Recent Topics
2008 Honda Element oil question
by fujirio
Today at 09:50 PM
TIRE QUESTION
by renegade_987
Today at 09:46 PM
What's your favorite outboard and why ??
by BrocLuno
Today at 09:30 PM
Briggs 'Quantum 6.0' Flathead top no load 2600RPM
by Colt45ws
Today at 09:15 PM
EPA efficiency testing may not work, at all
by wemay
Today at 09:11 PM
Mobil 1 0w40 for 2013 4.8 V8
by CapitalTruck
Today at 09:04 PM
2013 Passat service
by powersmo
Today at 08:24 PM
A/C troubleshoot
by Leo99
Today at 07:50 PM
Chevy Cavalier ATF Change - What fluid is best?
by rowebil
Today at 07:45 PM
RIP, Sam Wheeler
by 02SE
Today at 07:43 PM
Redo of oil selection at CT and new oils!!!
by addyguy
Today at 07:42 PM
F1 - 2016 German Grand Prix
by gofast182
Today at 07:31 PM
Newest Members
_hashtagusername, larrybroad123, dr_p, CapHead, rowebil
58632 Registered Users
Who's Online
67 registered (abycat, Brybo86, Buzzsaw, bbhero, Bottom_Feeder, bchannell, 4 invisible), 1471 Guests and 13 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
58632 Members
66 Forums
252381 Topics
4139499 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 3 1 2 3 >
Topic Options
#3318726 - 03/21/14 07:45 AM New Subaru, 1qt in 1800mi.
JTK Offline


Registered: 08/14/03
Posts: 8718
Loc: Buffalo, NY
Hopefully it's just due to break-in and won't be a normal pattern like some FB series engine owners have been experiencing. I was on my way to work yesterday morning and *Ding* the low oil level indicator lit up on my new 2014 XV Crosstrek. Later in the morning I checked the dipstick and sure enough, it was at the add mark on the stick. What's in there looks quite dark for for being a new vehicle at only 1800mi as well.

I know Subaru has been putting oil level sensors on their engines since at least 2010. My 2012 Legacy, with the older style EJ253 engine had one, but that one consumed no noticeable oil what so ever. The amount I put in, drained out when I changed it on the Legacy.

Anyway.. I didn't top the Crosstrek up with the recommended 0w20 liquid gold. I used a quart of synthetic 5w20 I had in the garage.


Edited by JTK (03/21/14 07:50 AM)
_________________________
2016 Subaru Forester 2.5, CVT. 2013 Dodge Grand Caravan SE (Babe magnet III)

Top
#3318735 - 03/21/14 07:54 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
Bandito440 Offline


Registered: 02/13/12
Posts: 3175
Loc: NYS
I wouldn't worry just yet. My Forester consumed a bit before 7,500 miles and has since stopped. I'm over 16k now.

My first short OCI between 1,000 and 3,750 was PYB 5w-20. Shhh. Don't tell Subaru.
_________________________
'14 Grand Cherokee EcoDiesel
Pennzoil Euro L & OEM filter

Top
#3318761 - 03/21/14 08:19 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
mrsilv04 Offline


Registered: 12/08/06
Posts: 7787
Loc: Illinois
Are you sure it was full to begin with?
_________________________
Whatever you do... do NOT speed through the town of Gauley Bridge, WV.

Top
#3318762 - 03/21/14 08:21 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
Doog Offline


Registered: 10/24/11
Posts: 5818
Loc: North Coast
I would be changing out the factory fill.
_________________________
The difference between a beer and your opinion is that I asked for a beer... well except for just now..:-)

Top
#3318767 - 03/21/14 08:26 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
JTK Offline


Registered: 08/14/03
Posts: 8718
Loc: Buffalo, NY
mrsilv04, yes, had a proper level when new.

Doog, I'll probably change it earlier than the Subaru recommended 7500mi OCI for this vehicle. There's no early first OCI recommended for this vehicle. I don't do a 300/1000, etc.. mile first oil changes on my new vehicles anymore.
_________________________
2016 Subaru Forester 2.5, CVT. 2013 Dodge Grand Caravan SE (Babe magnet III)

Top
#3318772 - 03/21/14 08:30 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
Mykl Offline


Registered: 02/08/13
Posts: 1797
Loc: Texas
My experience with Subarus is that mine have lost oil if I ran anything thinner than GC. My STi even consumed an alarming amount of Mobil 1 5w30, which I'm told is on the thinner side of 30 weights, at least thinner than GC.

That Subaru now recommends 0w20 doesn't jive with my experiences. I wonder if it would do better on 30.
_________________________
'10 Volkswagen GTI
'07 Toyota Camry XLE V-6

Top
#3318797 - 03/21/14 08:48 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
ARCOgraphite Offline


Registered: 05/17/09
Posts: 10025
Loc: N.H, U.S.A.
Our FB25 with 60K uses about a Qt of 0w20 over the 7500 mile OCI. The Valvoline seems to keep the TC tensioner operating properly. Almost time for the Spring OCI. I might put in some 5w20 PU see how that works, or, maybe go with the Valvoline again.
_________________________
2014 Nissan Rogue S CVT, OC#4 19671mi-Castrol EDGE EP 5W30+Nissan 15208-9E01A Filter
2015 Forester 6MT 5Door, OC#6 41243mi-M1EP 0W20+Subaru Filter

Top
#3318811 - 03/21/14 09:04 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
JTK Offline


Registered: 08/14/03
Posts: 8718
Loc: Buffalo, NY
I haven't decided if I want to go with 0w20 or stay with the 5w20 some of my other vehicles have been using. Subaru is pretty adamant about using 0w20, but I've got to think it's more marketing and bean counter driven, than Subaru/Fuji Heavy engineering driven. Gotta keep up that green image and market to that crowd.
_________________________
2016 Subaru Forester 2.5, CVT. 2013 Dodge Grand Caravan SE (Babe magnet III)

Top
#3318842 - 03/21/14 09:26 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
LoneRanger Offline


Registered: 07/02/07
Posts: 2453
Loc: Midwest
Believe there is a recent TSB out for this that may involve installing a new ring design Subaru has created to address the issue. Dealers are well aware of the problem and there is a plan involving monitoring oil consumption which they will put the car on to determine it the TSB needs to be applied.
_________________________

'09 Subaru Forester .........(Quaker State Syn Blend 5W30)
'16 Ducati Multistrada DVT 1200S (Spectro Platinum 15W50)

Top
#3318844 - 03/21/14 09:27 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: Doog]
Kuato Offline


Registered: 10/23/05
Posts: 5289
Loc: In transit...
Originally Posted By: Doog
I would be changing out the factory fill.


+1
_________________________
Your oil's condition is speculation until you get a UOA done.

2013 F150, 5.0 4x4, 52k Schaeffer 9000


Top
#3318853 - 03/21/14 09:35 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
meep Offline


Registered: 02/20/07
Posts: 2963
Loc: Southeast
granted my experience is dated but my 97 definitely had some personality associated with oil consumption. I ran 10k OCIs on synthetic, so I had a lot of data during that time.

engine spec'd 5-30 but 10-30 was the sweet spot. It was underpowered for the size of the vehicle and was run pretty hard as a result. Mobil 5-30 also never really held up well and would start getting noisy and ticking around 4,000 miles, whereas 10-30 had consistent sound/feel through the entire interval. 5-30 would get consumed a lot, 10-30 needed a couple of top-offs over 10,000, especially if there was some long-distance trips mixed in there. The engine exhibited cold-start piston slap since new, but never really worsened over the ~110,000 I owned it. It was a *solid* little, smooth-running power plant.

IIRC over 10,000 it would use anywhere from 1/2 to 1-1/2 qts.

It also took about 36,000 before everything sort of settled into place. IIRC back then it was under warranty had probably used 3/4 qt every 3,000. been a long time.
_________________________
2006 Tundra 2wd
2015 crv (wifey!)
2005 s60 2.4L

Top
#3318866 - 03/21/14 09:47 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
JTK Offline


Registered: 08/14/03
Posts: 8718
Loc: Buffalo, NY
I hear you meep. Even my 2012 Legacy with the EJ253 recommended 5w30, but did have the old-school oil viscosity chart buried in the manual, that gave the OK for pretty much everything between a 20wt and 20w50 depending on your ambient temps.

I know most manufacturers won't do a thing unless the vehicle consumes more than 1qt/1K miles and that's only after an excruciating "oil consumption test". Used to be a problem for 1998+ Isuzu 3.2/3.5L owners back when I owned a Rodeo and maintained a few 3.2/3.5's in the family, but mine never drank a drop.

Of all the new vehicles I've owned, cars, pickups, SUVs, domestic and otherwise, I've never had a new one use a noticeable amount that I recall.

I guess the nice thing is, Subaru has the low oil level warning light set to come on right at the low level mark on the dipstick. It took one quart to bring it right between the add and full holes on the stick.


Edited by JTK (03/21/14 09:50 AM)
_________________________
2016 Subaru Forester 2.5, CVT. 2013 Dodge Grand Caravan SE (Babe magnet III)

Top
#3318868 - 03/21/14 09:52 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
Rand Offline


Registered: 08/20/03
Posts: 10497
Loc: NE,Ohio
In 2011 the first year for the fb25 subaru foresters don't have low oil level sensors.

They decided later it was necessary :P

Some other models came with it earlier.

Mine came with a recommended first oci at 3000mi but later they decided it wasnt really necessary.

my2011 used 1qt first 1000miles but now it uses about 1qt/3500mi sometimes less. I usually change at 3-4000 miles due to the severe service interval and my 1mile commute. By then I've added 1/2qt and its in the middle of the dipstick add/full
my dad's 2013 outback uses about 1qt/2000mi or so.


Edited by Rand (03/21/14 09:55 AM)
_________________________
2015 Forester I-Premium 6MT

Top
#3318876 - 03/21/14 10:06 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
JTK Offline


Registered: 08/14/03
Posts: 8718
Loc: Buffalo, NY
Thanks Rand.

I'll give it some time to see how it goes. I'm sure being a high revving 5spd doesn't help. My 80mi work commute is mostly hellish highway, at speeds approaching 75mph. I don't do 75mph often because the little 2.0i, 5spd tachs at 3K RPM at those speeds....WahhhhhHH!
_________________________
2016 Subaru Forester 2.5, CVT. 2013 Dodge Grand Caravan SE (Babe magnet III)

Top
#3318931 - 03/21/14 11:20 AM Re: New Subaru, 1qt in 1800mi. [Re: JTK]
BearZDefect Offline


Registered: 08/15/05
Posts: 2152
Loc: Lexington, KY
JTK, 3,000 RPM is just fine. I've had a few old cars from the late '80s and early '90s that ran anywhere from 3,200 to 4,000 RPM at 75 MPH. All had well over 100,000 miles when I owned them. None consumed more than half a quart in a 4,000 mile interval. They performed as expected both in terms of power and fuel consumption. I expect a 2014 engine to do at least as well in the long run.

Top
Page 1 of 3 1 2 3 >