Recent Topics
Biggest AC Delco/Fram Ultra for GM LSA?
by GM4LIFE
10/23/14 12:10 AM
using M1 High Mileage... having doubts, switch?
by Legend11
10/22/14 11:55 PM
What is white mask symbol on violet back ground
by jorton
10/22/14 11:39 PM
Took the Amsoil plunge today.
by 340_Magnum
10/22/14 11:32 PM
2013 Silverado 5.3 lifter noise
by gofasterrrr
10/22/14 10:12 PM
Installed my last PureOne today.
by Hollow
10/22/14 09:55 PM
2014 silverado oil issue
by Jschreffler81
10/22/14 09:14 PM
Ford Duratec 2.0
by pbm
10/22/14 08:47 PM
Improving Vision
by lawman1909
10/22/14 08:19 PM
Made a headlamp harness for the Miata
by Klutch9
10/22/14 08:09 PM
Avast Secure Online / CCleaner question
by 97tbird
10/22/14 07:58 PM
Motul 8100 5w40, 5,500 miles, 2002 WRX (stg 4/18G)
by TedMeyer
10/22/14 07:10 PM
Newest Members
340_Magnum, aselinger, extrabigjon, monron, Jschreffler81
51672 Registered Users
Who's Online
54 registered (aselinger, bdcardinal, 3Aone, 340_Magnum, 01rangerxl, 901Memphis, 3 invisible), 908 Guests and 175 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
51672 Members
64 Forums
221087 Topics
3494829 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG

Topic Options
#540058 - 11/05/02 07:41 AM Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Ferrari Offline


Registered: 09/06/02
Posts: 208
Loc: Mississauga, ON
Lately my car's been running rough, there's some loss of power, the engine isn't as smooth, there's a strong smell of unburnt fuel when starting the car up in the morning, and my mileage has gone down. It's a 2001 Honda Prelude with 34,000Km, no engine mods.

Any ideas of what it might be?

P.S.: I used Amsoil 5W-30 ASL since new

Top
#540059 - 11/05/02 07:50 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
BOBISTHEOILGUY Offline


Registered: 05/27/02
Posts: 1874
Loc: Ocala, Florida
Basic tune up problems most likely. First and foremost, check your air filter to make sure it is clean and clear. Then look at your plugs and wires. Also look and listen to ensure you have no vacuum leaks.

Top
#540060 - 11/05/02 09:48 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
digitaldrifter91 Offline


Registered: 09/14/02
Posts: 1902
Loc: cali
try and reset ur ecu as a start...tune up is necessary...check for damaged wires as well..

Top
#540061 - 11/05/02 01:28 PM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Patman Offline



Registered: 05/27/02
Posts: 19287
Loc: Oakville, Ontario
I know it sounds too soon to happen, but it could be a bad o2 sensor too.

Top
#540062 - 11/07/02 01:24 PM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
widman Offline


Registered: 05/27/02
Posts: 3071
Loc: Bolivia
First pour in a bottle of Techron (not the cheapies) when you are filling the gas tank.
I'll give you an 80% probability of fixing the problem within the first 50 miles. I've posted several stories about this elsewhere on this board.
If not, it's time to check the rest of the system (plugs, sensors, etc.)
A clogged air filter usuallyonly shows up at higher rpm, so the engine can run fine at idle, but lose power after 2000 or 3000 rpm due to lack of air. (same symptom as clogged gas filter)

Top
#540063 - 11/07/02 03:43 PM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Brad Offline


Registered: 07/13/02
Posts: 116
Loc: Cincinnati, OH
Could be a bad spark plug wire, spark plug or Oxygen Sensor.

Top
#540064 - 12/04/02 12:23 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Pete Offline


Registered: 11/05/02
Posts: 138
Loc: Greater Hartford, CT
A little soon for it, but catalytic converters can clog...happened in our Prelude a while back, but it was an 1988.

Top
#540065 - 12/04/02 03:49 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Greg Offline


Registered: 07/20/02
Posts: 371
Loc: Port Colborne, ON
quote:
Originally posted by widman:
First pour in a bottle of Techron (not the cheapies) when you are filling the gas tank.
I'll give you an 80% probability of fixing the problem within the first 50 miles. I've posted several stories about this elsewhere on this board.
If not, it's time to check the rest of the system (plugs, sensors, etc.)
A clogged air filter usuallyonly shows up at higher rpm, so the engine can run fine at idle, but lose power after 2000 or 3000 rpm due to lack of air. (same symptom as clogged gas filter)

he lives in toronto, there's no techron or miles here. [Razz]

Top
#540066 - 12/04/02 04:05 PM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Ferrari Offline


Registered: 09/06/02
Posts: 208
Loc: Mississauga, ON
Thanks for all the responses.

I swapped my OEM NGK Platinums with NGK Coppers and it did improve a bit. My air filter is fine and after resetting the ECU it did seem to run smoother, so I'll wait until spring before changing the distributor cap, rotor, and getting Denso Iridium plugs.

Top
#540067 - 12/05/02 05:42 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
sprintman Offline


Registered: 05/27/02
Posts: 11006
Loc: Canberra ACT Australia
Don't forget NGK Iridium plugs?

Top
#540068 - 12/05/02 06:31 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
TheLoneRanger Offline


Registered: 05/27/02
Posts: 1456
Loc: Southeast United States
Ferrari, you apparently aren't getting a check engine light. This rules out having a bad O2 sensor. (Make sure the CE light comes on with the switch, to rule out a blown bulb).

I agree with the previous posts. Do a good tune-up, and if it is still not right, clean the MAF sensor.

Top
#540069 - 12/05/02 07:08 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Bror Jace Offline


Registered: 05/27/02
Posts: 4878
Loc: Saratoga, NY
The same thing happened to my Dad's girlfriend's 'Lude. Her's was a 1998 or 1999, though. At around 40,000 miles, she complained that it was running rough. I added 1/2 bottle of Red Line Complete Fuel System Cleaner and a full bottle of ispropyl drygas ("Christy's," I think, but I don't believe brand matters).

Problem cleared up right away. I suspect it was water so you might want to try just the drygas (gas line antifreeze) because it's just around $1 and should do the job.

Look in your manual, does it say anything about changing the fuel filter? I don't think it does. Honda considers this component good for the life of the vehicle, I think. That's nonsense. Change it at 50,000 miles.

--- Bror Jace

Top
#540070 - 12/05/02 03:44 PM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
dragboat Offline


Registered: 06/04/02
Posts: 1933
Loc: Oklahoma
quote:
Originally posted by Ferrari:
Lately my car's been running rough, there's some loss of power, the engine isn't as smooth, there's a strong smell of unburnt fuel when starting the car up in the morning, and my mileage has gone down. It's a 2001 Honda Prelude with 34,000Km, no engine mods.

Any ideas of what it might be?

P.S.: I used Amsoil 5W-30 ASL since new

Since you smell gas if the oil is getting black unusually fast I suspect a injector could be hanging when shut down and leaking past the rings into the crankcase. Hit it with something good in the gas tank for a couple tanks running and see what comes of it.

Top
#540071 - 12/07/02 04:38 PM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
widman Offline


Registered: 05/27/02
Posts: 3071
Loc: Bolivia
How can a country get along without Techron? No Wal-marts?
I have miles on some vehicles and Kilometers on others. Depends on where they were born.

Top
#540072 - 12/08/02 08:53 AM Re: Car's running rough, mileage went down. Ideas?
Patman Offline



Registered: 05/27/02
Posts: 19287
Loc: Oakville, Ontario
They used to sell the Chevron Injector cleaner with Techron up here at Walmart a couple of years ago but stopped for some reason. [I dont know]

Top