Recent Topics
Very Basic Engine Question
by Ducked
04/21/18 11:16 PM
K&N Air Filter for FJ
by CCI
04/21/18 10:41 PM
Shoutout of the day... Thanks car51!
by SubieRubyRoo
04/21/18 10:15 PM
PTFE rear main seal installed NOT dry
by eyeofthetiger
04/21/18 09:22 PM
Why call standard spark plugs “copper plugs”?
by y_p_w
04/21/18 08:58 PM
Sesame seed oil for chicken marinade?
by aquariuscsm
04/21/18 08:39 PM
Microgreen M G 201-7 6k, CUT OPEN
by car51
04/21/18 08:34 PM
NAPA PLATINUM 41516, 17.2k CUT OPEN
by car51
04/21/18 08:24 PM
They don't make 'em like they used to...
by Alex_V
04/21/18 06:55 PM
5W-20 P.U.P. at Walmart (yes, in stock!) $24.97
by Linctex
04/21/18 06:37 PM
Havoline ProDS 10w30 on Rollback at Walmart
by JohnnyJohnson
04/21/18 05:43 PM
Richmond Raceway
by Warstud
04/21/18 05:40 PM
2009 Mustang GT
by GMFan
04/21/18 05:22 PM
Is your A/C ready for the summer?
by Nick1994
04/21/18 04:51 PM
Pennzoil Synthetic Rollback Walmart
by FordBroncoVWJeta
04/21/18 04:48 PM
Alternators, A just in case Scenario.
by rollinpete
04/21/18 04:38 PM
Palm Ratchets
by 2015_PSD
04/21/18 04:32 PM
2013 Equinox ATF change
by Dave Sherman
04/21/18 04:13 PM
Champion vs NGK Spark Plugs ?? Iridium
by fins
04/21/18 03:46 PM
Are you driving the same car since 2010
by CourierDriver
04/21/18 03:45 PM
Newest Members
Marc32275Jax, puma4440, zeroyon223, wade12345, rdatman
64806 Registered Users
Who's Online
27 registered (ctechbob, Blkstanger, AMC, aquariuscsm, 3 invisible), 660 Guests and 34 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
64806 Members
68 Forums
282100 Topics
4709904 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4714452 - 04/02/18 07:21 PM 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems
WyrTwister Offline


Registered: 01/13/13
Posts: 1241
Loc: Texas
A cousin of mine recently purchased a used Buick . The instrument cluster has problems , along with the remote key fob .

None of the functions of the 2 key fobs work .

Odometer & the display that shows trip , gas milage , etc. work all the time or most of the time . They woke up for a short time when codes were reset ( I am told ) .

Does this sound like an insturment cluster problem or Body Control Module problem or something else ?

Thanks , :-)
_________________________
Wyr
God bless

Top
#4714458 - 04/02/18 07:27 PM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
Colt45ws Offline


Registered: 08/15/06
Posts: 9612
Loc: Central Washington
Did you check the batteries in the key fobs? If they are good they may not be programmed to the car.

You are talking about the display on the IC going out, correct? Its the IC itself is bad.
_________________________
-Colton
2002 Ford Crown Vic PI 207k, Ex-Kootenai County, ID Unit #42
Down for engine swap
2003 Ford Crown Vic PI 75k
Castrol EDGE HM 5W30, Fram XG2

Top
#4714466 - 04/02/18 07:34 PM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
WyrTwister Offline


Registered: 01/13/13
Posts: 1241
Loc: Texas
The battery's have been replaced .

Cousin says speedo works . The MPG , trip , battery voltage , odometer , etc. do not work . I think he said the tach & gas gauge work .

Thanks , :-)
_________________________
Wyr
God bless

Top
#4714561 - 04/02/18 08:58 PM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
TheLawnRanger Offline


Registered: 03/18/18
Posts: 114
Loc: Mississippi
I had a 2005 Impala that had the instrument cluster go out. Is your cousin's Buick from that era? I could have went to a salvage yard to buy the cluster but had other problems with the car as well. I got rid of the car instead. It was a lemon. There were many complaints about the instrument cluster during that time on the internet with people wanting a recall. It didn't happen. I said that I would never own another Impala. However, a few years later I got an offer I couldn't refuse and that Impala has lasted for many years.
_________________________
'99 Cavalier 5w 30 SuperTech conventional
'11 Impala 5w 30 Magnatec full synthetic
'12 Colorado 5w 30 Magnatec full synthetic
*regular Wix oil filters for all

Top
#4714576 - 04/02/18 09:17 PM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
mjk Offline


Registered: 02/15/11
Posts: 1223
Loc: Wishin' I was in Wi
GM cluster rebuilding is a cottage industry. Do an Ebay search.... or a CL search. They are all over the place. Most in my area (MN) charge about $100.00 for a full rebuild.

And yes, my 01 Tahoe will need to get done this year.

Top
#4714582 - 04/02/18 09:29 PM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
gman2304 Offline


Registered: 08/11/11
Posts: 2983
Loc: n.c.
I had that problem with my 2005 Chevy truck. A local speedometer shop replaced all the stepper motors in the instrument cluster and it has worked like new for over a year. I removed the cluster and took it to them and they repaired it in one day. IIRC it was about $200.

Top
#4714677 - 04/02/18 11:41 PM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: TheLawnRanger]
WyrTwister Offline


Registered: 01/13/13
Posts: 1241
Loc: Texas
Originally Posted By: TheLawnRanger
I had a 2005 Impala that had the instrument cluster go out. Is your cousin's Buick from that era? I could have went to a salvage yard to buy the cluster but had other problems with the car as well. I got rid of the car instead. It was a lemon. There were many complaints about the instrument cluster during that time on the internet with people wanting a recall. It didn't happen. I said that I would never own another Impala. However, a few years later I got an offer I couldn't refuse and that Impala has lasted for many years.


2005 Buick Lacrosse
_________________________
Wyr
God bless

Top
#4714786 - 04/03/18 06:20 AM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
michaelluscher Offline


Registered: 10/07/12
Posts: 2379
Loc: Staten Island, NY
Sounds like one module not talking to another

The part where everything lights up when codes are reset makes me think that, and a ground perhaps flaking out intermittently

The remotes need fresh batteries and independent testing to make sure it's not two separate problems, or a coincidence

A more sophisticated scan tool (think Tech 2 or MDI) would be nice, can scan and address all individual modules

IIRC with my Bonneville, there's an app in the Play Store that can do the same with an ELM327 type device
_________________________
'06 Toyota Camry SE V6 3MZ-FE 96k
'01 Mercury Villager Estate VG33E 52k
'06 Ford Taurus SE Vulcan 60k
'13 Chrysler 300 3.6 Pentastar 202k

Top
#4714825 - 04/03/18 07:33 AM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
mk378 Offline


Registered: 09/27/15
Posts: 1325
Loc: USA
Parts stores usually have a tester that shows if the key fob is emitting a signal when the button is pressed. If it does not the battery and/or the fob is dead. If you do have a signal you likely need to reprogram the car to match the fob, or the receiver in the car is bad.

Top
#4714872 - 04/03/18 08:14 AM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: gman2304]
WhizkidTN Offline


Registered: 12/05/16
Posts: 468
Loc: E. Tennessee
Originally Posted By: gman2304
I had that problem with my 2005 Chevy truck. A local speedometer shop replaced all the stepper motors in the instrument cluster and it has worked like new for over a year. I removed the cluster and took it to them and they repaired it in one day. IIRC it was about $200.


My dad just had to do this recently with his 2003 Chevy Silverado 1500. The speedo was acting crazy. Cost by a local garage was $300.
_________________________
His: '12 Kia Optima SX - 2.0L GDI Twin-Scroll Turbo [Tuned] (69K)
>EDGE 0W-40, Fram XG9688
Her's: '14 Nissan Rogue SL AWD - 2.5L NA (61K)
>EDGE 0W-20, Fram XG6607

Top
#4714874 - 04/03/18 08:16 AM Re: 2005 Buick Lacrosse Insturment Cluster Problems [Re: WyrTwister]
WhizkidTN Offline


Registered: 12/05/16
Posts: 468
Loc: E. Tennessee
Originally Posted By: WyrTwister
A cousin of mine recently purchased a used Buick . The instrument cluster has problems , along with the remote key fob .

None of the functions of the 2 key fobs work .

Odometer & the display that shows trip , gas milage , etc. work all the time or most of the time . They woke up for a short time when codes were reset ( I am told ) .

Does this sound like an insturment cluster problem or Body Control Module problem or something else ?

Thanks , :-)


My dad also has this same car and a couple of years ago had to have the entire dash module replaced for the same reason. It seems to be a known problem. I can't remember the exact cost but I think it was like $600 at the dealer.
_________________________
His: '12 Kia Optima SX - 2.0L GDI Twin-Scroll Turbo [Tuned] (69K)
>EDGE 0W-40, Fram XG9688
Her's: '14 Nissan Rogue SL AWD - 2.5L NA (61K)
>EDGE 0W-20, Fram XG6607

Top