Recent Topics
Maintaining Your Jaguar E-Type
by ctechbob - 09/16/19 02:14 AM
Orschelen - 8.99$ 5 Qt RGT after MIR
by GumbyJarvis - 09/16/19 01:23 AM
Inexpensive insulation for attic
by daves66nova - 09/15/19 11:45 PM
Spark arrestor clogged solid
by motor_oil_madman - 09/15/19 11:08 PM
Briggs and Stratton auto chock plastic carburators
by WilliamBeeth - 09/15/19 11:03 PM
Lexol removing paint from leather seat?
by A_User55555 - 09/15/19 10:49 PM
calculate stereo runtime
by dogememe - 09/15/19 10:11 PM
Utility trailer tires....
by kenwin30 - 09/15/19 10:03 PM
How do you and your S.O handle multiple cars?
by addyguy - 09/15/19 09:59 PM
RIP Ric Ocasek
by spasm3 - 09/15/19 09:51 PM
Attack on plant and wells in Saudi Arabia
by addyguy - 09/15/19 09:09 PM
Teamsters about to strike
by P10crew - 09/15/19 09:07 PM
Found this old race video too!
by ls1mike - 09/15/19 09:01 PM
30W or 40W ?
by lukejo - 09/15/19 09:00 PM
Some of my old cars! Found these today.
by ls1mike - 09/15/19 08:49 PM
Magnets on oil filter base plate
by MrQuackers - 09/15/19 08:44 PM
Supertech h/m atf rollback
by HyundaiAbuser - 09/15/19 08:42 PM
2020 Ford Explorer (Police Interceptor Utility)
by dogememe - 09/15/19 08:33 PM
OEM battery dead?
by Reddy45 - 09/15/19 08:32 PM
Newest Members
TurboVR6Junkie, Todd_S, Beezer, Red_Racer, crb
69289 Registered Users
Who's Online Now
61 registered members (AndyB, billt460, BillyE, 2010Civic, Astro_Guy, BlakeB, 6 invisible), 928 guests, and 18 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics294,627
Posts5,063,372
Members69,289
Most Online3,532
Jul 30th, 2019
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
Page 6 of 9 1 5 6 7 9
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Triple_Se7en] #4998501 02/01/19 03:03 PM
Joined: May 2002
Posts: 21,872
P
Patman Offline
Global Moderator
Offline
Global Moderator
P
Joined: May 2002
Posts: 21,872
Originally Posted by Triple_Se7en
Facing the vehicle to the wind in an open area, gives those cold starts a real-feel temperature to deal with.


Wind chill has zero effect on an engine, it's all about the ambient temperature.


2018 Corvette, 16k, M1 ESP Formula 5w30 & NAPA Gold
2006 Civic EX Coupe, 151k, PUP 5w20 & Fram Ultra
2010 BMW 328i X-Drive,120k, GC 0w40 & Fram Ultra

Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Patman] #4998516 02/01/19 03:10 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 21,606
Z
ZeeOSix Offline
Offline
Z
Joined: Jul 2010
Posts: 21,606
Originally Posted by Patman
Originally Posted by Triple_Se7en
Facing the vehicle to the wind in an open area, gives those cold starts a real-feel temperature to deal with.


Wind chill has zero affect on an engine, it's all about the ambient temperature.


Wind only effects the rate of heat loss, but yeah, it can't get any colder than the still air temperature.

Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998615 02/01/19 04:28 PM
Joined: Apr 2007
Posts: 41
2
2003GPW Offline
Offline
2
Joined: Apr 2007
Posts: 41
Here in northern Illinois, my IS300 sat outside from last Saturday, the 26th, until Wednesday morning. It was about -30F. Wind chill was around -53F. The cat had a vet appointment at 9am. I went out to start it up at 8. It cranked as slowly as I've ever heard a car crank. The battery is 3 years old. It fired up after what seemed like 20 seconds of turning over. I let it run for 25 minutes before leaving and I left it running at the vet's while I was inside for an hour. Other than the very hard start, the only other thing that struck me was that the power steering fluid never thinned out. After two and a half hours running, the steering was still very heavy. This car is a champ! Fifteen years old with almost 150,000 on it and it's as solid and reliable as most new cars out there. My neighbor's 2016 Chevy small-suv-thingy didn't start that same morning.

Also, the forecast for Monday is 41F and rain. What a difference 5 days makes.


2004 Lexus IS300 5 Qts M1 5W-30, .5 Qt M1 15W-50
2003 S2000 4 Qts M1 5W-30, 1 Qt M1 15W-50
2009 Corolla 1.8 M1 5W-20
2015 Freightliner DD13 Cenex Maxxtron 5W40
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: 2003GPW] #4998626 02/01/19 04:37 PM
Joined: Apr 2008
Posts: 40,347
O
OVERKILL Offline
Offline
O
Joined: Apr 2008
Posts: 40,347
You were definitely past the cold cranking
Originally Posted by 2003GPW
Here in northern Illinois, my IS300 sat outside from last Saturday, the 26th, until Wednesday morning. It was about -30F. Wind chill was around -53F. The cat had a vet appointment at 9am. I went out to start it up at 8. It cranked as slowly as I've ever heard a car crank. The battery is 3 years old. It fired up after what seemed like 20 seconds of turning over. I let it run for 25 minutes before leaving and I left it running at the vet's while I was inside for an hour. Other than the very hard start, the only other thing that struck me was that the power steering fluid never thinned out. After two and a half hours running, the steering was still very heavy. This car is a champ! Fifteen years old with almost 150,000 on it and it's as solid and reliable as most new cars out there. My neighbor's 2016 Chevy small-suv-thingy didn't start that same morning.

Also, the forecast for Monday is 41F and rain. What a difference 5 days makes.


You were definitely past the Cold Cranking rating for your "blend" and were probably right into the pumping limit. The CCS limit for the 5w-xx designation is -30C (-22F), you were roughly 5C below that at -35C, which is where the cold temp pumping limit for the designation is tested. Considering you have it mixed with 1/2 a quart of 15w-50, you are lucky it pumped.


2019 RAM 1500 Sport - Mobil 1 EP 0w-20, FRAM Ultra
2016 Grand Cherokee SRT - Ravenol SSL 0w-40, FRAM Ultra
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998628 02/01/19 04:40 PM
Joined: Jan 2008
Posts: 11,659
S
SatinSilver Offline
Offline
S
Joined: Jan 2008
Posts: 11,659
2005 Matrix with 5w30 VWB in it. Car has 150k and started up just fine at -3 the other morning. Just put a new battery in since the old one was over 6 years old. Glad I replaced it. I only let it idle for 30 seconds since the cold idle is pretty high, around 1600 or so. I just go very easy on it and the rpms are around 1800 or so when driving. Car seemed to do fine. Also have 4500 miles/3 months on the VWB so time for an oil change soon. Fourth consecutive interval of that oil and doesn't burn a drop of it unlike with some other oils like MC syn-blend 5w20 and 5w30.

Have 5 qts of PUP 5w20 on hand along with 20 qts of Idemitsu 0w20 full syn that I can use.

Last edited by SatinSilver; 02/01/19 04:44 PM.
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: SatinSilver] #4998635 02/01/19 04:44 PM
Joined: Mar 2015
Posts: 13,516
53' Stude Offline
Offline
Joined: Mar 2015
Posts: 13,516
Originally Posted by SatinSilver
2005 Matrix with 5w30 VWB in it. Car has 150k and started up just fine at -3 the other morning. Just put a new battery in since the old one was over 6 years old. Glad I replaced it. I only let it idle for 30 seconds since the cold idle is pretty high, around 1600 or so. I just go very easy on it and the rpms are around 1800 or so when driving. Car seemed to do fine. Also have 4500 miles/3 months on the VWB so time for an oil change soon.



Good to hear sir. The PP 5w30 did great Wednesday and Thursday morning smile



Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998636 02/01/19 04:45 PM
Joined: Feb 2009
Posts: 588
H
Huie83 Offline
Offline
H
Joined: Feb 2009
Posts: 588
I'm in MN. I parked my VW Golf TDI outside on the coldest night, -50'ish. Cycled the glow plugs a few times and it fired right up in the AM, no drama, no weird noises. It has Castrol SLX professional 5w-30 in it.

Our 2010 Impala and 2006 Sienna also fired right up that afternoon, started them just to run them a bit. They were a little slow to crank but sounded fine on start.The Power steering on both wined a little but only for a few seconds. Both have Pennzoil Platinum 5w-30 in them.

Last edited by Huie83; 02/01/19 04:46 PM.
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998638 02/01/19 04:45 PM
Joined: Nov 2008
Posts: 3,854
J
JC1 Offline
Offline
J
Joined: Nov 2008
Posts: 3,854
There will be more battery issues than oil issues unless you're running 20w-50 in these temps.

No oil issues for me.


2015 Grand Caravan SXT Plus 5w-30 Valvoline White Bottle/Fram Ultra Filter
1997 Honda Civic CX 5w-30 Shell Conventional/Fram Ultra Filter
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998639 02/01/19 04:45 PM
Joined: Jan 2008
Posts: 11,659
S
SatinSilver Offline
Offline
S
Joined: Jan 2008
Posts: 11,659
Glad it's warming up to the 50's this weekend. What a difference a few days makes! No more bone chilling temps for a while I hope.

Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: PimTac] #4998650 02/01/19 05:02 PM
Joined: Sep 2005
Posts: 14,871
A
addyguy Offline
Offline
A
Joined: Sep 2005
Posts: 14,871
Originally Posted by PimTac
Originally Posted by addyguy
January 21st, overnight temp hit -28C, my Soul failed to start. It had started a couple of times at that temp before the 21st, but couldn't do it that day.

Now, mea culpa, it has M1EP 10W-30 in it, a nine-year old battery (original!), and was not plugged in.

Since then, have been plugging it in, but even with that, it struggles to start as we are still in -28C overnight temps.

Battery is obviously on its last legs, but can't change it now or change the oil, so we will see what happens.





Why can’t you change the battery?


Serious cash flow problem at the moment. Also reason oil wasn't changed for the winter...a move happened a lot sooner than I thought and $$ have been tied up in that.

I don't blame the car for not starting, it deserves better for that!


2010 Kia Soul 2U - 2.0L I-4, auto; 146k miles.
Castrol GTX HM 5W-30, STP blue bottle; Fram TG 9688.

2009 Pontiac G5 - 2.2 I-4, auto, 121k miles.
Oil/filter TBD
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998940 02/01/19 10:37 PM
Joined: Jan 2008
Posts: 3,512
T
TiredTrucker Offline
Offline
T
Joined: Jan 2008
Posts: 3,512
Well, my 2015 Chevy 2500 gasser pickup did just fine with the 10w30 syn blend that it gets. And my heavy commercial truck did just fine with the 10w30 HDEO syn blend that it gets. Both vehicles starting and running just fine at -20F and below. My commercial truck was in Minnesota, Wisconsin, Illinois, Iowa, and Indiana for all of this cold snap. Pickup was in Iowa the whole time. Wife used in several times to go to town during this cold snap. Did have to finally change out a fuel filter in the commercial truck this morning, but that was the extent of anything related to the cold.


Freedom is not about having the choice to do what you want, but the choice to do what you ought.
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: TiredTrucker] #4998982 02/01/19 11:22 PM
Joined: Apr 2008
Posts: 40,347
O
OVERKILL Offline
Offline
O
Joined: Apr 2008
Posts: 40,347
Originally Posted by TiredTrucker
Well, my 2015 Chevy 2500 gasser pickup did just fine with the 10w30 syn blend that it gets. And my heavy commercial truck did just fine with the 10w30 HDEO syn blend that it gets. Both vehicles starting and running just fine at -20F and below. My commercial truck was in Minnesota, Wisconsin, Illinois, Iowa, and Indiana for all of this cold snap. Pickup was in Iowa the whole time. Wife used in several times to go to town during this cold snap. Did have to finally change out a fuel filter in the commercial truck this morning, but that was the extent of anything related to the cold.


You have them plugged in?


2019 RAM 1500 Sport - Mobil 1 EP 0w-20, FRAM Ultra
2016 Grand Cherokee SRT - Ravenol SSL 0w-40, FRAM Ultra
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998986 02/01/19 11:28 PM
Joined: Nov 2017
Posts: 379
U
Uphill_Both_Ways Offline
Offline
U
Joined: Nov 2017
Posts: 379
No problem each morning after temps of near ~ –40 overnight and dead block heater. This is the first time I'm running Mobil1 0W-30. For going on nine years it had been on a steady diet of Mobil 1 5W-30.

I didn't notice any difference. The engine sounded the same starting and running as it did in earlier years when I couldn't plug it in and with 5W-30 in it.


2008 Impala 3.5
Vanilla Mobil 1 5W30
Napa Gold 1522 or Wix 51522
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4998993 02/01/19 11:38 PM
Joined: Jan 2018
Posts: 48
A
Aero540T Offline
Offline
A
Joined: Jan 2018
Posts: 48
My 04 Grand Cherokee started very slowly even with a new battery but it was -22. It went into reverse fine but hesitated going into drive for a few seconds. Is that normal considering the conditions?
Once I was going it was fine and warmed up quickly


2004 Jeep Grand Cherokee Limited 4.7L (wife’s) PUP & FU
2002 Ford Taurus 24V M1HM & M1EP
2001 Dodge Ram 1500 5.9L 4x4 10w-30 RP & FU
1993 Yamaha FZR 600
Re: Has anyone had oil-related issues during the polar vortex? [Re: Gokhan] #4999011 02/01/19 11:56 PM
Joined: Dec 2016
Posts: 14
N
nyquil_junkie Offline
Offline
N
Joined: Dec 2016
Posts: 14
When I was a kid we always had a heated dipstick in the car or truck we had in the winter. I can remember the things would barely crank without them.

Somewhere along the line, we/I stopped using them and I don't remember why.... but starting was never a problem after that.

Now yesterday, at a balmy -25 windchill, I got in the ranger to start it and it was slow but started. The oil pressure took about 30 sec to move the needle. I let it run for a while to defrost the windows and off it went.

If this cold is going to be a new normal, I'll have to dig out one of those old heated dipsticks.

One of my sisters old ford vans way back when had a 1500w heater on the water hose... it was toasty warm heat and an easy start every morning and no waiting.

Winters musta been much colder back then.

Page 6 of 9 1 5 6 7 9
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™