Recent Topics
AMSOIL Euro Classic 5W-40 (EFM)
by The Critic
07/15/18 06:27 PM
Occasional battery dummy light
by dja4260
07/15/18 05:59 PM
Weird experience with old separating brake grease
by d00df00d
07/15/18 05:54 PM
Ceiling Finish Help
by coopns
07/15/18 05:10 PM
Thunderbird to Outlook Converters??
by doitmyself
07/15/18 04:41 PM
Blaines does it again
by Nitronoise
07/15/18 04:40 PM
BMW E34/M60 Water Pump Replacement
by kschachn
07/15/18 03:30 PM
Okra: how do you make it and like it?
by car51
07/15/18 03:28 PM
2005 Sienna trans issue
by i6pwr
07/15/18 01:46 PM
How is your MLB baseball team doing
by car51
07/15/18 01:02 PM
(8) WIX 57356 + (4) Fram Ultra XG7317
by redhat
07/15/18 12:51 PM
Royal Purple oil filter
by 4WD
07/15/18 12:43 PM
Elon Musk calls Thai Rescue Diver a "Pedo Guy"
by DoubleWasp
07/15/18 12:27 PM
Cam Cover Pics...'96 Mazda
by splinter
07/15/18 12:24 PM
1994 Civic LX 1.6L Drive axle boot replacement
by Gito
07/15/18 12:04 PM
F 11 and other magic Spray~On Top Coats?
by HammerDown
07/15/18 11:43 AM
Fuel Line
by Warstud
07/15/18 11:00 AM
Baldwin P9600 Cartridge
by Bighorn2500
07/15/18 10:25 AM
The meaning of POP
by buster
07/15/18 09:02 AM
Malta Goya
by car51
07/15/18 08:49 AM
Newest Members
ShadowSama, Heidi1975, Dieselman24, mikeyh, tmpokc
65478 Registered Users
Who's Online
89 registered (10ecfarmer, 2004tdigls, 08z06, 69Torino, alcyon, 10 invisible), 1615 Guests and 31 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65478 Members
67 Forums
287071 Topics
4790104 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#4788576 - 06/16/18 08:16 PM Anyone having to use premium when not called for?
addyguy Offline


Registered: 09/08/05
Posts: 14294
Loc: Canada
Got a 2010 Soul 2U with 202,000km on it.

Car is in good shape, and is well-maintained - regular oil changes, plugs were done about a year ago with NGK Iridiums, fuel injector/system cleaner is used 3-4 times per year, lots of high-ish speed highway driving, no CEL's on, always use good-quality gas.

Since I got the car, it has pinged a lot on 87-octane gas, especially when accelerating. In fact it pings so bad that when getting up to highway speed you can feel the car is loosing power from the pinging. Manual only calls for 87 octane gas.

Tried mid-grade, made it a little less noticeable, but still there.

A couple of months ago finally bit the bullet and put premium 91 in. Gas has been expensive, and didn't want to pay the premium, but I get extra Esso points with it, so decided to try it.

Problem solved. Pinging is gone, and car has definitely picked up power and smoothness. Don't like having to put premium in an 'econo' car, but it is working, so i will stick with it.

Anyone else have a car that calls for regular; but kinda HAS to run premium in it to stop pinging?
_________________________
2010 Kia Soul 2U - 2.0L I-4, auto; 127k miles.
M1 EP 10W-30; OEM Kia filter.

Top
#4788578 - 06/16/18 08:20 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
E150GT Online   content


Registered: 03/11/12
Posts: 1145
Loc: San Antonio, TX
My 2016 Mazda 6...
_________________________
1984 Mercedes-Benz 300SD - 100k
1995 F150 XL 4.9 reg cab 5MT - 251k 5w30
2016 Mazda6 Touring 6MT - 56k 10w30
2006 Buick Lucerne CXL 3.8 30k ?w30

Top
#4788588 - 06/16/18 08:39 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
slacktide_bitog Online   content


Registered: 03/20/08
Posts: 6342
Loc: USA
Are you up in the mountains? smile

Top
#4788592 - 06/16/18 08:44 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
opus1 Offline


Registered: 12/13/04
Posts: 2508
Loc: Chicago Area
The Dakota tends to ping on me during the winter so I'll use premium every 2-3 fillups.
_________________________
Current Fleet:

2010 Hyundai Sonata GLS
2009 Chevy Cobalt SS Sedan (yes,the turbo)
2002 Dodge Dakota SXT Club Cab
1994 Ford Ranger XLT (RIP, Dad)

Top
#4788599 - 06/16/18 08:48 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
skyactiv Offline


Registered: 03/02/13
Posts: 4479
Loc: The Midwest
From what I've read, it's a common problem with Hyundai/Kia products. Something about some Hyundai/Kia vehicles want a battery that puts out higher voltage well before a typical auto battery is deemed bad by load testing it. The battery can start the car and test okay, but if the voltage is who knows, 13.1 instead of 13.3 or higher, it can cause the pinging. It doesn't make sense, I know. Some have also stated disconnecting the battery has done the trick. I would disconnect the battery overnight and try that since it's free.
If neither of those fix the problem, I'd take it to the dealer.
_________________________
Wife: 15' Audi A4 quattro 6 speed manual
Me: 13' VW GTI 3 door 6 speed manual

Top
#4788602 - 06/16/18 08:51 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
eljefino Online   content


Registered: 06/15/03
Posts: 32763
Loc: ME
Might try a coolant flush, could have a hot spot in there. Also make sure the air intake is 100% functional and drawing from the inner fender or wherever it should be.

Top
#4788603 - 06/16/18 08:52 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
Warstud Online   content


Registered: 09/02/05
Posts: 5493
Loc: MIchigan
Try 87 octane from other gas stations.

Top
#4788613 - 06/16/18 09:02 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
simple_gifts Offline


Registered: 07/26/04
Posts: 11988
Loc: Middlesex County CT
Using 89 and occasionally 9[13] in my Prius; it was short tripped for 65K miles and probably is pretty carboned up.

Mixing in some netra 131 to see if that does anything. Done the beryman's etc already.
_________________________
2004 Prius; 97K ML Syn 5W-30
2007 Yaris 71K 0w-40 Castrol
2006 B2300;130K;ALM


Was driving an ox cart; Now on the USS Enterprise

Top
#4788617 - 06/16/18 09:10 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
parshisa Offline


Registered: 05/21/17
Posts: 587
Loc: TX
Iíve been using costco 93 in order to battle fuel dilution in my civic. It helps in jy case
_________________________
2016 Honda Pilot 3.5V6 PP 0W20
2017 Honda Civic 1.5T Amsoil SS 5W30

Top
#4788628 - 06/16/18 09:20 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
Garak Offline


Registered: 12/05/09
Posts: 24688
Loc: Regina, Saskatchewan, Canada
Originally Posted By: addyguy
Anyone else have a car that calls for regular; but kinda HAS to run premium in it to stop pinging?

Not quite the same, but the F-150 used to get 89 octane mid-grade instead of 87 octane regular when Husky/Mohawk used to sell 89 E10 for the same price as 87 E0, before the ethanol mandate existed. I've also run 93 or 94 or whatever Husky/Mohawk's top premium is in the Audi and G37, when 91 will suffice. I often buy E0 premium for the OPE, but, of course, that has nothing to do with preventing pinging.
_________________________
Plain, simple Garak.

2008 Infiniti G37 - Shell ROTELLA T6 Multi-Vehicle 5w-30, NAPA Gold 7356
1984 F-150 4.9L - Quaker State GB 10w-30, Wix 51515

Top
#4788642 - 06/16/18 09:32 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
dblshock Offline


Registered: 04/24/07
Posts: 2696
Loc: WI.
use E0 91 worth the +10%
_________________________
16 Civic Coupe Touring
640:1 TCW-3 E091
Edge 0/40/XG7317
Firehawk Indy 500

06 4Runner SR5 135k
640:1 TCW-3
M1 0/40 XG3614
Falken Wildpeak AT3W

Top
#4788643 - 06/16/18 09:33 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
michaelluscher Offline


Registered: 10/07/12
Posts: 2436
Loc: Staten Island, NY
My Camry pings under pretty much all conditions

It's a thing with the M series V6 I'm told

87/89/91/93

It's best with 91/93

I'm gonna do a tune up soon and send the injectors out to Witch Hunter, see what that changes
_________________________
'06 Toyota Camry SE V6 3MZ-FE 100k
'01 Mercury Villager Estate VG33E 52k
'06 Ford Taurus SE Vulcan 60k
'13 Chrysler 300 3.6 Pentastar 230k

Top
#4788708 - 06/16/18 10:36 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
wemay Online   happy


Registered: 04/04/12
Posts: 8985
Loc: Southeast Florida
To skyactiv's point, the Sonata 2.4L I owned prior to this one pinged on 87. I changed the battery and plugs near the same time since the battery was on its last leg. The pinging stopped. But i have no idea which did the trick... battery or plugs.
_________________________
17 Sonata Sport 2.4L
NAPA Full Synthetic 5w20 | OEM

13 Santa Fe Sport 2.0T
Valvoline MaxLife 5w30 | M1-104

Top
#4788744 - 06/16/18 11:34 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
addyguy Offline


Registered: 09/08/05
Posts: 14294
Loc: Canada
Battery IS old on this car, its the original!

Still works perfectly, and I won't be changing it until it needs to, probably this coming winter.

I don't live a a high-altitude area, so that is not it.

Shouldn't have any hot spots in it, but later this summer it will get a new timing belt and water pump, and coolant will be changed then. So far it is fine, gauge never wavers from just below half when running. no loss of coolant.

Will check air filter carefully. It's a couple of years old, but doesn't seem to get that dirty.

For now will just stick with premium fuel.
_________________________
2010 Kia Soul 2U - 2.0L I-4, auto; 127k miles.
M1 EP 10W-30; OEM Kia filter.

Top
#4788745 - 06/16/18 11:36 PM Re: Anyone having to use premium when not called for? [Re: addyguy]
Wolf359 Online   content


Registered: 04/27/12
Posts: 4871
Loc: MA
Haven't had a car ping since I had a Chrysler 2.2 with the carburetor. It pinged in the summer so I ran it on plus once in a while. Only did it under heavy throttle. It was fine in the winter. I think it was the high temperatures in the summer that made it worse.

Top
Page 1 of 2 1 2 >