Recent Topics
Advance Auto coupon codes
by a1mfw
09/27/16 05:13 PM
MacOS Sierra
by OVERKILL
09/27/16 04:59 PM
New Pirellis
by gregk24
09/27/16 04:43 PM
A tire question
by ffhdriver
09/27/16 04:34 PM
Mobil 1 EP 0w-20: 9,816 OCI: '07 Accord
by Cardiobuck
09/27/16 03:53 PM
Replacing Sway Bar bushings
by 52pu
09/27/16 02:33 PM
Slow Library Computers...
by sleddriver
09/27/16 02:19 PM
Valvoline SynPower | $2.99/qt after rebate | Menar
by lucas01230
09/27/16 01:53 PM
Grease packet that comes with Honda OEM brake pads
by 2010Civic
09/27/16 01:18 PM
P0741 Torque converter clutch stuck(replacement)
by sky
09/27/16 01:15 PM
Alaska, the Land of Massive Headlight Glare?
by SubLGT
09/27/16 12:32 PM
Motorcycle filters - FRAM PH6017A or HiFlow HF204?
by sw99
09/27/16 12:29 PM
Newest Members
JDMiller, 9009000, tsl1968, AlluD, BkOB
59201 Registered Users
Who's Online
68 registered (AirgunSavant, 2oldtommy, a1mfw, AlaskaMike, 2012AccentSE, 2015_PSD, 8 invisible), 1913 Guests and 15 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
59201 Members
66 Forums
254983 Topics
4188493 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3445832 - 08/04/14 04:21 PM PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250
13Tacoma Offline


Registered: 11/14/13
Posts: 83
Loc: California
I just wanted to post this up. My first UOA ever. I have pretty much always ran dino 5k ocis but tried PU for 9k. I filled it again with the same PU 5w30. This is the "old PU" without pureplus label on the bottle.

The dealer recalled the pistons on this car and they replaced the pistons and rings at 118k miles. It has seemed to run just fine ever since even though it didn't seem like it ran bad before the recall anyways.

Let me know what you think.





Edited by 13Tacoma (08/04/14 04:26 PM)
_________________________
2013 Tacoma 5spd 4x4 - 50k - TGMO 0W20 & OEM Filter

Top
#3445833 - 08/04/14 04:22 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
Pajamarama Offline


Registered: 06/09/12
Posts: 525
Loc: Atlanta, GA
Dude, might want to blank your personal info.

Otherwise, nice report.
_________________________
09 Fit Sport 5MT - 105k miles - 5w20 PU - TG7317

Top
#3445841 - 08/04/14 04:27 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: Pajamarama]
13Tacoma Offline


Registered: 11/14/13
Posts: 83
Loc: California
Originally Posted By: Pajamarama
Dude, might want to blank your personal info.

Otherwise, nice report.


Good call. But what's not to trust about a forum full of oil nuts?
_________________________
2013 Tacoma 5spd 4x4 - 50k - TGMO 0W20 & OEM Filter

Top
#3445844 - 08/04/14 04:30 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
Pajamarama Offline


Registered: 06/09/12
Posts: 525
Loc: Atlanta, GA
Originally Posted By: 13Tacoma
Good call. But what's not to trust about a forum full of oil nuts?


You never know -- someone might decide to stalk you because your OCI is too long, too short or just right.

Just good internet practice. smile
_________________________
09 Fit Sport 5MT - 105k miles - 5w20 PU - TG7317

Top
#3445846 - 08/04/14 04:32 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
13Tacoma Offline


Registered: 11/14/13
Posts: 83
Loc: California
Ya definitely. Thanks for catching that. It's my first time....

Also is silicon usually a leak in the intake system?
_________________________
2013 Tacoma 5spd 4x4 - 50k - TGMO 0W20 & OEM Filter

Top
#3445852 - 08/04/14 04:37 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
beast3300 Offline


Registered: 12/24/09
Posts: 3131
Loc: Ohio
Originally Posted By: 13Tacoma
Ya definitely. Thanks for catching that. It's my first time....

Also is silicon usually a leak in the intake system?


Great report! Usually yes @ intake system/dirt.
_________________________
'03 Regal GS L67 3.29 GR, 3inch DP: PP 5w30/FU3980

'99 Grand Prix L36: QS Defy 5w30/ProSelect 21040, Filtermag


Top
#3445865 - 08/04/14 04:45 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
901Memphis Offline


Registered: 08/14/10
Posts: 11058
Loc: Northern Kentucky
Yep, i would replace the air filter just to be safe, it may have a sealing issue, you never know. It could also be a leak in the system, make sure all hoses and clamps are tight and there are no cracks in plastic pieces.
_________________________
2002 Buick Century 125k - Built 4T65e(Maxlife) - Syn Frankenbrew + XG 3387A
1998 Nissan Altima 335k - 5MT - M1 HM 5w30/Fram Ultra XG7317+MOS+ATP 205

Top
#3445871 - 08/04/14 04:49 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
3800Series Offline


Registered: 08/02/14
Posts: 1208
Loc: Gulf Coast, MS
Looks nice.wish I could find a place near me that stocks the Pennzoil Ultra Platinum.

Top
#3445917 - 08/04/14 05:59 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
Rand Offline


Registered: 08/20/03
Posts: 10669
Loc: NE,Ohio
silicon can also be from sealers.. you say they had it open to change the pistons and rings.. how long ago was that.
_________________________
2015 Forester I-Premium 6MT

Top
#3445937 - 08/04/14 06:10 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
abycat Offline


Registered: 12/06/10
Posts: 2007
Loc: grande prairie AB
Looks good to me. I'd feel fine running 11000 miles on her. With that oil.
_________________________
2004 f350 6.0
2011 nissan versa hb

Top
#3445950 - 08/04/14 06:19 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
sicko Offline


Registered: 09/22/08
Posts: 1699
Loc: Virginia
Excellent results. How was your vehicle used over the time, like what was your hwy/city ratio?

Top
#3445963 - 08/04/14 06:26 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
13Tacoma Offline


Registered: 11/14/13
Posts: 83
Loc: California
The engine was tore down maybe 1 year ago at 118k miles.

I'll definitely try to catch the next oci between 10 and 11k.

I would say this oci the vehicle was used just about 50/50 highway city. Maybe 60/40 highway/city because we did take 2 trips of 250 highway miles one way.
_________________________
2013 Tacoma 5spd 4x4 - 50k - TGMO 0W20 & OEM Filter

Top
#3448522 - 08/07/14 02:48 AM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
PandaBear Offline


Registered: 08/05/02
Posts: 13374
Loc: Silicon Valley
Thanks for posting this. I was deciding how long to run PU on my IS250 as well, between 10k or 15k miles for near 100% highway driving. Looks like 10k is good to go for sure, but 15k may be at or slightly past the limit.
_________________________
"You keep asking questions PandaBear and you'll end up a vegetarian like my wife" - Camu Mahubah

Top
#3448713 - 08/07/14 10:00 AM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
13Tacoma Offline


Registered: 11/14/13
Posts: 83
Loc: California
No problem. I would guess if there are no issues with the car and near 100% highway driving you could get pretty close to that 15k mark. Although I'm just currious how long does it take you to put those 15k on? I was thinking of doing the 10-11k next time or 1 year. I think we probably put around 13-14k per year on the car.
_________________________
2013 Tacoma 5spd 4x4 - 50k - TGMO 0W20 & OEM Filter

Top
#3448932 - 08/07/14 02:46 PM Re: PU 5w-30 SN / 9,000 miles / 2007 Lexus IS250 [Re: 13Tacoma]
PandaBear Offline


Registered: 08/05/02
Posts: 13374
Loc: Silicon Valley
Originally Posted By: 13Tacoma
No problem. I would guess if there are no issues with the car and near 100% highway driving you could get pretty close to that 15k mark. Although I'm just currious how long does it take you to put those 15k on? I was thinking of doing the 10-11k next time or 1 year. I think we probably put around 13-14k per year on the car.


15k is about 9 months for me, and I'm using 10w30 (SM spec) so the consumption should be reasonable, and I'm planning to top off at least 1 qt during that time.
_________________________
"You keep asking questions PandaBear and you'll end up a vegetarian like my wife" - Camu Mahubah

Top