Recent Topics
STP S8A C&P
by mpack88 - 05/24/20 07:50 PM
Aprons
by buck91 - 05/24/20 07:35 PM
Oil Additives for GDI engines
by Drew99GT - 05/24/20 07:21 PM
Memorial Day - Veteran's Cemetery
by JeffKeryk - 05/24/20 07:18 PM
CQ Blue, made by who?
by AJB0009 - 05/24/20 06:45 PM
recommended 5w30 for ticking and engine noises
by apollo18 - 05/24/20 06:29 PM
need new group 65 for my F-150, here's my choices:
by DirtyApe - 05/24/20 06:23 PM
Castrol EDGE cleaned my funnel
by AJB0009 - 05/24/20 05:29 PM
Metal Cloak FAD + Fox Steering Stabilizer
by 2015_PSD - 05/24/20 04:55 PM
Blue Driver OBDII
by Al - 05/24/20 04:50 PM
Coca Cola 600 at Charlotte Motor Speedway
by bdcardinal - 05/24/20 04:38 PM
Memorial day
by gman2304 - 05/24/20 04:33 PM
Transmission temp help!
by zx6rsi - 05/24/20 04:18 PM
Inherited 2014 Civic Si. Help needed
by Poohbah - 05/24/20 03:51 PM
spider gears fell out....
by MrTruckDriver - 05/24/20 03:30 PM
Oreillys - wow
by stockrex - 05/24/20 02:49 PM
The BITOG forum fascination with zero weights
by IMSA_Racing_Fan - 05/24/20 02:43 PM
Newest Members
BBC_bias, rabblrouzr, Modoi, zx6rsi, Chumpchange
71522 Registered Users
Who's Online Now
110 registered members (Astro14, A310, Altiboys, 2015_PSD, AZjeff, 8 invisible), 2,313 guests, and 18 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics305,818
Posts5,280,954
Members71,522
Most Online4,538
Jan 20th, 2020
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
2004 Toyota Sequoia No crank, no start #5345096 02/09/20 08:15 AM
Joined: Feb 2012
Posts: 276
B
bama7x57 Offline OP
OP Offline
B
Joined: Feb 2012
Posts: 276
2004 Toyota Sequoia SR5 4x4
I’m getting a no crank, no start after an engine replacement. All connections are plugged in.
I’m using the original harness from my vehicle. Every connector had a connection on new engine.
All lights come on dash, headlights and power windows, ect working fine. Battery is fully charged and engine ground is tight.
I’ve checked every fuse and swapped out one starter relay and checked the other with a meter.
I confirmed the neutral switch on transmission is plugged in and selector is all the way back in park.
Wiggling the shifter and trying in neutral has not worked.
Apply 12v to the starter solenoid and the starter engages.
Jumping the starter with key in run position, I do not have any spark, but I do have pressurized fuel in the fuel rail.
I’m using 2 different correct old keys.

Needing some suggestions


23 Buick Conv. 36K
99 F-250 TD 396K
99 K1500 Tahoe Z71 170K
01 K1500 Suburban 263K
04 K1500 Tahoe Z71 180K
07 K1500 Tahoe Z71 185K
07 K1500 Suburban 182K
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: bama7x57] #5345106 02/09/20 08:39 AM
Joined: Jan 2013
Posts: 1,296
G
GSCJR Online Content
Online Content
G
Joined: Jan 2013
Posts: 1,296
Check for 12v at the starter solenoid terminal while an assistant cranks.

Last edited by GSCJR; 02/09/20 08:53 AM.

07 3.5L VQ35DE NAPA FS 5w-20 ProSelect 21358 158KM
10 3.5L 2GR-FE NAPA FS 5w-20 ProSelect 27047 180KM
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: bama7x57] #5345196 02/09/20 10:54 AM
Joined: Jun 2003
Posts: 20,794
C
Chris142 Offline
Offline
C
Joined: Jun 2003
Posts: 20,794
Something is not plugged in or plugged into the wrong spot.


02 Wrangler Napa high milage 10w40
87 F250 Valvoline 15w40
07 fjcruiser Car lube plus 10w30
Z400 castrol T 10w40
Can am Maveric edge 5w40
57 case tractor Chevron sae30
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: Chris142] #5345203 02/09/20 11:05 AM
Joined: Sep 2007
Posts: 1,465
J
JMJNet Offline
Offline
J
Joined: Sep 2007
Posts: 1,465
Originally Posted by Chris142
Something is not plugged in or plugged into the wrong spot.


x2, assuming the new engine is good.


  • 2017 Toyota Sienna
  • 1995 GMC Suburban 6.5L Turbo Diesel


Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: bama7x57] #5345213 02/09/20 11:17 AM
Joined: Nov 2008
Posts: 4,403
J
JC1 Offline
Offline
J
Joined: Nov 2008
Posts: 4,403
How about ground connections any missing or loose?


2015 Grand Caravan SXT Plus 0w-20 Pennzoil Ultra/Fram Ultra Filter
1997 Honda Civic CX 5w-30 PPPP/Fram Ultra Filter
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: JC1] #5345225 02/09/20 11:27 AM
Joined: Oct 2010
Posts: 1,375
M
mattd Offline
Offline
M
Joined: Oct 2010
Posts: 1,375
Assuming this is a 4.7, starter is not easily accessible as it’s under the intake manifold


2007 Ford F-350 4x4 6.0 PSD

ASE Master, L1, L2
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: bama7x57] #5345249 02/09/20 11:51 AM
Joined: Oct 2003
Posts: 330
C
crainholio Offline
Offline
C
Joined: Oct 2003
Posts: 330
Salvage yard engines may sit for months or years between the pull and the sale, leaving things like fuel injectors and starter solenoids seized.

As mentioned above, next step is to check for 12VDC being sent to the starter solenoid pull wire from the relay while the ignition key is in the START position.

If no 12VDC on that circuit while the key is in START position, it's a wiring or control problem.

If you find 12VDC on that circuit while the key is in START position, it's a starter problem and likely the solenoid stuck/seized.

Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: bama7x57] #5345500 02/09/20 06:46 PM
Joined: Mar 2004
Posts: 2,126
9
92saturnsl2 Offline
Offline
9
Joined: Mar 2004
Posts: 2,126
He mentioned that applying +12V to the starter solenoid results in a cranking engine.

Therefore there is no start +12v at the solenoid when the key is turned. Anti-theft system would be my best guess, if it has one...


96 Grand Prix SE (project car)
04 Odyssey EX 205k Shell Rotella T5 10w-30
96 Maxima GLE 275k Mobil Super HM 5w-30
07 Chrysler Pacifica Limited 4.0L 151k Mobil1 EP 0w-20
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: bama7x57] #5345648 02/09/20 09:44 PM
Joined: Aug 2017
Posts: 1,345
1
14Accent Offline
Offline
1
Joined: Aug 2017
Posts: 1,345
Are the 30A ST fuse and 7.5A STA fuse under the hood good? The 30A powers the starter S terminal through the starter relay, the ignition switch sends +12v through the STA fuse to the start signal input on the ECM. The ECM actually controls the +12v side of the starter relay, from what I can see, the ground side of the relay coil windings are constant.

Here's the starter relay wiring:

Pin 1 is a BLK/RED wire that should have +12v when cranking. This comes from the ECM.
Pin 2 is a WHT/BLK wire that should have continuity to ground at all times.
Pin 3 is a BLK/WHT wire that should have continuity between the relay and the starter S terminal.
Pin 5 is another BLK/RED wire that should have +12v at all times.

An easy test to start would be to jump pins 3 and 5 at the starter relay, with the relay removed. If it cranks over, that part is fine. Then you're looking at an ECM inhibit situation, most likely.

That being said, have you pulled codes? Not just generic, but OEM level. There could be useful information there.


2013 Chevrolet Volt - Saves enough in fuel to pay for itself!

1980 Honda CB900C - 15k mile cream puff
Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: 92saturnsl2] #5345997 02/10/20 10:34 AM
Joined: Jun 2011
Posts: 2,014
W
wag123 Offline
Offline
W
Joined: Jun 2011
Posts: 2,014
Originally Posted by 92saturnsl2
Anti-theft system would be my best guess
+1

Re: 2004 Toyota Sequoia No crank, no start [Re: 14Accent] #5408945 04/20/20 06:50 PM
Joined: Apr 2020
Posts: 3
O
Oakley Offline
Offline
O
Joined: Apr 2020
Posts: 3
I am having the same issue with an 05. Dis ypu ever find a solution to yours? We have reset the ecm/ security sestem. The motor wont do anything, not even a click.

Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™