Recent Topics
Lots of Big Sur pics, only one of the car :-)
by SLO_Town - 04/06/20 09:24 PM
'16 Pilot Inline ATF filter
by parshisa - 04/06/20 08:55 PM
2019 Ram 1500 Classic
by Skippy722 - 04/06/20 08:53 PM
STP S3614 XL CUT OPEN
by 53' Stude - 04/06/20 07:15 PM
Kia Rio awful sound after sitting 5 years
by antonmnster - 04/06/20 07:13 PM
Cut open Motorcraft FL820S
by PantherFan88 - 04/06/20 06:38 PM
240V Electric Hookup Questions
by 92saturnsl2 - 04/06/20 06:33 PM
license plate frame with 3rd brake light
by wings&wheels - 04/06/20 06:12 PM
Wurth HHS 2000
by ejt - 04/06/20 06:06 PM
Snapper drive belt install trouble LT300
by spk2000 - 04/06/20 05:56 PM
installing garage LED shop light help needed
by FirstNissan - 04/06/20 05:20 PM
Casite filters
by opus - 04/06/20 05:16 PM
Oil for Jeep
by rokwldr - 04/06/20 05:12 PM
Kitchen sink faucet leak help
by 97prizm - 04/06/20 04:45 PM
RIP Al Kaline.
by PimTac - 04/06/20 04:36 PM
Frankentruck power steering question
by Thomcat316 - 04/06/20 04:11 PM
Comment from Miata track on Amsoil GL-4
by Bill_W - 04/06/20 03:28 PM
Help choose a Nissan
by lealedwin485 - 04/06/20 02:31 PM
Ceramic wax
by rrretiree7 - 04/06/20 02:09 PM
Oil Change
by rrretiree7 - 04/06/20 01:47 PM
Newest Members
BludRacing, Cacciatore, Thomcat316, NTexian, LateLifeCrisis
71116 Registered Users
Who's Online Now
108 registered members (53' Stude, 4WD, AndyB, 2004tdigls, 55hambone, 01rangerxl, 10 invisible), 2,333 guests, and 19 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics303,696
Posts5,240,126
Members71,116
Most Online4,538
Jan 20th, 2020
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
Generator Bogs Down No Load After a Few Miniutes #5163539 07/17/19 03:12 PM
Joined: Jun 2013
Posts: 26
L
Lewis Offline OP
OP Offline
L
Joined: Jun 2013
Posts: 26
I've just bought a small 6KW diesel generator, it's only 2 years old but has about 2500 hours on it. Anyway, the engine seems fine, oil is clean and it starts right up no smoke like a dream. However 5 minutes after starting the engine bogs down and the voltage drops, then the unit cut's off due to low speed (has a digital controller). If I disconnect the generator capacitor it will run fine for hours, so I think the actual generator is faulty however it generates the required voltage fine before bogging down and the windings ohm out fine. The generator is the brushless type without an AVR but uses a capacitor. I've come across generators that have shorted windings and bog the engine as soon as it starts but, in this case, it works fine for 5 minutes I can even put a load on it and works fine, then it'll slow down like I'm overloading it and cut out even with nothing plugged in. What could this be, bad alternator, capacitor? Has anyone come across this??

Re: Generator Bogs Down No Load After a Few Miniutes [Re: Lewis] #5163588 07/17/19 03:55 PM
Joined: Feb 2015
Posts: 3,253
K
Kamele0N Offline
Offline
K
Joined: Feb 2015
Posts: 3,253
Sounds like when CDI unit on a gasoline OPE is faulty...

CDI stops giving sparks as soon as it heats up....

Insulation/resin around your "windings" is cracked....inside those little cracks when generator is operating you get small micro sparks....those sparks later make carbon (from burnt Insulation)....

Carbon then has different resistance when hot or cold...when "windings" are still cold (enough) everything runs fine....but when they heat up...your generator became shorted (hope that I was clear enough)

Last edited by Kamele0N; 07/17/19 03:56 PM.

2008 Toyota Yaris 1ND-TV 1.4 D4-D Tech9 5W30 C3 VW 504/507
1997 Toyota Landcruiser KZJ95 3.0 TD Elf Evolution NF900 5W40
Re: Generator Bogs Down No Load After a Few Miniutes [Re: Lewis] #5163673 07/17/19 05:46 PM
Joined: Mar 2004
Posts: 24,095
D
Donald Online Content
Online Content
D
Joined: Mar 2004
Posts: 24,095
Originally Posted by Lewis
I've just bought a small 6KW diesel generator, it's only 2 years old but has about 2500 hours on it. Anyway, the engine seems fine, oil is clean and it starts right up no smoke like a dream. However 5 minutes after starting the engine bogs down and the voltage drops, then the unit cut's off due to low speed (has a digital controller). If I disconnect the generator capacitor it will run fine for hours, so I think the actual generator is faulty however it generates the required voltage fine before bogging down and the windings ohm out fine. The generator is the brushless type without an AVR but uses a capacitor. I've come across generators that have shorted windings and bog the engine as soon as it starts but, in this case, it works fine for 5 minutes I can even put a load on it and works fine, then it'll slow down like I'm overloading it and cut out even with nothing plugged in. What could this be, bad alternator, capacitor? Has anyone come across this??


if you remove the capacitor and short it with a screwdriver. Look for bulging or leaking. If so it needs replacement. With an ohmmeter you can set the meter to ohms and attach the leads and watch the ohmmeter change as it charges with the tiny current from the ohmmeter

DVMs that measure a capacitor are becoming more common.

If you want to start checking out the actual generator you will need a 4 wire ohmmeter and the troubleshooting specs for the generator head. Typically very low resistance like .5 ohms.


2015 Ford F-250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)
Re: Generator Bogs Down No Load After a Few Miniutes [Re: Lewis] #5165129 07/19/19 09:34 AM
Joined: Jan 2009
Posts: 1,568
C
cronk Offline
Offline
C
Joined: Jan 2009
Posts: 1,568
Is the capacitor available fairly cheap? Typically capacitors don't cost a lot of money, if you can find one cheap, I'd be tempted to throw one in it and see if that fixes it.


2008 Ford F350
2008 Kia Spectra
2011 Nissan Quest
1986 Pontiac Trans Am
1940 Ford 9N Tractor
Amsoil lubes and filters!
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™