Recent Topics
Briggs and Stratton valve clearance
by supton - 05/29/20 02:38 PM
50 cal. shell
by Donald - 05/29/20 01:52 PM
Fleet Farm Rotella T6 Sale + Shell Rebate
by shibby6600 - 05/29/20 01:26 PM
QS Ultimate Durability 5W-30
by js1956 - 05/29/20 12:51 PM
KPVD Eerily Deserted
by wings&wheels - 05/29/20 12:24 PM
BMW N55 Recommendations
by BSchmidt25 - 05/29/20 10:21 AM
Castrol / Mobil 1 blend?
by mbres2000 - 05/29/20 09:40 AM
My Henry 22 Magnum Rifle (pics)
by tig1 - 05/29/20 09:04 AM
overfilled my crankcase by 3/10 of a liter - problem?
by tom in boise - 05/29/20 08:49 AM
Espresso
by buster - 05/29/20 08:34 AM
I didn't believe there were fake spark plugs.
by JustinH - 05/29/20 08:14 AM
New Tire Selection
by artbuc - 05/29/20 07:44 AM
Well question
by supton - 05/29/20 07:11 AM
Cable Modem Thoughts/Recommendat
ions?

by alarmguy - 05/29/20 07:10 AM
Tire choice 2016 Lexus es 350
by Toros - 05/29/20 06:20 AM
Infineum trends: Passenger vehicles (2019)
by Gokhan - 05/29/20 05:11 AM
Another story from the service bay
by clinebarger - 05/29/20 12:11 AM
KIA TYPE 4 (M) ATF
by flinter - 05/28/20 08:49 PM
My new Henry 22 Magnum rifle
by tig1 - 05/28/20 08:45 PM
Newest Members
Kboggs, oldcodger, cwllams1, Danwrig, DanielR
71558 Registered Users
Who's Online Now
98 registered members (4WD, 928, AlienBug, 53' Stude, ABN_CBT_ENGR, Alfred_B, 6 invisible), 2,383 guests, and 22 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics306,016
Posts5,284,888
Members71,558
Most Online4,538
Jan 20th, 2020
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. #5393152 04/04/20 12:47 AM
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
G
Gasbuggy Offline OP
OP Offline
G
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
I got in the Accord tonight, turned the key and then there was a delay before it quickly fired up. About 1.5 seconds extra before it started cranking. No extra noises or clicks. That was odd I thought, so I shut it off and restarted it, normal start. Later I went to start the car again and there was no crank. All the dash lights were on like normal, there was no clicking or anything odd. I turned the key off and on again, and it fired right up.


I searched around google and didn't see anyone with the same exact issue in the same car.

Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393180 04/04/20 03:05 AM
Joined: Jun 2004
Posts: 861
C
ctechbob Offline
Offline
C
Joined: Jun 2004
Posts: 861
I hate intermittent problems.

My TL had a similar problem, but it was accompanied by a very faint underhood click. Ended up being the starter. There was no rhyme or reason. Hot/Cold didn't seem to matter. Might go a week between failures or it might fail twice in a day. I would check the connections at the starter since you're in the salt belt. Make sure they are clean and tight. Should be right there to the left of the battery. Double check the factory grounding points as well while you're in there.


2008 Acura TL Type S-170k
2003 Honda Accord V6-222k
Oil-Havoline HM 5W30
Filter-Partsmaster 61334
Trans-Idemitsu H+
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393270 04/04/20 07:32 AM
Joined: Dec 2011
Posts: 1,970
toneydoc Offline
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 1,970
You could go get the starter tested as a first step


1994 Jeep 168k NextGen 10w30
2014 Camry 44k Castrol Magnatec 0w20
2018 Jeep Cherokee 8k Pennzoil Platinum 5w30
2014 HD Ultra 51k Mobil1 15w50
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393304 04/04/20 08:25 AM
Joined: Feb 2006
Posts: 2,923
C
Chris Meutsch Offline
Offline
C
Joined: Feb 2006
Posts: 2,923
My dad has a 2011 Accord V6 that would do the same thing. He proactively replaced the starter after finding out he wasn't the only one having that issue. Hasn't come back since (2017 replacement?)


2016 Toyota 4Runner Trail Premium, 58k

*RIP* 2005 Honda CR-V EX, 284k
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393354 04/04/20 09:35 AM
Joined: Nov 2011
Posts: 2,188
A
Audios Offline
Offline
A
Joined: Nov 2011
Posts: 2,188
Starter first, or try another key, it may be having trouble reading the anti theft.


2002 VW Golf TDI-T5 10/30
2007 Mercedes GL320 CDI-T6 5/40
2005 BMW M3 BMW-Twin Power 10/60
2003 BMW M5-M1 15/50
1998 BMW M3/4/5-M1 10/40
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393358 04/04/20 09:42 AM
Joined: Jun 2005
Posts: 108
W
wayne50 Offline
Offline
W
Joined: Jun 2005
Posts: 108
Make sure battery is ok. My mother had a 2003 Accord and something funny was going on with the battery. The voltage would come and go as something was wrong internally.

Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393365 04/04/20 09:48 AM
Joined: Dec 2003
Posts: 10,864
E
Eddie Offline
Offline
E
Joined: Dec 2003
Posts: 10,864
Cable check first, then battery check THEN the starter. Ed


2014 CX5 Touring 2.5L :-)
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393378 04/04/20 10:02 AM
Joined: Sep 2004
Posts: 24,353
Mr Nice Offline
Offline
Joined: Sep 2004
Posts: 24,353
Cam or crankshaft position sensor ?

Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393383 04/04/20 10:05 AM
Joined: Aug 2013
Posts: 847
T
tcp71 Offline
Offline
T
Joined: Aug 2013
Posts: 847
Battery connections.
Battery voltage.
Starter relay.
Ignition cylinder.
Starter.


2016 F150 Eco: Edge 0w40
2005 Sienna 3.3: PP 5w30 syn. (varies)
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Mr Nice] #5393940 04/04/20 08:31 PM
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
G
Gasbuggy Offline OP
OP Offline
G
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
Not a battery issue, newer Deka in there. I did several starts and it was perfect today.

I am hoping to get a repeat issue to try swapping the starter relay. (same as rear defrost). I will check cables, this car didn't see much salt/snow over the years so that is low on my list. The key is a good thought, I don't know how honda's system works. Will check it.



Originally Posted by Mr Nice
Cam or crankshaft position sensor ?




In my experience with other cars they usually cause long/excessive cranking. But, with Honda, it could be different.

Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5393943 04/04/20 08:32 PM
Joined: Apr 2016
Posts: 91
K
KE7JFF Offline
Offline
K
Joined: Apr 2016
Posts: 91
Those Honda K-series starters are notorious for doing weird things before failing...but I would check the neutral safety switch...

Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5394007 04/04/20 09:53 PM
Joined: Jun 2004
Posts: 861
C
ctechbob Offline
Offline
C
Joined: Jun 2004
Posts: 861
If memory serves, a failed immobilizer the car will still crank but won't fire.


2008 Acura TL Type S-170k
2003 Honda Accord V6-222k
Oil-Havoline HM 5W30
Filter-Partsmaster 61334
Trans-Idemitsu H+
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5397591 04/08/20 05:07 PM
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
G
Gasbuggy Offline OP
OP Offline
G
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
Just to update incase anyone finds this thread in the future looking for information. I haven't had the issue again and I haven't found anything wrong, but I did find a guy with the same problem who has a Honda Pilot, same vintage. Cause was a bad Range Switch. He noticed that when it was giving a no crank or delayed crank, the P and D were lighting up on his dash.

I will watch for that next time it happens to me.


Cadillac CTS-V 6.2L 10w30PP
Volvo P1800 Euro L
76 Mercedes 300D Rotella T4
Series III Land Rover VWB
02 Yukon 10w30 PP
01 P71 M1 EP-HM 0W20
95 Accord - 386k. Mobil 2 RIP
Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5397736 04/08/20 07:27 PM
Joined: Nov 2018
Posts: 636
P
painfx Offline
Offline
P
Joined: Nov 2018
Posts: 636
Originally Posted by Gasbuggy
I got in the Accord tonight, turned the key and then there was a delay before it quickly fired up. About 1.5 seconds extra before it started cranking. No extra noises or clicks. That was odd I thought, so I shut it off and restarted it, normal start. Later I went to start the car again and there was no crank. All the dash lights were on like normal, there was no clicking or anything odd. I turned the key off and on again, and it fired right up.


I searched around google and didn't see anyone with the same exact issue in the same car.


If the battery checks out fine, the culprit is the starter. Happened to me on my Accord. I just ignored it a few times, then it ended up on a tow truck. lol

Re: 2006 Accord V6 odd delay crank then later, no crank. [Re: Gasbuggy] #5415248 04/28/20 03:28 AM
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
G
Gasbuggy Offline OP
OP Offline
G
Joined: Aug 2009
Posts: 2,612
No problem again yet, probably 100 starts later


Cadillac CTS-V 6.2L 10w30PP
Volvo P1800 Euro L
76 Mercedes 300D Rotella T4
Series III Land Rover VWB
02 Yukon 10w30 PP
01 P71 M1 EP-HM 0W20
95 Accord - 386k. Mobil 2 RIP
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™