Recent Topics
'08 Chrysler Sebring Test Drive
by Fifth87 - 10/22/19 08:42 PM
Testing old coolant
by ARB1977 - 10/22/19 08:20 PM
Pennzoil Maximum Power 0W30
by HoosierJeeper - 10/22/19 07:44 PM
Bought a unknown air rifle and need help.
by jakewells - 10/22/19 07:26 PM
What happens to used cars that don't sell?
by WhyMe - 10/22/19 07:11 PM
No spark
by Eric Smith - 10/22/19 06:57 PM
So you need a new engine?
by Skippy722 - 10/22/19 06:40 PM
Super Hot Fish at local fish monger restaurant
by Cujet - 10/22/19 06:39 PM
Mobil 1 5w30 SN+ D1G2 VOA
by donnyj08 - 10/22/19 06:07 PM
Shell Nitro+ Gasoline in older cars
by Building3 - 10/22/19 05:43 PM
11th UOA, 07 FJ 4.0L, Mobil Delvac 1 ESP 5w40
by jetman - 10/22/19 05:42 PM
OPG vs. NPD for parts
by 007 - 10/22/19 05:01 PM
Anyone else here driving something with CNG?
by atikovi - 10/22/19 04:56 PM
Questions aftermath of oil change
by messerschmitt - 10/22/19 04:55 PM
What bearing grease for off road vehicle?
by Enigma - 10/22/19 04:19 PM
Apparently we cannot get Champion filters in kalifornia
by Sunnyinhollister - 10/22/19 04:06 PM
New to us 2019 Nissan Pathfinder SV
by JTK - 10/22/19 02:51 PM
wifi garage door opener
by WhyMe - 10/22/19 02:51 PM
Newest Members
flyyamata, laoshanren, Vincenze, Alex_CB300R_ABS, TSOC
69652 Registered Users
Who's Online Now
116 registered members (A1O, 2013ecof150, aquariuscsm, AZjeff, 55hambone, ammolab, 11 invisible), 2,005 guests, and 29 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics296,354
Posts5,096,202
Members69,652
Most Online3,532
Jul 30th, 2019
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
TPS only seeing 3.7v at WOT #5215190 09/17/19 11:39 AM
Joined: Mar 2013
Posts: 1,189
J
joegreen Offline OP
OP Offline
J
Joined: Mar 2013
Posts: 1,189
2000 lexus es300 tps only sees 3.7v at wot. Vehicle computer shows 74% throttle opening at wot. Does that seem correct? Car seems to accelerate ok but i dont want to be leaving performance on the table. The tps sweep is nice with no dead spots. It starts at around .6 and goes to 3.7. Shouldn't it be closer to 5v?


1978 Chevrolet k20
Engine: Delo 10w30xle
Transmission: Castrol transmax dex/merc

1984 Mercedes-Benz 300 turbo diesel
Engine: Delo 400 15w40le
Re: TPS only seeing 3.7v at WOT [Re: joegreen] #5215242 09/17/19 12:53 PM
Joined: Sep 2015
Posts: 2,188
M
mk378 Offline
Offline
M
Joined: Sep 2015
Posts: 2,188
I assume this is a mechanical cable from the gas pedal to the throttle body. Engine off, have someone hold the gas pedal to the floor while you check if the lever on the throttle body can move further open. If it can, adjust the cable accordingly. It must still return all the way to the stop at idle though.

Last edited by mk378; 09/17/19 12:54 PM.
Re: TPS only seeing 3.7v at WOT [Re: joegreen] #5215418 09/17/19 04:26 PM
Joined: Aug 2017
Posts: 1,022
1
14Accent Offline
Offline
1
Joined: Aug 2017
Posts: 1,022
Toyota lists the following to test the TPS sensor:

OHM's @ 68 degrees F, as measured between terminals VTA and E2:

Closed throttle - 200-6,300

WOT - 2,000-10,200

There is a footnote that says: Disconnect vacuum hose from throttle opener and apply vacuum to allow throttle to fully seat.

I did find a voltage spec, which is .3V to 1.0V at closed throttle, 2.7V to 5.2V at WOT. Your numbers look dead on, according to the service information.


2013 Chevrolet Volt - Saves enough in fuel to pay for itself!
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™