Recent Topics
Broken Cat
by Stelth
04/21/18 10:32 AM
How often do you use your moonroof?
by mclasser
04/21/18 10:29 AM
Weird Electrical Issue.
by George7941
04/21/18 09:35 AM
Ever puchase movies from cable provider?
by ZZman
04/21/18 09:31 AM
Mann HU 711/51 X oil filter for Miniís $6.50 Amzn
by 1JZ_E46
04/21/18 09:30 AM
M1 Oil For My Trucks Engine
by BlueOvalFitter
04/21/18 09:30 AM
Toyota SofTex upholstery
by CincyDavid
04/21/18 09:09 AM
Castrol Dexron VI $5 QT at AA
by The_Cams
04/21/18 08:41 AM
Liqui moly engine flush
by gallydif
04/21/18 08:27 AM
Uneasy about Bosch Cartridge Filter
by tc1446
04/21/18 07:36 AM
Harvest King 0w20 Full Synthetic
by oilstudent24
04/21/18 07:22 AM
oil spec.
by ernied
04/21/18 07:03 AM
Great dog story to start your day!
by AZjeff
04/21/18 06:51 AM
BITOGers in the wild west
by Shannow
04/21/18 03:54 AM
'10 Wrangler 5,350 Miles Cam2 5w30 Synavex
by montero1
04/21/18 03:31 AM
Jack Horner Ted Talks - Dinosaurs - good fun watch
by Shannow
04/21/18 02:00 AM
PP life span in engine
by barber613
04/21/18 01:58 AM
Ford Focus parts clearout! 2000-2007
by Lolvoguy
04/21/18 01:48 AM
Bad O2 sensor?
by Spetz
04/21/18 01:13 AM
Let's talk Renault
by dishdude
04/21/18 01:05 AM
Newest Members
mowermon, Slashdotfx, Dilly, Amersham, Irene
64801 Registered Users
Who's Online
81 registered (aquariuscsm, Ag76, 1JZ_E46, ag_ghost, acmesupply, ABursell, 11 invisible), 1612 Guests and 46 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
64801 Members
68 Forums
282059 Topics
4709069 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4532000 - 10/02/17 12:03 PM gunk on coolant sensor?
OpenClose Offline


Registered: 11/21/14
Posts: 79
Loc: Indiana
I recently had problems with my coolant light staying on despite my coolant level being high.

I got a new coolant level sensor and it seemed to have worked for about a month. Then it would say "low coolant" until the engine warmed up. (I already bled the air out of the line). Now, it just says "low coolant" all the time again.

It makes me wonder if I have some sort of oil or gunk in my coolant that is clogging the sensor. You figure if gunk accumulates on there, it would wash off when the coolant starts cycling again (when the engine is warm) and over time would build up until it said "low coolant" all the time.

I was going to go in and check the connection and maybe clean the connector and add some connector grease (unless that stuff is snake oil). Anything else I can check?
_________________________
1999 Buick Regal GS SC 115k
Pennzoil Platinum w/ PurePlus
FRAM Ultra Synthetic
TransGo Shift Kit

Top
#4532012 - 10/02/17 12:21 PM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
JHZR2 Offline



Registered: 12/14/02
Posts: 41403
Loc: New Jersey
Have you verified the electrical connections?

Top
#4538100 - 10/09/17 02:10 PM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
OpenClose Offline


Registered: 11/21/14
Posts: 79
Loc: Indiana
To a limited degree, yes. Mostly just checked power getting to the sensor. Not as intensive of a check as I would like but I've been busy the past week or so.
_________________________
1999 Buick Regal GS SC 115k
Pennzoil Platinum w/ PurePlus
FRAM Ultra Synthetic
TransGo Shift Kit

Top
#4538631 - 10/10/17 12:09 AM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
user52165 Offline


Registered: 10/21/11
Posts: 1305
Loc: CA
When was the last time the coolant was changed and system flushed?

If you are referring to dielectric grease, that is surely not snake oil.


Edited by user52165 (10/10/17 12:17 AM)

Top
#4540171 - 10/11/17 12:44 PM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
OpenClose Offline


Registered: 11/21/14
Posts: 79
Loc: Indiana
I'd say about 2 years ago, I did basically as good of a flush as I could do. Ran some prestone cleaner in the coolant leading up to the flush, emptied it out, removed the thermostat, ran a hose through it will the car was running, put in some distilled water and prestone cleaner, ran on that for a few days, ran a hose again, then refilled with distilled water and dex-cool and a new thermostat.

I did all that because when I had done a flush a year prior when I got the car, it was pretty gunked up like someone had used non-dex-compatible coolant or something.


Also, I bought a bunch of the dielectric grease a while back and used it on my LED and HUE bulbs and connectors throughout the house. It wasn't a few months later I was already seeing oxidation on some of the bulbs. So it seemed like it sped up the oxidation process if anything. That's why I was asking.
_________________________
1999 Buick Regal GS SC 115k
Pennzoil Platinum w/ PurePlus
FRAM Ultra Synthetic
TransGo Shift Kit

Top
#4540738 - 10/11/17 10:06 PM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
user52165 Offline


Registered: 10/21/11
Posts: 1305
Loc: CA
Not sure about your car and year, but GM had terrible problems when Dexcool was mixed with clay pellets in 90's cars. Tons of cyberink on this subject. Does your block have drain plugs to get all the coolant out? Ever had problems with heater core? Radiator condition? May need a better flush and cleaning.

Notice you have 115K miles on an 18 year old car or only 6300 miles per year. Either lots of short trips or lots of no trips - may be part of the problem.


Edited by user52165 (10/11/17 10:18 PM)

Top
#4540794 - 10/11/17 11:26 PM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
2strokeNorthstar Offline


Registered: 07/19/17
Posts: 223
Loc: PR CA, USA
I know later Northstar Cadillacs had that low coolant light issue. If drained the float sticks. You can smack the reservoir with a rubber mallet or buy a new one. Regal might have same set up.

Top
#4541997 - 10/13/17 09:35 AM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
OpenClose Offline


Registered: 11/21/14
Posts: 79
Loc: Indiana
Thanks for the info. What is the best DEX replacement you guys would recommend? I'll keep my eye out in google searches and the like.

I'll also have to see if the dealer or Raben can do the flush, clean, and refill since I don't have a garage anymore. Which would you recommend between a dealer and a shop? I feel like a dealer would be like "naw we can't do anything but DEX."

Side note, my car is up to 133,333mi as of today. I'll have to update the sig. I bought it at about 103k miles back in 2014. I'm pretty sure the previous owner was some old guy using it to get to church on sundays. Low mileage and all the problems it had were aesthetic, not mechanical. But also when my dad and I test drove it, the muffler literally exploded leaving rusty shrapnel. Lots of evidence this car did a lot of sitting. So I flushed and replaced all the fluids regardless of condition, replaced rusted or dry-rotted parts. Got a new exhaust and put in a trans-go shift kit. Thing runs like a dream. Easy to drive and definitely fast. No cooling problems really beyond the level sensor and generally muddy coolant.
_________________________
1999 Buick Regal GS SC 115k
Pennzoil Platinum w/ PurePlus
FRAM Ultra Synthetic
TransGo Shift Kit

Top
#4542088 - 10/13/17 11:31 AM Re: gunk on coolant sensor? [Re: OpenClose]
AntsinmyEyes Offline


Registered: 08/09/15
Posts: 198
Loc: Colorado
Originally Posted By: OpenClose
Thanks for the info. What is the best DEX replacement you guys would recommend?


zerex g05 would work
_________________________
1987 mazda rx7 1.3
2004 mazda rx8 1.3
2005 dodge ram 5.7
2004 saturn ion 2.2

Top