Recent Topics
Goodwood Racing
by AZjeff - 05/31/20 10:23 PM
Blackstone Lab Question
by klt1986 - 05/31/20 08:19 PM
Fram oil filters at Advance Auto
by Electromotive - 05/31/20 08:02 PM
The Last Coat 2?
by tbm5690 - 05/31/20 07:33 PM
Can a car have too much battery?
by wings&wheels - 05/31/20 07:13 PM
Oil Extractor Pump Problem
by tc1446 - 05/31/20 07:11 PM
Tacoma fuel filter cut open
by funflyer - 05/31/20 06:53 PM
Electronic Octane Testers on eBay
by smonska - 05/31/20 05:35 PM
0W-8 is here: JASO GLV-1
by Gokhan - 05/31/20 05:26 PM
2010 Corolla What oil ??
by GMguy84 - 05/31/20 05:19 PM
Knock While Cruising, None While In Boost
by gathermewool - 05/31/20 04:11 PM
Replaced Golf Sportwagen with an Alltrack
by dareo - 05/31/20 03:27 PM
TW Ceramic Spray First Time
by Toros - 05/31/20 02:49 PM
The perfect tractor oil
by Chris142 - 05/31/20 02:42 PM
5.7 HEMI Lifter/cam failure cause
by Skippy722 - 05/31/20 02:38 PM
Battery 2013 4Runner 4WD
by Gebo - 05/31/20 02:29 PM
Supermarket Heroes 500 at Bristol
by bdcardinal - 05/31/20 01:55 PM
More M1 changes
by Flashlightboy - 05/31/20 01:49 PM
Car Reviewers
by borgward - 05/31/20 01:43 PM
Final charge global extender
by mker - 05/31/20 01:15 PM
Newest Members
Haywood, ToOliwer, AbbeyRoad, RPF, Rayi
71586 Registered Users
Who's Online Now
50 registered members (830Lee, Ag76, bdcardinal, Aero540T, Blkstanger, amh, 4 invisible), 1,645 guests, and 42 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics306,109
Posts5,286,646
Members71,586
Most Online4,538
Jan 20th, 2020
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 #5387439 03/27/20 09:42 PM
Joined: Dec 2010
Posts: 182
J
jetman Offline OP
OP Offline
J
Joined: Dec 2010
Posts: 182
3rd UOA, 07 Yukon Denali Gas 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30

When this load of oil had 4000 miles on it, a plastic heater hose fitting broke. By the time I got off the hwy and pulled into a parking lot the temperature of the engine was quite HOT. I believe that is why the results are what they are.

Hindsite being 20/20, If something like this ever happens again, I'm going to change the oil immediately. Otherwise the results aren't too bad. Elevated aluminum and iron are probably from pistons, and cylinder walls/rings rubbing together when it got hot. Viscosity was starting to thicken. Virgin is 12, results are 13.2. TBN is at my personal minimum of 2.0. The lab, OAI, got the weight of this oil sample wrong, so the Baseline(BL) #s are wrong. So they flagged a few things that they shouldn't have. The sample I sent them, and the results are for, is 5w30, not 5w40 that is printed in the data at the top. In 2019 I sent them a virgin 5w40 sample, so that's what they used for a BL? The previous 2 loads of oil and reports were 5w40. I guess they didn't notice that this time I had switched to 5w30? I'll call them an get them to fix that.

I changed the oil and filters immediately after I pulled this sample. Usually I will wait to get the UOA results. The results usually indicate (to me) that the oil is good for another 1 or 2 thousand miles before it needs changing. Not this time. When I pulled this sample I thought the oil looked different/bad. I'm no expert but I've pulled a bunch of samples in the 10+ yrs that I've been doing UOA. When I cut the full flow filter open, I let the media gravity drip drain/dry for a week like I always do. But this time it stayed dark looking, almost black. If wouldn't turn the golden brown color like all my past Fram XG filters have done from my various vehicles. So this time I rinsed the media in Paint Thinner for a minute then let it drip drain/dry. The result is the bottom media in the picture below. The upper media is from the previous oil/filter change. Yes, I keep my old filter media in case something like this happens.

Here's some relevant data about the vehicle and oil:
I bought this vehicle used without any mx records 17 mths ago w/131k miles
Vehicle is stock, all aluminum non-AFM/DOD 380hp, 6.2L, L92
We use it mainly to drive back and forth between our two homes that are 1000 miles apart.
The engine had 157,200 miles and 4818 hrs since new when this sample was pulled.
The DIC info readout 25% remaining
This oil had 8600 miles and 184 hrs on it,
The vehicle consumed 524 gals of 89 octane unleaded since the oil was last changed
This time avg 16.4 mpg, last time it avg 15.7 mpg
This time avg 47 mph, last time it avg 45 mph
This time avg 2.86 gph, last time it avg 2.88 gph
The engine does not burn or leak any oil.
The catch can collected 1oz of liquid in these 8600 miles, last time also 1 oz

Here's a link from the last UOA that I did on this vehicle:
https://www.bobistheoilguy.com/foru...sp-5w-40-8k-miles-07-gas-6-2#Post5237731

Again I installed 7 qts of Mobil Delvac 1 ESP 5w30, a Fram XG10575 full flow filter, and a Amsoil EaBP90 bypass filter.

What do ya think?
[Linked Image]
Pic Below: the lower media after paint thinner wash; upper media is untouched from previous filter change
[Linked Image]
Pic Below: Is the bypass filter media from the last 3 loads of oil(25k miles)
[Linked Image]





Last edited by jetman; 03/27/20 09:45 PM.

Fulltime DIYer, retired pilot
12 MKX 3.7
07 Yukon 6.2
07 Toyota FJ 4.0
96 Prevost XL40 12.7
51 Chevy 5w PU Resto 5.3
92 TopSportsman Firebird w/604
241" 4link Dragster w/565
83 Glasair! TD
90 Ez-Go 2-cysle GC
Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: jetman] #5387478 03/27/20 10:51 PM
Joined: Jun 2005
Posts: 3,546
D
deven Offline
Offline
D
Joined: Jun 2005
Posts: 3,546
Wonder what the numbers would be if you were using 0w20 oil and this happened..


Proud user of ROYAL PURPLE products!

2016 Toyota Camry XLE Hybrid. Toyota 0w20. OEM Filter. 10,000 mile OCIs.

KEEP IT SIMPLE STUPID. IT'S ONLY OIL
Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: deven] #5387561 03/28/20 05:46 AM
Joined: Jul 2005
Posts: 34,279
D
demarpaint Offline
Offline
D
Joined: Jul 2005
Posts: 34,279
Originally Posted by deven
Wonder what the numbers would be if you were using 0w20 oil and this happened..

My bet is they'd be worse, probably quite a bit worse. hide


God Bless Our Troops

Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: deven] #5387585 03/28/20 06:59 AM
Joined: Dec 2004
Posts: 13,086
T
Triple_Se7en Offline
Offline
T
Joined: Dec 2004
Posts: 13,086
Originally Posted by deven
Wonder what the numbers would be if you were using 0w20 oil and this happened..

This is an 07 Yukon Denali Gas 6.2L. The spec back then was 5w30.


2019 Hyundai Santa Fe 2.4 GDI - Pennzoil Ultra Platinum 5w30 / OEM 35504 Filter
2020 Kia Soul X-Line 2.0 MPI - a 50-50 blend of Pennzoil Platinum HM & Pennzoil Gold 5w30 // AC Delco PF1127 Ecore




Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: jetman] #5387607 03/28/20 07:24 AM
Joined: Sep 2010
Posts: 12,836
4WD Offline
Offline
Joined: Sep 2010
Posts: 12,836
Yep, my 2010 Z71 popped that fitting while towing my boat on a soft trail … engine hot message asap. Got rid of the fittings and just clamped to the aluminum nipples. Later I bought that hose harness and it was under the back seat when traded for 2018 Z71. Seeing an engine heat up so fast can change your thinking at the time … went from Mobil 1 10w30 to Delvac 15w40 since I was using that truck on/off road … probably wasn’t necessary but it’s a good inexpensive HDEO …
Really the only thing to fail in 8 years of hard use … fortunately I carry clamps and water jugs in tool box.
Unplanned coolant exchange when trip completed … but it was due really …

Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: jetman] #5387698 03/28/20 09:07 AM
Joined: Dec 2010
Posts: 182
J
jetman Offline OP
OP Offline
J
Joined: Dec 2010
Posts: 182
GruvenParts.com makes billet aluminum replacements. That's what I went with.
[Linked Image]


Fulltime DIYer, retired pilot
12 MKX 3.7
07 Yukon 6.2
07 Toyota FJ 4.0
96 Prevost XL40 12.7
51 Chevy 5w PU Resto 5.3
92 TopSportsman Firebird w/604
241" 4link Dragster w/565
83 Glasair! TD
90 Ez-Go 2-cysle GC
Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: jetman] #5387875 03/28/20 12:04 PM
Joined: Dec 2013
Posts: 4,599
O
Olas Offline
Offline
O
Joined: Dec 2013
Posts: 4,599
Good work on finding an uprated aluminium part - plastic has its uses but its not as good as the heavier, more expensive metal altenative. These type of modifications for reliability are some of the most pleasing mods we can do to our cars smile

Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: jetman] #5388305 03/28/20 09:33 PM
Joined: Dec 2019
Posts: 37
K
Kbuskill Offline
Offline
K
Joined: Dec 2019
Posts: 37
Originally Posted by jetman
GruvenParts.com makes billet aluminum replacements. That's what I went with.
[Linked Image]


Still wish there was a "Like" button on this forum.

Glad to see you went with the Gruven parts, Don, good choice.

Re: 3rd UOA, 07 GM 6.2L, 8600 mile, Mobil Delvac 1 ESP 5w30 [Re: jetman] #5403552 04/15/20 04:03 AM
Joined: May 2007
Posts: 8,428
dnewton3 Offline
Global Moderator
Offline
Global Moderator
Joined: May 2007
Posts: 8,428
Overall I think this is a good example of a cautionary tale, but it's not a reason to panic or condemn the engine.
- for those whom have this kind of event, always pull over as soon as safely practical
- always change the oil and filter immediately upon service/repairs; don't finish the OCI out
- don't worry; the engine will likely still be fine


The act of preventative maintenance, in and of itself, is FAR MORE important than brand/grade/base choices among lubes and filters.
- under maintaining something is akin to abuse/neglect; that can kill equipment by shortening the lifespan
- over maintaining something has never been proven to be anything but a waste of time and money
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™