Gumout Multi-System Tune-Up Q&A

Click here to participate in the Gumout Multi-System Tune-Up Q&A Q&A

Recent Topics
Fram oil filter gaskets
by volk06
Yesterday at 10:48 PM
Thoughts on Zic oils?
by dnsio
Yesterday at 10:11 PM
Recommendations for a pair of old Camrys
by EscapeVelocity
Yesterday at 09:37 PM
Video on a Ecoboost 3.5 with 200,000 miles
by CT8
Yesterday at 09:16 PM
2007 Ford Fusion 200,000K evaluation
by tig1
Yesterday at 08:47 PM
Williams F1 FW40
by Garak
Yesterday at 08:35 PM
Stereo-philes, Chime in please!
by daves66nova
Yesterday at 08:27 PM
Let pick my next oil change!!
by dan_erickson
Yesterday at 08:15 PM
What brand of tie rod would you choose?
by dan_erickson
Yesterday at 08:09 PM
KYB's quick struts for the 06-11 Civic finally out
by slacktide_bitog
Yesterday at 08:02 PM
2006 Mazda 3 any good ?
by sirgerman
Yesterday at 07:09 PM
Need recommendations for an oil filter
by MajorCavalry
Yesterday at 06:35 PM
Ford E150 Fuel Pump Replacement
by NibbanaBanana
Yesterday at 06:06 PM
Dodge Grand Caravan Power Windows Wont Work
by FirstNissan
Yesterday at 05:45 PM
New M1 filters at Walmart $10 and good for 20k
by slacktide_bitog
Yesterday at 05:40 PM
i drank the cool aid
by meborder
Yesterday at 05:39 PM
Walmart is clearing out Valvoline's ATF
by slacktide_bitog
Yesterday at 05:27 PM
non-Edge Castrol FINALLY has a clear window!!!!
by slacktide_bitog
Yesterday at 05:25 PM
Vibration/Shake = Brakes
by Phishin
Yesterday at 05:11 PM
Low Mileage 302 5.0-Need Input
by GAT72991
Yesterday at 04:07 PM
Newest Members
tremolo1965, schandler88, Bigdaddxxl, digdugmd, JasonPitt
60559 Registered Users
Who's Online
24 registered (czbrian, alarmguy, BlindBaby, Delta, dec219644, 3 invisible), 818 Guests and 19 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
60559 Members
66 Forums
261226 Topics
4309185 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#1426520 - 04/06/09 12:38 PM Old B&S roto-tiller engine not starting.
nthach Offline


Registered: 01/02/04
Posts: 2363
Loc: California
Me and the neighbor are having a bear of a time to get a old B&S 5HP engine on a rototiller to start, I've tried multiple shots of starting fluid with no avail. We changed the original Champion RCJ8 with a NGK CS1(J19LM equivalent), no go. I pull the starter off and I noticed the flywheel was rusty and so was the coil. Should we replace the coil and clean the flywheel with a flap wheel?

The carb's working fine, the plug smelled like fuel.

Top
#1426546 - 04/06/09 01:03 PM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: nthach]
tom slick Offline


Registered: 05/26/03
Posts: 9082
Loc: Central Coast, Calif.
Is it getting spark?
_________________________
You get what you pay for...
So keep in mind how much you paid for this advice.

Top
#1426592 - 04/06/09 01:46 PM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: tom slick]
Quest Offline


Registered: 12/19/04
Posts: 7357
Loc: beaver land EH?
spark, carb, contact point,etc. all needs attention.

Q.
_________________________
"Internet discussion boards act as echo chambers for conspiracy dittoheads" A.Allen

Top
#1426617 - 04/06/09 02:08 PM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: Quest]
SuperDave456 Offline


Registered: 10/29/08
Posts: 2458
Loc: Dallas, Texas
Ive "fixed" neighbors abused equipment with a new sparkplug.

Sometimes it really is that simple.

Top
#1427037 - 04/06/09 09:15 PM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: SuperDave456]
nthach Offline


Registered: 01/02/04
Posts: 2363
Loc: California
No spark. I've gotten the motor stripped down to the flywheel, but I lost 1 BB for the recoil. I need to find my 2-jaw puller to yank the flywheel off.

Top
#1427391 - 04/07/09 08:55 AM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: nthach]
eoghan Offline


Registered: 02/23/06
Posts: 172
Loc: Nebraska
"flywheel was rusty and so was the coil. Should we replace the coil and clean the flywheel with a flap wheel?"

1st thing is to clean up the flywheel use some fine grit sand paper and clean up the magnets on the flywheel and do the same for the legs on the coil (I would try cleaning before replacing the coil) then change the points as well, that along with the new spark plug should do the trick for the spark. If cleaning the coil does not work then yes replace it.

Once you have spark make sure that you have fuel flow check the carb and lines and filter you may have to address those as well. Especially if it has been neglected and had old fuel left in it.

these small engines are pretty simple if they have spark and fuel then it should start.
_________________________
Audaciter beer
Powered by Amsoil & Amsoil accessories!

Top
#1430604 - 04/10/09 01:50 AM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: eoghan]
nthach Offline


Registered: 01/02/04
Posts: 2363
Loc: California
Polished the flywheel with medium emery cloth and WD-40 for lubrication.

I'm throwing in a new coil and electronic ignition in this thing.

Top
#1432913 - 04/12/09 10:01 PM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: nthach]
motorcity Offline


Registered: 04/11/08
Posts: 162
Loc: Michigan
If it has the gas tank attached to the bottom of the carb. These carbs are natorious for clogging up, and may need a re-build.

Top
#1432989 - 04/13/09 12:03 AM Re: Old B&S roto-tiller engine not starting. [Re: motorcity]
nthach Offline


Registered: 01/02/04
Posts: 2363
Loc: California
^ it does.

I dropped in a new electronic coil assembly and it did run great but it started to bog down and stall. Do I need any more parts to rebuild the carb?

I'll try a fresh fill of Chevron tomorrow first.


Edited by nthach (04/13/09 12:07 AM)

Top