Recent Topics
Any news on what happened to this plane?
by Exhaustgases
6 minutes 20 seconds ago
E4OD fluid ?
by Exhaustgases
18 minutes 57 seconds ago
Update password ?
by meadows
Yesterday at 11:59 PM
Delayed Sleep Phase Disorder
by Reddy45
Yesterday at 11:56 PM
Nissan DLR put 0w20 in car that specs 5w30. worry?
by CrAlt
Yesterday at 10:40 PM
revive Nicd battery
by Donald
Yesterday at 10:27 PM
Need help finding an apartment for friend
by RazorsEdge
Yesterday at 10:07 PM
ceratec with redline 5w30?
by 08z06
Yesterday at 09:53 PM
does your COMCAST modem have weak wifi??
by edwardh1
Yesterday at 09:50 PM
I hate stuck thermostats
by jakewells
Yesterday at 09:49 PM
Mag1 75w90
by SavagePatch
Yesterday at 09:32 PM
Old batteries at HD
by bbhero
Yesterday at 09:27 PM
Buying a CPO Toyota - still get inspected?
by Parlay_Slow
Yesterday at 09:08 PM
Water Pump Paper Gasket With RTV? Longevity?
by nobb
Yesterday at 08:22 PM
Who makes Briggs & Stratton oil?
by spk2000
Yesterday at 08:13 PM
Shure stylus replacement
by aquariuscsm
Yesterday at 07:54 PM
Any 'crazy UCL overdose' fans out there?
by addyguy
Yesterday at 07:11 PM
Source for Castrol Edge Supercar 5w50 oil?
by Rainier42
Yesterday at 06:50 PM
Cherry vs orange hand cleaner
by JHZR2
Yesterday at 06:27 PM
Why buy low mileage tires?
by HowAboutThis
Yesterday at 05:49 PM
Newest Members
mostdecent, T1TN, Piper58, dunlop0078, Truth_Syrup
65258 Registered Users
Who's Online
19 registered (bismic1, CleverUserName, AMC, Exhaustgases, dishdude, ctechbob, 2 invisible), 720 Guests and 39 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65258 Members
67 Forums
285504 Topics
4764684 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#4642586 - 01/22/18 07:50 AM Ford 2.0L Zetec interesting problem
DriveHard Offline


Registered: 11/24/03
Posts: 1062
Loc: Middle of Iowa
Just looking to get some quick feedback on an interesting issue my daughters car has been having.

Patient:
2000 Ford ZX2 2.0L

Symptoms:
Start cold - starts just fine and goes to high idle
As idle slowly drops, it starts to cut out, then try to catch itself. As the idle continues to drop it gets to the point when it cuts out it can't re-catch and dies.
Once warm, it starts and idles just fine.
If cold and you start it and put it directly in gear, it won't die and idles fine
Even when warm, when you put it in gear, it jumps to 1100 rpm...which seems kind of high

What I have done:
replaced vacuum lines
replaced Idle Air control valve

What I am thinking:
I am wondering if there is a temperature sensor going bad somewhere in that the ECU thinks the engine is warmer than it really is on cold start, so it it trying to cut the idle down too fast, causing the stall. Any thoughts?
_________________________
Smile, it increases your face value
2011 Silverado Crew Cab LT 6.2L/6spd
2017 Jeep Renegade Trailhawk (wife's)
2007 Nissan Xterra (trail toy)
2013 Fiat 500 Abarth
Elio...?

Top
#4642601 - 01/22/18 08:00 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
Chris142 Offline


Registered: 06/05/03
Posts: 16811
Loc: Deplorable in apple valley, ca
Put a scanner on it. See what temp it thinks it is vs actual temp.
_________________________
02 Wrangler durablend 10w40
87 F250 traveler 15w40
04 Tahoe super-s 10w30
Z400 castrol T 10w40
Can am maveric edge 5w40
57 case tractor 15w40

Top
#4642802 - 01/22/18 11:08 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
InhalingBullets Offline


Registered: 08/07/12
Posts: 532
Loc: TEXAS
just thinking out loud, check out the Mass air flow sensor?
_________________________
'16 Toyota Prius 4
'15 Ram 2500 Megacab Diesel
'14 Victory Cross Country Tour
'13 Toyota Prius 3

Top
#4648236 - 01/27/18 06:04 PM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
DriveHard Offline


Registered: 11/24/03
Posts: 1062
Loc: Middle of Iowa
replaced MAF and O2...still idling like poo and dying.

I think it is the throttle position sensor. It reads 17 even when fully closed, and jumps around at idle.
_________________________
Smile, it increases your face value
2011 Silverado Crew Cab LT 6.2L/6spd
2017 Jeep Renegade Trailhawk (wife's)
2007 Nissan Xterra (trail toy)
2013 Fiat 500 Abarth
Elio...?

Top
#4648978 - 01/28/18 11:50 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
DriveHard Offline


Registered: 11/24/03
Posts: 1062
Loc: Middle of Iowa
update for anybody following...
replaced the throttle position sensor...problem persists. When sitting at "idle" it is now surging to 2000+ rpm. The throttle position sensor reading is jumping all around from 17 up to the 30's. I am starting to think it is the engine ECU. I can get a junkyard ECU for $35, so probably give that a shot.
_________________________
Smile, it increases your face value
2011 Silverado Crew Cab LT 6.2L/6spd
2017 Jeep Renegade Trailhawk (wife's)
2007 Nissan Xterra (trail toy)
2013 Fiat 500 Abarth
Elio...?

Top
#4649090 - 01/28/18 01:06 PM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
JamesBond Offline


Registered: 12/13/06
Posts: 843
Loc: midwest
Can you check the voltage at the battery when it's running? The high idle sounds like a vac leak. What hoses did you replace? Try pulling the pcv hose from the intake and taping it off or just covering it with your finger.

The tps always shows high on my spi Ford engine even with the throttle closed, but I don't remember it jumping around. Try unplugging the icv and see what it does.


Edited by JamesBond (01/28/18 01:08 PM)

Top
#4649095 - 01/28/18 01:09 PM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
eljefino Offline


Registered: 06/15/03
Posts: 32628
Loc: ME
When it's idling grab the engine wiring harness and tug it all around.

The potential is there that "any" sensor or faulty wiring is dragging down the regulated (5?) volts, and that the TPS is showing symptoms of this. Not necessarily b/c it's at fault, but b/c it needs the regulated voltage to work well.

Top
#4650856 - 01/30/18 08:04 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: eljefino]
DriveHard Offline


Registered: 11/24/03
Posts: 1062
Loc: Middle of Iowa
Originally Posted By: eljefino
When it's idling grab the engine wiring harness and tug it all around.

The potential is there that "any" sensor or faulty wiring is dragging down the regulated (5?) volts, and that the TPS is showing symptoms of this. Not necessarily b/c it's at fault, but b/c it needs the regulated voltage to work well.


I would think if it was being drug down, it would show as lower throttle position settings...not higher settings. When it fluctuates, it always goes high. I need to find a faster multi meter, so I can monitor the input voltage to that sensor and see if it is going above 5V.
_________________________
Smile, it increases your face value
2011 Silverado Crew Cab LT 6.2L/6spd
2017 Jeep Renegade Trailhawk (wife's)
2007 Nissan Xterra (trail toy)
2013 Fiat 500 Abarth
Elio...?

Top
#4650955 - 01/30/18 09:41 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
zzyzzx Offline


Registered: 05/18/12
Posts: 4355
Loc: Baltimore, Maryland, USA
What about the PCV valve?

Top
#4651238 - 01/30/18 02:46 PM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: zzyzzx]
DriveHard Offline


Registered: 11/24/03
Posts: 1062
Loc: Middle of Iowa
Originally Posted By: zzyzzx
What about the PCV valve?


I do need to look into that as well...but I am not sure how that would explain the throttle position signal jumping all around.
_________________________
Smile, it increases your face value
2011 Silverado Crew Cab LT 6.2L/6spd
2017 Jeep Renegade Trailhawk (wife's)
2007 Nissan Xterra (trail toy)
2013 Fiat 500 Abarth
Elio...?

Top
#4651348 - 01/30/18 03:59 PM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
nthach Offline


Registered: 01/02/04
Posts: 3884
Loc: California
I would say check the ECT sensor but a bum one can and does set a code in the PCM.

Top
#4651770 - 01/31/18 07:38 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: nthach]
DriveHard Offline


Registered: 11/24/03
Posts: 1062
Loc: Middle of Iowa
Originally Posted By: nthach
I would say check the ECT sensor but a bum one can and does set a code in the PCM.



there are no codes, and no pending codes
_________________________
Smile, it increases your face value
2011 Silverado Crew Cab LT 6.2L/6spd
2017 Jeep Renegade Trailhawk (wife's)
2007 Nissan Xterra (trail toy)
2013 Fiat 500 Abarth
Elio...?

Top
#4651774 - 01/31/18 07:53 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
mk378 Offline


Registered: 09/27/15
Posts: 1414
Loc: USA
Have you looked at the ECT and IAT live data and compare to actual temperature? A sensor can be out of spec and cause runnability problems but not far enough off to throw a code.


Edited by mk378 (01/31/18 07:53 AM)

Top
#4651783 - 01/31/18 08:06 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
mightymousetech Offline


Registered: 04/03/17
Posts: 1443
Loc: Ontario, Canada
Did you check the actual throttle plate? Could be loose.
_________________________
Mighty Mouse Tech
Acura Tech
2010 Civic Si Castrol 0W40, Redline MTL
2013 BMW 135i M Sport Edition Castrol 0W40, Redline MTL

Top
#4651906 - 01/31/18 09:58 AM Re: Ford 2.0L Zetec interesting problem [Re: DriveHard]
rat Offline


Registered: 12/10/06
Posts: 311
Loc: Michigan
Originally Posted By: DriveHard
Originally Posted By: zzyzzx
What about the PCV valve?


I do need to look into that as well...but I am not sure how that would explain the throttle position signal jumping all around.



Iíve had a few of these ZX2s. The rubber elbow at the PCV valve erodes and causes a vacuum leak and the very condition that you are experiencing.
_________________________
2015 Focus SE hatch 5 speed manual
2003 Expedition 5.4

Top
Page 1 of 2 1 2 >