Recent Topics
malware software?
by Eddie
06/23/17 08:39 AM
Using up my QS Defy 10W-30 "SL" oil
by novadude
06/23/17 08:17 AM
anyone use or hear of triax oil?
by fireman1073
06/23/17 07:40 AM
Oil Filter Wrenches ??
by billt460
06/23/17 07:31 AM
Oil Spec Bible
by NGRhodes
06/23/17 06:58 AM
Generator outlet
by Donald
06/23/17 06:47 AM
Ford Fusion Semi-Automatic Transmission - Dual Clu
by WyrTwister
06/23/17 06:25 AM
Shell Helix 20W50 and 0W20 sale in Oz
by SR5
06/23/17 03:41 AM
Oil recommendations for 2006 fz1
by 02s4audi
06/23/17 12:18 AM
Liqui Moly MoS2 #2009 and LM Truck Series MoS2
by Johnny248
06/22/17 11:28 PM
Motor sounds
by turtlevette
06/22/17 10:43 PM
Smith & Wesson rebate thru 6/30/17
by gman2304
06/22/17 10:43 PM
3 off Crown Vic, 5W20, Las Vegas, 15,000 miles
by Shannow
06/22/17 10:40 PM
Wheel seal
by buck91
06/22/17 10:34 PM
Losing a parent
by GMFan
06/22/17 10:17 PM
20" Gas lawn mower runs for 20 min - stalls out
by 69GTX
06/22/17 10:16 PM
Ford 1.0-litre EcoBoost, engine of the year.
by wemay
06/22/17 08:58 PM
Magnatec 5W30
by mobilaltima
06/22/17 07:58 PM
Gorilla Nutz
by SteveSRT8
06/22/17 06:11 PM
Please ID K-frame wood grips
by JHZR2
06/22/17 06:01 PM
Newest Members
NEO25DET, AlwaysACarThing, zai, Dislocated_Local, Megared
61930 Registered Users
Who's Online
81 registered (AlaskaMike, Al, 901Memphis, 2012AccentSE, 2015_PSD, 09_GXP, 4 invisible), 2345 Guests and 24 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
61930 Members
66 Forums
266920 Topics
4414411 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3330079 - 04/01/14 08:38 AM 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks
Beanboy Offline


Registered: 11/28/05
Posts: 12
Loc: Beantown
Posted my first oil report here back in 2006, back again with the same car with more mods. Got my numbers back from Blackstone and just wanted confirmation as to what may be going on before I drop the car off for a rebuild.

I sent two samples in, lead was high in one of the samples (10ppm) but all other metals and oil properties were normal in both. I don't know which sample is which (had them stored in clean containers), but assume the 10ppm lead one was the 2nd.

It looks like lead is present in the larger bearings in the EJ255, which points to bearing wear. But without any iron, it seems I caught it fairly early? Not getting any audible knock or performance/fuel economy changes, and the current mods have been on the car for 5 years/40K miles.

Only thing I can think of is that perhaps my fuel pump is going/bad gas caused detonation and I hammered the rod bearing(s) and/or had a lubrication issue?

Next Steps
I haven't checked the IAM value in a very long time, so I'll be tracking down a cable and checking to make sure IAM is still 1.0. Anything else that I should check (cut oil filter at last change and it was clean) or any thoughts on what happened/how to avoid it going forward much appreciated.

Thanks!

-B


Code:
	      Sample   Average
ALUMINUM	3	3
CHROMIUM	1	1
IRON	        7	8
COPPER	        9	13
LEAD	        10	5
TIN	        0	1
MOLYBDENUM	45	48
NICKEL	        0	0
MANGANESE	0	0
SILVER	        2	1
TITANIUM	0	0
POTASSIUM	2	1
BORON	        30	22
SILICON	        4	8
SODIUM	        7	5
CALCIUM	        2141	2086
MAGNESIUM	28	22
PHOSPHORUS	709	683
ZINC	        895	802
BARIUM	        0	0


Edited by Beanboy (04/01/14 08:39 AM)

Top
#3330203 - 04/01/14 10:51 AM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
Eddie Offline


Registered: 12/07/03
Posts: 8732
Loc: Florida, Cape Coral
Not sure I agree with your diagnoses with only 10 PPM of lead on one UOA. Possibly have Blackstone redo the analysis or if you still have more sample, send out to another lab before going to rebuilding. My opinion. Ed
_________________________
CX5 Touring 2.5L :-)

Top
#3330229 - 04/01/14 11:16 AM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
Nate1979 Offline


Registered: 04/08/13
Posts: 3498
Loc: Portland, OR
If you worry so much about it just run a really short OCI as a rinse, do a UOA and see if the Pb is still high. No need to go to drastic measures over one UOA.
_________________________
2015 GMC Sierra 2500 6.0L
2010 Subaru Forester 2.5X

Top
#3330237 - 04/01/14 11:20 AM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
05LGTLtd Offline


Registered: 03/04/13
Posts: 1019
Loc: Va
Check the turbo shaft play before going right to a short block rebuild?

Top
#3330243 - 04/01/14 11:26 AM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
Wilhelm_D Offline


Registered: 01/28/09
Posts: 818
Loc: Tacoma, WA
Originally Posted By: Beanboy
Posted my first oil report here back in 2006, back again with the same car with more mods. Got my numbers back from Blackstone and just wanted confirmation as to what may be going on before I drop the car off for a rebuild.

10 ppm of lead would not necessarily lead me to rebuild the engine unless I am experiencing operational issues.

Looking at your posts you report running something like this:

Stage 2 Power Package

over the last eight years.

Wouldn't that explain the additional stress on the bearings?

Top
#3330281 - 04/01/14 12:11 PM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
Beanboy Offline


Registered: 11/28/05
Posts: 12
Loc: Beantown
Along with the elevated Pb, did have visible flecks in the oil on the last two changes, which is why I sent the oil in for analysis. Is there a particle size between visible to the naked eye, what gets caught by the filter, and what can be measured via oil analysis?

Top
#3330559 - 04/01/14 05:16 PM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
bluesubie Offline


Registered: 08/04/03
Posts: 2150
Loc: NJ
My lead jumped to 10 right before a turbo failure. Stop running girly man oil in an '05 Subaru turbo. smile
Where's the rest of the uoa ? Are you still running the AVCS/turbo banjo bolt screens ?

-Dennis
_________________________
'04 Subaru Forester 2.5XT
Mobil 1 0W-40

Top
#3330630 - 04/01/14 06:56 PM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
cptbarkey Offline


Registered: 02/27/12
Posts: 3007
Loc: texas
turbo's blowing in LGT's seem to be the rule, including the one i bought recently which is now in the queue to be repaired sometime this fall. I would suggest proactively replacing yours.

Top
#3331434 - 04/02/14 02:00 PM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
Beanboy Offline


Registered: 11/28/05
Posts: 12
Loc: Beantown
Aftermarket turbo hss been in place for 5 years/40K. Forced Performance 20G. Banjo bolt screens removed at the same time.

Sourcing a log cable (got rid of APV1 when I went for a custom tune) to check IAM.

I think the next step beyond checking for knock will be dropping pan, checking oil pickup and inspecting turbo before going for a full rebuild starts. Hate to take the engine out and find it was a journal bearing in the turbo going.

Top
#3331488 - 04/02/14 03:01 PM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
05LGTLtd Offline


Registered: 03/04/13
Posts: 1019
Loc: Va
Did you upgrade the oil line with the turbo? Or are you running stock line with banjo filter pulled?

Top
#3335088 - 04/06/14 04:21 PM Re: 05 Subaru LGT 4K,5w30 PP , 10ppm Pb + gold flecks [Re: Beanboy]
Beanboy Offline


Registered: 11/28/05
Posts: 12
Loc: Beantown
Oh WTH?

http://store.forcedperformance.net/merchant2/merchant.mvc?Screen=Oil_Supply

Just read that in 2009 FP said to go with larger banjo bolt and oil line? Wish I had known about this change since I bought in the fall of 2007.

Anway, checked IAM today and still at 1.0, so the ECU hasn't made any overall corrections due to knock.

So I think it may come down to a turbo rebuild/replace oil pan and cooler, and maybe new oil pickup and hope that no damage was done to other bearings. Thoughts?

Top