Recent Topics
Occasional battery dummy light
by dja4260
18 minutes 6 seconds ago
Weird experience with old separating brake grease
by d00df00d
22 minutes 59 seconds ago
Ceiling Finish Help
by coopns
Today at 05:10 PM
Thunderbird to Outlook Converters??
by doitmyself
Today at 04:41 PM
Blaines does it again
by Nitronoise
Today at 04:40 PM
BMW E34/M60 Water Pump Replacement
by kschachn
Today at 03:30 PM
Okra: how do you make it and like it?
by car51
Today at 03:28 PM
2005 Sienna trans issue
by i6pwr
Today at 01:46 PM
How is your MLB baseball team doing
by car51
Today at 01:02 PM
(8) WIX 57356 + (4) Fram Ultra XG7317
by redhat
Today at 12:51 PM
Royal Purple oil filter
by 4WD
Today at 12:43 PM
Elon Musk calls Thai Rescue Diver a "Pedo Guy"
by DoubleWasp
Today at 12:27 PM
Cam Cover Pics...'96 Mazda
by splinter
Today at 12:24 PM
1994 Civic LX 1.6L Drive axle boot replacement
by Gito
Today at 12:04 PM
F 11 and other magic Spray~On Top Coats?
by HammerDown
Today at 11:43 AM
Fuel Line
by Warstud
Today at 11:00 AM
Baldwin P9600 Cartridge
by Bighorn2500
Today at 10:25 AM
The meaning of POP
by buster
Today at 09:02 AM
Malta Goya
by car51
Today at 08:49 AM
ACDELCO 1533436 AC Fill Line
by Honda2003
Today at 08:02 AM
Newest Members
ShadowSama, Heidi1975, Dieselman24, mikeyh, tmpokc
65478 Registered Users
Who's Online
87 registered (6x6man, andyd, AVB, Ag76, 87sammy, 8 invisible), 1539 Guests and 31 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65478 Members
67 Forums
287070 Topics
4790024 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4705638 - 03/24/18 06:29 PM Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King
Robster Offline


Registered: 05/12/04
Posts: 455
Loc: Central Pennsylvania
I've had this blower for about 15 years (since new) and it's always worked well until this year. It starts hard (it used to start on first pull), after starting it runs OK until you put a load on it and then it bogs down easily (very little snow will make it almost quit). After it warms up, it pops sometimes, like maybe it's running lean.

I've tried some fuel system cleaners, running new non-ethanol fuel etc. with no improvement. I'm thinking the carb needs to be removed and cleaned, which I'll do this spring. Is there anything else I should be checking? NOTE: this blower doesn't see heavy use--about 4-5 times per season on average, so it doesn't have much time on it.

Also, I've put a new plug in it. It doesn't run better with choke on after warm up.


Edited by Robster (03/24/18 06:31 PM)
_________________________
2017 RAM 1500 Big Horn 5.7L:PP 5w-20
2014 Hyundai SFS 2.0T: Frankenbrew based on QSUD 5w-30 D1G2
2013 Victory Cross Country:Amsoil 20w-40

Top
#4705649 - 03/24/18 06:36 PM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
JLawrence08648 Offline


Registered: 01/20/17
Posts: 253
Loc: NJ
Probably carb, cleaning it right, in a carb dunk tank, then in a ultrasonic cleaner.

Top
#4705666 - 03/24/18 06:46 PM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
Trav Offline


Registered: 11/20/06
Posts: 19276
Loc: MA, Mittelfranken.de
If it has the little spring loaded button on the bottom of the carb bowl, turn off the fuel and drain the carb noting how long it takes to drain fully. Remove the fuel line from the tank and fill the carb with straight Chemtool,
Remove the plug wire or ground it and pull the engine through a couple of times with the choke on then let it sit a day or so. Reconnect the line but leave the fuel turned off.
Drain approx half the bowl out (half the time you noted) and turn the fuel on and try it.

If no joy remove and properly clean.
_________________________
ASE L1, Master. Deutsch Meisterbrief.

Top
#4705743 - 03/24/18 07:59 PM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
NHGUY Offline


Registered: 10/09/11
Posts: 5062
Loc: USA
Old Tecumsehs had a spring loaded needle valve at the bottom of the bowl.This was a mixture screw.All the vibration those Tecumsehs dish out loosen that screw constantly.The bogging sounds like a governor problem,like a spring issue.

Top
#4705810 - 03/24/18 08:42 PM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
bubbatime Offline


Registered: 03/18/08
Posts: 5720
Loc: South Florida
Buy a new carb on eBay for $13. Swap it on using a YouTube video as a guide. Done.
_________________________
17 Chrysler Pacifica Mobil 1 5W30
13 Yamaha XT250 Valv MC 10W40
12 Suzuki S40 Rotella 15W40
10 Acura TSX 2.4 PZL Plat 5W30
06 GMC Sierra Nextgen 10W30



Top
#4705838 - 03/24/18 09:08 PM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
CT8 Online   content


Registered: 10/09/14
Posts: 11210
Loc: Idaho
Water in the float bowl? Do what Trav suggested.
_________________________
"Don't let your preconceived notions get in the way of facts."
Geoff Metcalf

Top
#4706065 - 03/25/18 07:56 AM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
cronk Offline


Registered: 01/06/09
Posts: 1293
Loc: Watertown, New York
I'd throw an ebay carb on it like suggested. That is more than likely the problem.
_________________________
1998 GMC C1500
2003 Chevy Cavalier
2011 Nissan Quest
1986 Pontiac Trans Am
1940 Ford 9N Tractor
Amsoil lubes and filters!

Top
#4706336 - 03/25/18 12:45 PM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
Whimsey Offline


Registered: 12/22/02
Posts: 4066
Loc: The Garden State
I assume the Sno-King engine is a flat head engine with the spark plug on top. After you replace the carb and if that doesn't work you might have a typical issue with Tecumseh flat head engines where the exhaust valve seat recesses causing the exhaust valve to not close completely. This usually causes similar problems to yours. Is your exhaust port running hot and or glowing red while running? This could be a sign of a not closing exhaust valve. On flat head engines the exhaust valve stem needs to be ground down to compensate for the recessed exhaust valve seat. I'm not sure but maybe you can buy exhaust valves with different valve stem lengths.

Whimsey

Top
#4707158 - 03/26/18 06:47 AM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
andyd Online   content


Registered: 09/25/04
Posts: 7249
Loc: Marshfield , MA
It was a couple of winters of struggling with balky Sno Kings that led me to mounting a 99$ HF predator onto my 40 something Ariens. If it doesnt start after 3 pulls, then I forgot to turn the gas on. 4th season so far and it performs perfectly grin2
_________________________
'16 Camry LE STP synth 0w20 and STP filter. the Fridge

1994 Ranger ,the Rat, 5w30 dino, STP filter

'16 Camry SE, Valvoline HM 0w20 and OEM filter
Thick oil is better grin2

Top
#4708134 - 03/27/18 05:48 AM Re: Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King [Re: Robster]
Robster Offline


Registered: 05/12/04
Posts: 455
Loc: Central Pennsylvania
Thanks for the replies guys! I have some troubleshooting to do now!
_________________________
2017 RAM 1500 Big Horn 5.7L:PP 5w-20
2014 Hyundai SFS 2.0T: Frankenbrew based on QSUD 5w-30 D1G2
2013 Victory Cross Country:Amsoil 20w-40

Top