Recent Topics
Needing New Dipstick
by Geauxtiger
06/19/18 05:11 PM
'98 Mercedes E300TD Rotella T5 10W-30 5k miles
by KenO
06/19/18 04:35 PM
Premium guard oil filters
by Jaha24k
06/19/18 04:09 PM
76 super motor oil- synthetic blend 5w-30
by Jaha24k
06/19/18 04:07 PM
Who makes the Mopar 5038041AA filter?
by Quattro Pete
06/19/18 03:55 PM
Ruger Mini-14, yay or nay?
by 28oz
06/19/18 03:51 PM
USPS long long delivery to BlackStone Labs
by Pajero
06/19/18 02:58 PM
House A.c. vent leaking water
by motor_oil_madman
06/19/18 02:55 PM
"synthetic" gear oil and LS additive?
by nthach
06/19/18 01:54 PM
Supertech wix ST8 5514 miles
by jakewells
06/19/18 01:38 PM
Review - Sonax Spray and Seal.
by PimTac
06/19/18 01:36 PM
Lets Get a True Group 4 Sticky going!
by KMJ1992
06/19/18 12:17 PM
Rotella 10W40
by jakewells
06/19/18 10:43 AM
Extend WiFi Range at the Laptop?
by clarkflower
06/19/18 10:40 AM
Silicone containing waxes
by mjoekingz28
06/19/18 09:44 AM
Matrix totaled
by circuitsmith
06/19/18 08:32 AM
Door rust problems
by Dave Sherman
06/19/18 07:51 AM
2016 Honda Civic problems
by dbias
06/19/18 07:39 AM
Royal purple 75-140 in a subaru rear
by 91camarosRS
06/19/18 07:32 AM
OCI. With short trips. Nissan 4 liter
by Gawardawg
06/19/18 06:52 AM
Newest Members
JustaDude, 3horseman, Firedog45, WtsTacoma01, Orion62
65265 Registered Users
Who's Online
108 registered (Ag76, advocate, 2009Edge, 1JZ_E46, 91camarosRS, 12 invisible), 1689 Guests and 35 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65265 Members
67 Forums
285606 Topics
4766428 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#4520518 - 09/19/17 05:46 PM Win 10 - convert dynamic disk to basic
Donald Offline


Registered: 03/21/04
Posts: 20450
Loc: Upstate NY
I moved my HD enclosure to newish laptop. It's showing up as Disk 1, dynamic and invalid.

Partition Wizard will convert it but not the free version.

Other free products that will do it?

Canmot reformat, need the data.

Win 10 Home


Edited by Donald (09/19/17 05:50 PM)
_________________________
2015 Subaru Forester 2.5 engine/CVT
2015 Ford F250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)


Top
#4520557 - 09/19/17 06:23 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
dparm Offline


Registered: 04/19/10
Posts: 13466
Loc: Chicago, IL
If the disk is blank, you can do it with the DISKPART command line utility in Windows. I don't believe Windows will let you do it if the drive has data.
_________________________
2017 Chevrolet Corvette Grand Sport

Top
#4520560 - 09/19/17 06:28 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
Kawiguy454 Offline


Registered: 06/01/15
Posts: 578
Loc: Arizona
Diskpart.exe can convert between disk volume types without deleting data I have done this myself without issue. However if the data is irreplaceable get someone that knows how this is done to do it for you. A second disk attached to the OLD computer may be worth it to make a backup before proceeding.


Edited by Kawiguy454 (09/19/17 06:32 PM)

Top
#4520561 - 09/19/17 06:28 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
itguy08 Offline


Registered: 09/15/11
Posts: 3222
Loc: Somewhere
A bootable gparted disk may be able to do it.

Top
#4520565 - 09/19/17 06:32 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Kawiguy454]
OVERKILL Online   content


Registered: 04/28/08
Posts: 36430
Loc: Ontario, Canada
Originally Posted By: Kawiguy454
Diskpart.exe can convert between disk volume types without deleting data I have done this myself without issue. However if the data is irreplaceable get someone that knows how this is done to do it for you. A second disk attached to the OLD computer may be worth it to make a backup before proceeding.


At that juncture it would make more sense to just hook the disk back up to the computer it came off of, copy its contents to a non-dynamic external, then repartition the disk as a regular disk for use.
_________________________
2016 Durango Limited
2016 Grand Cherokee SRT

Top
#4520574 - 09/19/17 06:40 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: OVERKILL]
Donald Offline


Registered: 03/21/04
Posts: 20450
Loc: Upstate NY
Originally Posted By: OVERKILL
Originally Posted By: Kawiguy454
Diskpart.exe can convert between disk volume types without deleting data I have done this myself without issue. However if the data is irreplaceable get someone that knows how this is done to do it for you. A second disk attached to the OLD computer may be worth it to make a backup before proceeding.


At that juncture it would make more sense to just hook the disk back up to the computer it came off of, copy its contents to a non-dynamic external, then repartition the disk as a regular disk for use.


Old computer no longer bootable.
_________________________
2015 Subaru Forester 2.5 engine/CVT
2015 Ford F250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)


Top
#4520590 - 09/19/17 06:51 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
OVERKILL Online   content


Registered: 04/28/08
Posts: 36430
Loc: Ontario, Canada
On the new laptop, under disk manager, what does it show for that volume?
_________________________
2016 Durango Limited
2016 Grand Cherokee SRT

Top
#4520600 - 09/19/17 07:00 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: OVERKILL]
Donald Offline


Registered: 03/21/04
Posts: 20450
Loc: Upstate NY
Originally Posted By: OVERKILL
On the new laptop, under disk manager, what does it show for that volume?


Disk 1, dynamic, invalid
_________________________
2015 Subaru Forester 2.5 engine/CVT
2015 Ford F250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)


Top
#4520606 - 09/19/17 07:04 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: dparm]
Donald Offline


Registered: 03/21/04
Posts: 20450
Loc: Upstate NY
Originally Posted By: dparm
If the disk is blank, you can do it with the DISKPART command line utility in Windows. I don't believe Windows will let you do it if the drive has data.


I need the data.
_________________________
2015 Subaru Forester 2.5 engine/CVT
2015 Ford F250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)


Top
#4520612 - 09/19/17 07:10 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
OVERKILL Online   content


Registered: 04/28/08
Posts: 36430
Loc: Ontario, Canada
Originally Posted By: Donald
Originally Posted By: OVERKILL
On the new laptop, under disk manager, what does it show for that volume?


Disk 1, dynamic, invalid


OK, scroll down to the "Workaround" section of the following MS KB, which shows you how to turn it into a "basic" disk:
https://support.microsoft.com/en-ca/help...ep-blocking-pro

If that doesn't work for you, follow the instructions here to use TestDisk to convert it:
https://mypkb.wordpress.com/2007/03/28/h...to-basic-disks/
_________________________
2016 Durango Limited
2016 Grand Cherokee SRT

Top
#4520669 - 09/19/17 08:12 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
Subdued Offline


Registered: 10/06/13
Posts: 793
Loc: Youngstown, NY
right-click the disk and then click Import Foreign Disks

If this disk is from a laptop that won't boot, you probably have a bad drive. But a dynamic disk needs to be imported into another computer.
_________________________
2015 Jeep Cherokee 18k
2008 Chrysler Town & Country Touring 149k
2007 Toyota Yaris S 170k


Top
#4520747 - 09/19/17 09:40 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Subdued]
OVERKILL Online   content


Registered: 04/28/08
Posts: 36430
Loc: Ontario, Canada
Originally Posted By: Subdued
right-click the disk and then click Import Foreign Disks

If this disk is from a laptop that won't boot, you probably have a bad drive. But a dynamic disk needs to be imported into another computer.


It generally says "foreign" in that scenario however, not "invalid".
_________________________
2016 Durango Limited
2016 Grand Cherokee SRT

Top
#4520760 - 09/19/17 09:59 PM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Subdued]
Donald Offline


Registered: 03/21/04
Posts: 20450
Loc: Upstate NY
Originally Posted By: Subdued
right-click the disk and then click Import Foreign Disks

If this disk is from a laptop that won't boot, you probably have a bad drive. But a dynamic disk needs to be imported into another computer.


The disk i question is a RAID 1 array in an enclosure. Its not a bad drive.

I have SteelVine manager installed to manage the RAID 1 array and it can see both of the physical drives. I even had it to a verify last night (within the enclosure) to make sure the two drives are perfectly mirrored. That worked fine. This is not to be confused with the scenario where Windows does the disk mirroring.
_________________________
2015 Subaru Forester 2.5 engine/CVT
2015 Ford F250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)


Top
#4520899 - 09/20/17 03:32 AM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
Subdued Offline


Registered: 10/06/13
Posts: 793
Loc: Youngstown, NY
You left the array part out of your post. That's important.

You're probably going to have to call support for the people who make the enclosure, some of these arrays can be a nightmare when moving them to a different pc.
_________________________
2015 Jeep Cherokee 18k
2008 Chrysler Town & Country Touring 149k
2007 Toyota Yaris S 170k


Top
#4520955 - 09/20/17 07:05 AM Re: Win 10 - convert dynamic disk to basic [Re: Donald]
Cujet Offline


Registered: 02/15/03
Posts: 7145
Loc: Jupiter, Florida
In years past, the only way I was able to get a dynamic disc to work in a new computer was to purchase the "pro" version of the operating system. Even then, I had to copy the data to a different drive, that different (new drive) could not be set up as a dynamic drive.
_________________________

Top
Page 1 of 2 1 2 >