412
09/17/17 08:42 AM
09/17/17 08:42 AM
Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
TinyVoices Offline OP
TinyVoices  Offline OP

Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
When you say heater valve do you mean thermostat?

Last edited by TinyVoices; 09/17/17 08:42 AM.

2010 Mazda RX8 Sport - 37k miles - ????
2006 Toyota Matrix XR AWD (Wife) - 130k miles - Valvoline Max Life 5w30
Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: TinyVoices] #4518423
09/17/17 09:01 AM
09/17/17 09:01 AM
Joined: Dec 2011
Posts: 5,662
North Carolina
rooflessVW Offline
rooflessVW  Offline

Joined: Dec 2011
Posts: 5,662
North Carolina
Originally Posted By: TinyVoices
When you say heater valve do you mean thermostat?



No, he meant heater valve.


"Zed's dead baby, Zed's dead."
Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: TinyVoices] #4518440
09/17/17 09:24 AM
09/17/17 09:24 AM
Joined: Dec 2006
Posts: 1,024
midwest
JamesBond Offline
JamesBond  Offline

Joined: Dec 2006
Posts: 1,024
midwest
On our 96 Tercel the temp has a slider and it seems to control a door. I don't think it has a valve on the coolant line. Our 93 Celica has a dial temp control with more resistance and I believe it controls a valve on the coolant hose. When you move your slider can you hear a door slap back and forth? Your door or valve may not be closing completely.

The fogging may be from a clogged ac drain. You need to find the drain and make sure water is draining from it. Keep the dash on fresh air before you shut the ac off.

Re: Switched from ac to heat and now ac doesn't work. [Re: TinyVoices] #4518442
09/17/17 09:27 AM
09/17/17 09:27 AM
Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
TinyVoices Offline OP
TinyVoices  Offline OP

Joined: Sep 2016
Posts: 525
Fairfax, VA
I actually just took out the glovebox and noticed when sliding the temp slider nothing was happening with the door arm. Upon removing the controls I found the cable for the slider was moving free because it had come out of its retainer so sliding the cable was moving the whole deal, not just the cable inside thr sheath. Bent the retainer clip so it would put pressure on the cable, reinserted the cable, and all seems well now. Thanks for the suggestions everyone.

Last edited by TinyVoices; 09/17/17 09:27 AM.

2010 Mazda RX8 Sport - 37k miles - ????
2006 Toyota Matrix XR AWD (Wife) - 130k miles - Valvoline Max Life 5w30
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™