Recent Topics
Gratitude
by rrretiree7 - 02/27/20 11:56 PM
Maxlife for 35yo Ford C6
by Cubey - 02/27/20 11:35 PM
New 2-post lift on order
by clinebarger - 02/27/20 11:07 PM
......
by tenderloin - 02/27/20 09:59 PM
New F-150 2.7 EB recommendations?
by mattri - 02/27/20 09:37 PM
Honey I bought a set of wheels
by P10crew - 02/27/20 09:29 PM
PQIA Pennzoil Hybrid 0W-16
by kstanf150 - 02/27/20 08:32 PM
100,000 ducks sent to Pakistan.
by Vern_in_IL - 02/27/20 08:07 PM
06 Camry Coolant??
by Jcountry - 02/27/20 07:54 PM
PQIA Kirkland 5W-30 synthetic
by kstanf150 - 02/27/20 07:43 PM
401 K took a beating!
by P10crew - 02/27/20 07:30 PM
Coolant Level
by rrretiree7 - 02/27/20 07:21 PM
Techron BOGO at O'Reilly
by TheLawnRanger - 02/27/20 06:26 PM
"Follow Thread" not working anymore?
by atikovi - 02/27/20 06:25 PM
What happened at Hyundai dealers
by WhyMe - 02/27/20 06:23 PM
Using ramps for oil change?
by superfat_dad - 02/27/20 06:03 PM
Ford to reduce warranty costs ?
by marine65 - 02/27/20 06:02 PM
Sony MEX-GS820BT, good AM/FM?
by sasilverbullet - 02/27/20 05:59 PM
Newest Members
hogryder007, Sabbag77, RpR, jameswilliam, Agraz400
70819 Registered Users
Who's Online Now
49 registered members (bbhero, Avery4, allgm59, ArrestMeRedZ, AC1DD, BLND1, 4 invisible), 1,139 guests, and 23 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics302,026
Posts5,207,453
Members70,819
Most Online4,538
Jan 20th, 2020
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
Strange VRLA AGM battery issue #5285913 12/05/19 12:20 PM
Joined: Dec 2019
Posts: 58
P
pschnahc Offline OP
OP Offline
P
Joined: Dec 2019
Posts: 58
Greetings BITOG Council, I come seeking your thoughts and advice. 3 weeks ago, I scored a pair of OEM VWAG Varta AGM batteries in H8 form factor with a 105Ah capacity. They were manu'ed in 2017 and sat on a pallet for a couple of years I assume. They will be used in UPS backup service. Now the problem became apparent right off the bat while doing the initial equalization charge. One battery takes a charge well and as the SOC rises so too does the internal resistance and thus the voltage from the 'taper current' charger. Perfectly normal and expected. It also does not heat up. The second battery is the strange one. It will sit there and eat current (low internal resistance) and warm up. Not hot, but rather warm.

Using transformer chargers (taper current), at 2amps, the voltage will not exceed 13-13.1V, and will drop to 12.9V if another AC appliance on the same mains as the charger turns on. At 6amps the battery will not exceed 13.2V. At 10amps the voltage will not exceed 13.8V and at 16amps the voltage will not exceed 14.2V. The battery only warms up. Could this be hard sulfation? A sidebar observation is that when I put the 16amps on it (thus higher voltage), the DVM seems to swing up and down as though plate sulfation was being reversed by it.

Otherwise, that weird battery performs well. It'll take 1400watt loads like a champ, it's resting voltage is pretty normal but it's way too different to be series up with the other one and charged by the UPS. The good ends up near 15V (briefly before i disconnected it) while the weird battery sits at below 13V.
What should I do? I'm leaning towards taking it back and finding a match for the other one, maybe with a closer serial number. Or should I stick it out and try and 'rehabilitate' it. They're brand new batteries so the differences (in chemistry) is surprising.

cheers

Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5285925 12/05/19 12:30 PM
Joined: Apr 2017
Posts: 2,447
D
dogememe Online Content
Online Content
D
Joined: Apr 2017
Posts: 2,447
The one that is getting warm is no good.


2010 Ford Escape 2.5 ~102K Miles: Castrol Magnatec 5W-20, Wix Filter.
2001 Chevy Suburban 5.3 ~290K Miles: Valvoline Maxlife 10W-30, ACDelco Filter.
Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5285937 12/05/19 12:39 PM
Joined: Jun 2003
Posts: 20,301
C
Chris142 Offline
Offline
C
Joined: Jun 2003
Posts: 20,301
They sat too long unused and discharging. Both a junk. Even the one that seems ok wont last long at all.


02 Wrangler Napa high milage 10w40
87 F250 Valvoline 15w40
07 fjcruiser Car lube plus 10w30
Z400 castrol T 10w40
Can am Maveric edge 5w40
57 case tractor Chevron sae30
Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5285970 12/05/19 01:01 PM
Joined: Feb 2007
Posts: 4,169
M
meep Offline
Offline
M
Joined: Feb 2007
Posts: 4,169
I slow, long term true desulfation process might help, but it almost sounds like the sub 13V one has a weak cell. If so, the rest of the cells will be chronically over-charged and will likely not last long.


2018 F150
2015 crv (wifey!)
Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5286236 12/05/19 05:11 PM
Joined: Apr 2012
Posts: 8,056
W
Wolf359 Offline
Offline
W
Joined: Apr 2012
Posts: 8,056
Either take it to an auto parts place and get it load tested or get your own load tester. Fully charged no load voltage at 70 degrees is supposed to be 12.7 volts, the no load voltage is after the battery is at rest for a few hours. Can't really tell if it's your charger or the battery. That's why you get it load tested.

Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5286789 12/06/19 10:45 AM
Joined: May 2014
Posts: 544
S
slybunda Offline
Offline
S
Joined: May 2014
Posts: 544
Did you charge the battery up to 18v?


1995 Ford Fiesta 1.6i 16v Si
2000 Toyota Celica 1.8 VVTL-i
2007 Toyota Aygo+ 1.0i
Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: slybunda] #5296144 12/16/19 04:39 PM
Joined: Dec 2019
Posts: 58
P
pschnahc Offline OP
OP Offline
P
Joined: Dec 2019
Posts: 58
update: yep, the warm battery is no good. Seems fine and probably wouldn't be noticed in a car application (until its too late) but it's gotta go back for sure.

Originally Posted by slybunda
Did you charge the battery up to 18v?

18V? No way! Wouldn't dare go over 15V and then only in a very rare cell-eq regime

Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5300371 12/20/19 10:41 PM
Joined: Dec 2019
Posts: 58
P
pschnahc Offline OP
OP Offline
P
Joined: Dec 2019
Posts: 58
Final Update: Got it switched yesterday, the fella gave me a bit of a hard time because the battery read an OK voltage (12.4) and could pump out the amps on the tester but chalk it up to being an AGM battery. I told him, you try and fully charge this thing and see how fast it gets hot. The other battery never got warm, once. So he agreed, grabbed another one off the pallet, mfg 14th week of 2018, read 12.8V off the pallet which was a great sign. Now we're in business. Got them both EQ charged, topped off and both read 13.2V OCV after 8 hours., Sweet deal! Now time to marry them and not worry for hopefully about ten years.

Cheers2

Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5302384 12/23/19 11:19 AM
Joined: Jan 2009
Posts: 7,592
gathermewool Offline
Offline
Joined: Jan 2009
Posts: 7,592
How long did you EQ charge them? I’m always very wary of EQ charging too long.


14 Forester XT Touring FA20DIT (Cobb Stage 1)
Castrol Magnatec 5W-30 D1G2 + FU filter (72,320mi, 8/24/19)
15 Legacy Premium FB25
Magnatec 5W-20 + FU filter (47,300mi, 5/11/19)
Re: Strange VRLA AGM battery issue [Re: pschnahc] #5302830 12/23/19 10:07 PM
Joined: Dec 2019
Posts: 58
P
pschnahc Offline OP
OP Offline
P
Joined: Dec 2019
Posts: 58
Only about 20 hours though it wasn't a cell equalization with the high voltage, just a battery eq where I trickle charge the two 12V batteries in parallel before putting them in series for the 24V UPS

Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™