Recent Topics
I'm seeing more of these "alkaline water" places .
by daves66nova
07/28/14 05:19 PM
CCW Prosecution in NJ
by Volvohead
07/28/14 04:39 PM
Changed Anti-freeze, Now Running Hot
by tc1446
07/28/14 04:22 PM
I wish Wix filters had a textured grip!
by tommygunn
07/28/14 03:29 PM
Eid Mubarak!
by d00df00d
07/28/14 02:03 PM
Need to Quiet Tapping Noise
by exranger06
07/28/14 01:46 PM
2007 Honda Element 6037mi, M1 0W20 AFE UOA (K24)
by EdwardC
07/28/14 01:45 PM
Thicker oil for performance ?
by Dogan
07/28/14 01:33 PM
Lowes Porduct 498288 on clearance at SOME stores
by Vikas
07/28/14 01:03 PM
Gas mileage eastbound vs westbound
by EdwardC
07/28/14 11:43 AM
Scrathed my windshild trying to remove water spots
by allboy
07/28/14 11:35 AM
Blew head gasket with small groove in block
by WA1DH
07/28/14 11:30 AM
Newest Members
JayBirdy, Michael_Trinh, kensley, Mirabela, tonyjh63
50787 Registered Users
Who's Online
96 registered (another Todd, 123Saab, 2oldtommy, AandPDan, 901Memphis, 29662, 6 invisible), 2126 Guests and 224 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
50787 Members
64 Forums
216954 Topics
3415423 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#3389939 - 06/05/14 04:15 PM The Impala is acting up again.
redhat Offline


Registered: 12/07/12
Posts: 856
Loc: Western New York
Some of you may recall my thread about the Impala giving us some trouble with the transmission.

'11 Impala - 3.5/4T65-E - Trans issue

We took the car to a dealership where they actually could not find anything wrong. They ended up updating the transmission computer and checked all of the motor mounts. They didn't charge us but said they were going to put it through on the powertrain warranty. I'm not sure if they did or were just being nice and ate the cost.

We initially were very happy thinking the car was fixed. But... a couple of weeks later, the car did the same "bang into gear" that it originally did. A friend of ours has an Impala that does this maybe once or twice a year, we decided to see if it happens again to see if we would take it back. Fast forward to this Monday, the car is now back to it's same old ways, banging into gear very frequently.

Today my GF calls me to tell me that she is on her way home from work. This morning, her stability control light came on, traction control light came on, and the DIC said "Engine Power Reduced". The car would not go above 20-30 MPH. She works next door to a mechanic and they took a quick look at the car, and said she should be OK to drive it home. They reset a code and the car was OK for the ride home.

So... I called another dealership today they immediately said to not drive it but have the GM Roadside Assistance tow it to them and they will diagnose the vehicle. Flat bed picked up the car a little bit ago and I guess we'll find out what's going on with it tomorrow. Guy at this dealership was nice and he understood where I was coming from. I blatantly said "I don't want this thing puking a tranny at 105k and winding up putting us on the side of the road somewhere, I've had many GM's and they've all been pretty decent." I wasn't rude to the guy and told him repeatedly how if I was expressing any aggression or anger at him that I apologize and do not mean to direct it to him. He said I wasn't so hopefully I am a calm yet stern individual. Hoping to finally get this trans. fixed and whatever this issue is (maybe related, not sure) resolved. We are going to the NHRA races in Norwalk come July and she wants to drive and take the Impala. She will be so disappointed if she can't.

Getting sick of this thing... Not trying to start any American/Import wars, believe me, but times like this make me happy that I got rid of my 2007 Impala for the 5-speed Accord.
_________________________
Mine: 09 Accord Sedan 5MT - GTX 5W-20, XG7317, 215/60/16 Primacy MXV4, 66k
Hers: 11 Impala LT - M1/AAP Syn 0W/5W-30, PF61, 225/60/16 Signature II, 78k

Top
#3389953 - 06/05/14 04:26 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
901Memphis Online   content


Registered: 08/14/10
Posts: 4875
Loc: Northern Kentucky
I hates me 4T65e
_________________________
1999 Ford Taurus 145k (Vulcan v6) - Mobil 1 High Mileage 5w30 | FL400S
2002 Buick Century 102k - PU 5w30 / Fram Ultra XG 3980 / Filter mag

Top
#3389955 - 06/05/14 04:30 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
99Saturn Offline


Registered: 02/25/13
Posts: 933
Loc: NY
What code(s) did it throw when it went into limp mode?

Top
#3389981 - 06/05/14 05:01 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
rshaw125 Offline


Registered: 08/18/04
Posts: 2477
Loc: Raleigh ,NC CSA
You may have seen my posts about my 2005 Buick and it's transmission woes. I have saved up enough to have the transmission rebuilt. The thing that amazes me is the people who rebuild these know the problem areas. There are kits and upgraded parts made to correct the problems. Why did GM not do this??
_________________________
2012 Porsche Carrera S
1995 Plymouth Voyager

Top
#3389983 - 06/05/14 05:06 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
dishdude Offline


Registered: 11/14/08
Posts: 3215
Loc: Phoenix
I suspect a bum speed sensor, not the transmission.

Top
#3389990 - 06/05/14 05:16 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
NHGUY Offline


Registered: 10/09/11
Posts: 3249
Loc: USA
Chrysler A413 3spd for life....

Top
#3390104 - 06/05/14 08:02 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: NHGUY]
01_celica_gt Offline


Registered: 07/29/13
Posts: 416
Loc: St. Louis, MO
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.
_________________________
01 Toyota Celica GT 1ZZ-FED(Rebuilt @ 186) Auto @ 200k
00 Toyota Celica GT-S 2ZZ-GE(Rebuilt @ 164k) Auto @ 166k
96 Honda Civic LX D16Y7 Auto @ 178k

Top
#3390126 - 06/05/14 08:19 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: 01_celica_gt]
901Memphis Online   content


Registered: 08/14/10
Posts: 4875
Loc: Northern Kentucky
Originally Posted By: 01_celica_gt
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.


My 4T65e on a 3.1 Only averages 16 mpg.
_________________________
1999 Ford Taurus 145k (Vulcan v6) - Mobil 1 High Mileage 5w30 | FL400S
2002 Buick Century 102k - PU 5w30 / Fram Ultra XG 3980 / Filter mag

Top
#3390156 - 06/05/14 08:56 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: 901Memphis]
01_celica_gt Offline


Registered: 07/29/13
Posts: 416
Loc: St. Louis, MO
Originally Posted By: 901Memphis
Originally Posted By: 01_celica_gt
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.


My 4T65e on a 3.1 Only averages 16 mpg.

I was joking
_________________________
01 Toyota Celica GT 1ZZ-FED(Rebuilt @ 186) Auto @ 200k
00 Toyota Celica GT-S 2ZZ-GE(Rebuilt @ 164k) Auto @ 166k
96 Honda Civic LX D16Y7 Auto @ 178k

Top
#3390157 - 06/05/14 08:57 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: 901Memphis]
Clevy Offline


Registered: 11/11/10
Posts: 6995
Loc: Saskatoon canada
Originally Posted By: 901Memphis
Originally Posted By: 01_celica_gt
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.


My 4T65e on a 3.1 Only averages 16 mpg.



Huh
My hemi charger gets significantly better than that when averaging city and highway consumption.
_________________________
2006 Charger RT
Miles x 2 per oil filter

Top
#3390172 - 06/05/14 09:17 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
Tzu Offline


Registered: 10/12/12
Posts: 229
Loc: near Buffalo, NY
I would think if it was reset at the dealer and it drove home OK, maybe there is a faulty computer that controls the shifting? Concerning my '00 Impala LS 4T65e, I had a recent diagnostic done by a dealership and they told me the trans. is worn and I would have to have a new one put in after 228,000 miles. Turns out it was a non CEL MAF sensor reading incorrectly. I didn't have all the lights you had on, but the computers do everything on cars today, so that would be my guess. I wish you luck.
_________________________

Top
#3390211 - 06/05/14 10:10 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
redhat Offline


Registered: 12/07/12
Posts: 856
Loc: Western New York
Thank you, I guess we will find out.
_________________________
Mine: 09 Accord Sedan 5MT - GTX 5W-20, XG7317, 215/60/16 Primacy MXV4, 66k
Hers: 11 Impala LT - M1/AAP Syn 0W/5W-30, PF61, 225/60/16 Signature II, 78k

Top
#3390218 - 06/05/14 10:17 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
Ryan Offline


Registered: 12/04/02
Posts: 325
Loc: Stallings, NC
Sounds like the pressure control module. They did an update for that part in 03 because of the constant problems with them doing that. The pressure control module doesn't work as well as it should when the trans heats up and causes some slip when shifting. The trans detects the slipping and goes into some mode for firm shifting to prevent slipping. I had an 02 Intrigue that was doing this a lot. I bought a Trans Go shift kit and installed the firmer springs for the 1-2 and 2-3 shift. $65 bucks. I installed it myself and drove it for several years without it ever doing it again. I sold the car back in March. You can replace the pressure control module, but it is mounted on the side of the trans. Huge PITA to do. I'd try the shift kit first.

EDIT: I thought your car was an 01 Impala, not an 11. I have read that even with the updated part in 03, there still are problems with the pressure control module failing. Just something to think about. Now I'm not so sure if that could be the problem or not. frown


Edited by Ryan (06/05/14 10:20 PM)

Top
#3390231 - 06/05/14 10:40 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
The_Eric Offline


Registered: 03/31/10
Posts: 3150
Loc: Iowa
The reduced power code is typically throttle body/TPS related and could very well give you some transmission grief. The TCM/PCM relies heavily on the engine's sensors to know what it needs to make the transmission do.
_________________________
2001 Hyundai Elantra 2.0
1998 Chevy Malibu 2.4
1995 Pontiac Grand Am 3.1
1979 Ford F-150 351M

Top
#3390240 - 06/05/14 11:08 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: The_Eric]
redhat Offline


Registered: 12/07/12
Posts: 856
Loc: Western New York
Originally Posted By: The_Eric
The reduced power code is typically throttle body/TPS related and could very well give you some transmission grief. The TCM/PCM relies heavily on the engine's sensors to know what it needs to make the transmission do.


Interesting, perhaps this is related to the transmission slamming into gear.

Everyone: As always I appreciate the input and comments.
_________________________
Mine: 09 Accord Sedan 5MT - GTX 5W-20, XG7317, 215/60/16 Primacy MXV4, 66k
Hers: 11 Impala LT - M1/AAP Syn 0W/5W-30, PF61, 225/60/16 Signature II, 78k

Top
Page 1 of 2 1 2 >