Recent Topics
Shimmy on the Hiwy
by Char Baby - 03/29/20 06:06 AM
10w40 over 5w30 diesel
by angryorc - 03/29/20 03:20 AM
Clover Overseeding.
by GumbyJarvis - 03/29/20 01:52 AM
Crawfish Boil
by BlueOvalFitter - 03/29/20 01:09 AM
Crude Pricing Dynamics
by Y_K - 03/28/20 11:24 PM
Best battery tender for AGM
by painfx - 03/28/20 10:27 PM
Tinted my DRLs
by mclasser - 03/28/20 09:04 PM
Chicken Burritos tonight
by urrlord - 03/28/20 08:34 PM
ACDelco Oil filter date code
by nwjones18 - 03/28/20 07:43 PM
GM Plastic Heater Hose T-Fitting(s) Broke!
by jetman - 03/28/20 06:26 PM
Elite Iron Bipod
by claluja - 03/28/20 05:44 PM
Uneven Pad Wear?
by JeffKeryk - 03/28/20 05:43 PM
Left valve cover leaking oil
by NH73 - 03/28/20 05:03 PM
Pennzoil platinum high mileage
by Micahmcmeen - 03/28/20 04:04 PM
Beans!
by 53' Stude - 03/28/20 03:54 PM
1997 Dodge Ram v6
by urrlord - 03/28/20 03:31 PM
Blood shortages
by 53' Stude - 03/28/20 03:09 PM
Decent little score
by JPP - 03/28/20 02:23 PM
First Time Timesert Install Questions
by The Critic - 03/28/20 01:56 PM
Ontario Nuclear update
by OVERKILL - 03/28/20 01:42 PM
Newest Members
yulichris, jeff58, jimmyturner, ChainsawGuy, jbr
71038 Registered Users
Who's Online Now
41 registered members (caprice_2nv, Char Baby, 53' Stude, 4WD, 1foxracing, 5 invisible), 682 guests, and 15 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics303,303
Posts5,233,538
Members71,038
Most Online4,538
Jan 20th, 2020
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
Dash cam restarting only via OBDII #5351629 02/16/20 11:37 AM
Joined: May 2010
Posts: 2,513
R
RamFan Offline OP
OP Offline
R
Joined: May 2010
Posts: 2,513
Good morning folks.

A few weeks ago I picked up an Aukey DR02J and installed in the Alfa via OBD II connection using their install kit. Install was a breeze and I don't have any complaints about the cam itself but I'm wondering if SGW is causing a restarting issue I'm having with it. There's no rhyme or reason for the restarts, sporadic cam restarts will occur while driving or even just changing the settings of the cam with the car off. I've tried several attempts at troubleshooting with Aukey (they've been great at trying to fix this) but unfortunately nothing has worked. They sent me a new cam which didn't solve the problem and a new install kit which also didn't solve the problem.

However, if I use the USB as a power source, the restarting issue goes away completely. I've also taken the cam and install kit and installed into my wife's Mazda CX-5. No issues there. So the issue has been narrowed down to the OBD II. I can't help but wonder if the SGW is somehow playing a role in this. I know it shouldn't, but perhaps it's more impactful than first assumed.

Anyone have a similar experience?

Last edited by RamFan; 02/16/20 11:38 AM.

18 Giulia Ti Sport Q4
  • 2.0T I4 - 26k - PP Euro LX 0w30 - PureOne - 10k/1yr

16.5 CX-5 Touring AWD
  • 2.5L I4 - 70k - Citgo Supergard Syn 5w30 - Wix - 7.5k/1yr
Re: Dash cam restarting only via OBDII [Re: RamFan] #5351748 02/16/20 01:45 PM
Joined: Aug 2013
Posts: 3,888
H
HangFire Offline
Offline
H
Joined: Aug 2013
Posts: 3,888
No similar experience, just that Dash Cams can be darn finicky.

When you say SGW, do you mean the built-in security gateway, or do you mean a bypass plug you've installed? But even then, I'm not familiar with Alfa Romeo's SGW implementation, so I wouldn't be able to help you anyway.

Can you measure the voltage off the ODB II connector? Does it vary much?

I know from my CANBUS programming days the allowable voltage range is, basically, anything. I would not rely on it for powering electronics unless some serious capacitance, buck and boost circuitry was in between... really, I would not rely on it for power at all. Nor did we.


Various musings: http://hangfire.net
Re: Dash cam restarting only via OBDII [Re: RamFan] #5351764 02/16/20 02:03 PM
Joined: Feb 2014
Posts: 580
D
domer10 Offline
Offline
D
Joined: Feb 2014
Posts: 580
There has been issues with higher end European cars such as Ferrari that have caused gremlins after installation of dash cams. I know you are not driving a Ferrari...but lineage is there.


2013Jeep Wrangler Sahara Unlimited
2001 Toyota 4Runner
20010 Harley Davidson Rocker
Re: Dash cam restarting only via OBDII [Re: HangFire] #5353927 02/18/20 08:19 PM
Joined: May 2010
Posts: 2,513
R
RamFan Offline OP
OP Offline
R
Joined: May 2010
Posts: 2,513
Originally Posted by HangFire
No similar experience, just that Dash Cams can be darn finicky.

When you say SGW, do you mean the built-in security gateway, or do you mean a bypass plug you've installed? But even then, I'm not familiar with Alfa Romeo's SGW implementation, so I wouldn't be able to help you anyway.

Can you measure the voltage off the ODB II connector? Does it vary much?

I know from my CANBUS programming days the allowable voltage range is, basically, anything. I would not rely on it for powering electronics unless some serious capacitance, buck and boost circuitry was in between... really, I would not rely on it for power at all. Nor did we.


Yes I'm referring to the built-in security gateway. FCA starting installing these in 2018.

I didn't think about measuring voltage off the connector, what's the best way to do so? Any particular pin to take the reading from?


18 Giulia Ti Sport Q4
  • 2.0T I4 - 26k - PP Euro LX 0w30 - PureOne - 10k/1yr

16.5 CX-5 Touring AWD
  • 2.5L I4 - 70k - Citgo Supergard Syn 5w30 - Wix - 7.5k/1yr
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™