Recent Topics
Kohler Command Pro PA-CH440
by jetmech1
08/20/14 02:48 AM
1994 F-150 XLT 4x4 5.0 V8
by lukejo
08/20/14 12:27 AM
Fill in the Blanks- Two Words
by MolaKule
08/19/14 11:21 PM
Something interesting
by OneEyeJack
08/19/14 11:05 PM
07 Volvo s40 sealed tranny
by Pops1050
08/19/14 10:12 PM
Super high mileage cars - highest you've seen?
by 19jacobob93
08/19/14 09:46 PM
Ubuntu 14.04- not enough room for upgrade?
by The_Eric
08/19/14 09:44 PM
Once is a coicidence, twice is ???
by andyd
08/19/14 09:41 PM
usb controller not working...
by daves66nova
08/19/14 09:36 PM
Info on the Baldwin BT-353 Filter ?
by rrounds
08/19/14 09:02 PM
Consequences of not adding make-up oil?
by Pajamarama
08/19/14 08:25 PM
How many mAh is reasonable for rechargeable...
by Nayov
08/19/14 07:47 PM
Newest Members
Khubert10, nlsimps, vdeal, ZeeTX, Leon505
51019 Registered Users
Who's Online
22 registered (Falcon_LS, eljefino, Duke, Ben99GT, Andy636, 2 invisible), 718 Guests and 205 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
51019 Members
64 Forums
218032 Topics
3436552 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG

Page 2 of 2 < 1 2
Topic Options
#3386221 - 06/01/14 11:43 AM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: ThirdeYe]
aquariuscsm Offline


Registered: 12/30/06
Posts: 9520
Loc: South Texas,USA
I bet your 3800 Firebird is awesome!! I never knew they came with that engine. On your OP gauge,is it the "switch" type that sits in the same spot no matter the rpm,oil temp,etc? Mine fluctuates with rpm,oil temp,etc.
_________________________
1996 Nissan 300ZX 5-speed,Arctic Pearl(#175 of 300)
Syntec 10W40/Fram Ultra
Amsoil MTG(tranny)
Amsoil 80W90 GL5(rear diff)
Mobil 1 ATF
Redline Water Wetter

Top
#3386390 - 06/01/14 04:23 PM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: The_Eric]
dailydriver Offline


Registered: 03/14/06
Posts: 6907
Loc: Bucks County, Pa.
Originally Posted By: The_Eric
Yes, in that vintage, GM was still making functional gauges. I believe they still do but cannot confirm.

At any rate 60 psi on a 3.8 is pretty typical of the ones that I've seen. Most would run just north of 60psi hot and idle in the high 30's/low 40's.

I'd verify with a gauge first if possible, then look into the sending unit or gauge in the dash.


According to the various f body forums I frequent (mainly LT1 and LS1 related) the last year (ironically, also the first year for LS1s) 4th gen f bodies which actually had accurate oil pressure gauges was the '98s. frown

I do not know whether this is true or not, but this seems to be the consensus.
_________________________
2000 Z28 1SC 6 speed 170K miles
Red Line 0W-40/Sustina 0W-20 (80/20 mix)
Amsoil EaO 64 filter
Synpower 75W-140/4oz. XL-3
Ravenol MTF-2

Top
#3386823 - 06/02/14 08:56 AM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: ThirdeYe]
ThirdeYe Offline


Registered: 02/23/07
Posts: 7184
Loc: Walker, MI
The oil pressure gauge does fluctuate a little bit, but not much. It never varies from between 60-70 psi. If I'm accelerating, I can see it move a little bit in line with the revs... maybe 5-10 psi or so. I'm not sure that it's entirely a dummy gauge, but that it just doesn't move much.
_________________________
99 Pontiac Firebird - 81k - Pennzoil HM 10W-30+MMO/Hastings LF233
95 Acura Integra LS - 210k - Valvoline MaxLife Syn. 5W-30/Purolator Syn. PSL14459

Top
#3386825 - 06/02/14 08:58 AM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: aquariuscsm]
ThirdeYe Offline


Registered: 02/23/07
Posts: 7184
Loc: Walker, MI
Originally Posted By: aquariuscsm
I bet your 3800 Firebird is awesome!! I never knew they came with that engine. On your OP gauge,is it the "switch" type that sits in the same spot no matter the rpm,oil temp,etc? Mine fluctuates with rpm,oil temp,etc.


It's a great car. It needed a few things done to it, but nothing out of line for a 15 year old car. Overall, it's in very good shape for the year. It runs great and it sounds mean for a V6 with the aftermarket dual exhaust that it has. It's no V8, but it sounds good for being a V6.
_________________________
99 Pontiac Firebird - 81k - Pennzoil HM 10W-30+MMO/Hastings LF233
95 Acura Integra LS - 210k - Valvoline MaxLife Syn. 5W-30/Purolator Syn. PSL14459

Top
#3390940 - 06/06/14 06:06 PM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: Recalculating]
Recalculating Offline


Registered: 08/04/12
Posts: 106
Loc: New York
And hot idle fluctuates between 37-39 psi. Just never took the occasion to look so the OP thread peaked my interest.
_________________________
2010 Mazda 3i Touring MT-PPU 5W20/KN 46k
2009 Honda CR-V EX-L VNG 5W20/Bosch D+ 33k
1999 Buick Park Avenue Ultra PP10W30/KN 123k

Top
#3391815 - 06/07/14 10:38 PM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: ThirdeYe]
ThirdeYe Offline


Registered: 02/23/07
Posts: 7184
Loc: Walker, MI
Interesting... yeah, mine's still 60-65psi on hot idle. It does fluctuate a little bit when you push the gas initially, but it doesn't go up any higher than approx. 70psi. Once you push the gas a little bit to start moving, it goes right up to 70 and stays there all the way up to 4,000+ rpms. I know Mobil 1 HM 10W-30 is on the thicker end of the 30-grade spectrum, so I figured the oil pressure would be a little high, but I'm still not sure if the oversized oil filter I put on it would affect it in any way. I really wish I would've paid attention to it when the previous fill from the dealership was in there (AC Delco 5W-30/PF47). One thing I've noticed that may or may not be related is that when you first start the engine cold, I get a bit of what sounds like piston slap for the first 10-15 seconds then it goes away. It lasts longer than the typical rattle one would get from a car building up oil pressure from the filter for a second or two for the oil light to go off, IMO... the oil light isn't on that whole time, either.
_________________________
99 Pontiac Firebird - 81k - Pennzoil HM 10W-30+MMO/Hastings LF233
95 Acura Integra LS - 210k - Valvoline MaxLife Syn. 5W-30/Purolator Syn. PSL14459

Top
#3392226 - 06/08/14 02:03 PM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: ThirdeYe]
Recalculating Offline


Registered: 08/04/12
Posts: 106
Loc: New York
The K&N oil filter now on my supercharged 3800 Series II is oversized. It does not figure into the oil pressure for me. I bought the filter with an AA special last year. Likely will not do oversized again. My PAU has the driver instrument cluster (DIC) allowing for an active digital reading. It is not set up like the photo you provided on yours however the speedometer center package is the same. I have become spoiled not looking there since some of the information like speed is
provided in the heads up display projected on the windshield.

If you have never changed out the oil pressure sensor, more than likely it is the culprit. I do not have any sounds like you have in startup. I still have the original dual muffler exhaust system and when at hot idle, one can barely hear the car running inside or outside the vehicle.
_________________________
2010 Mazda 3i Touring MT-PPU 5W20/KN 46k
2009 Honda CR-V EX-L VNG 5W20/Bosch D+ 33k
1999 Buick Park Avenue Ultra PP10W30/KN 123k

Top
#3392431 - 06/08/14 07:02 PM Re: Is my oil pressure gauge working properly? [Re: Recalculating]
ThirdeYe Offline


Registered: 02/23/07
Posts: 7184
Loc: Walker, MI
Originally Posted By: Recalculating
The K&N oil filter now on my supercharged 3800 Series II is oversized. It does not figure into the oil pressure for me. I bought the filter with an AA special last year. Likely will not do oversized again. My PAU has the driver instrument cluster (DIC) allowing for an active digital reading. It is not set up like the photo you provided on yours however the speedometer center package is the same. I have become spoiled not looking there since some of the information like speed is
provided in the heads up display projected on the windshield.

If you have never changed out the oil pressure sensor, more than likely it is the culprit. I do not have any sounds like you have in startup. I still have the original dual muffler exhaust system and when at hot idle, one can barely hear the car running inside or outside the vehicle.


The previous owner put a Flo-Pro dual exhaust system on this car, so I'm not sure if the exhaust's sound is playing tricks on my ear, but it sounds identical to the piston slap I've heard in my mom's old 2003 Malibu 3.1 except it doesn't last nearly as long. Maybe it's a lifter?
_________________________
99 Pontiac Firebird - 81k - Pennzoil HM 10W-30+MMO/Hastings LF233
95 Acura Integra LS - 210k - Valvoline MaxLife Syn. 5W-30/Purolator Syn. PSL14459

Top
Page 2 of 2 < 1 2