Recent Topics
One Dollar Per Gallon?
by Y_K
06/18/18 11:53 PM
Walmart Tightening up Returns
by John_K
06/18/18 10:21 PM
flare nut wrench set
by spasm3
06/18/18 09:46 PM
Auto trans temperature scanner - help!
by JeffKeryk
06/18/18 09:45 PM
How much is too much?
by Sealbilly
06/18/18 09:34 PM
Correct oil filter for a Vovlo S60, 2003
by earthworm
06/18/18 09:17 PM
Prestone coolant $3.50 Target YMMV
by pda1122
06/18/18 09:13 PM
Need Windows 7 Pro ISO
by MONKEYMAN
06/18/18 08:33 PM
PEAK Full Synthetic -- Anyone Try It ??
by johnnyz73
06/18/18 07:40 PM
Why high resale value on Jeeps if frames rust out?
by Vern_in_IL
06/18/18 06:48 PM
Wearever Silver Semi-Metallic Brake Pads- Break In
by ET16
06/18/18 06:37 PM
Where to Buy Motul Oil in Stores?
by Hot_Ajax
06/18/18 06:13 PM
2011 Chevy equinox overheating
by hardcore302
06/18/18 06:00 PM
Are my rotors warped?
by Dylan1303
06/18/18 05:44 PM
Ultimate Fast Finish on sale at CDN tire.
by irv
06/18/18 05:23 PM
96 Civic 5w20 Castrol GTX Ultraclean UOA
by researcher
06/18/18 04:52 PM
VOA Castrol Magnatec D1G2, 5w30
by researcher
06/18/18 04:38 PM
Unused dented silicone Fram PH8316 cut open
by slacktide_bitog
06/18/18 04:28 PM
Same grade with differing low start temps
by mjoekingz28
06/18/18 04:24 PM
Self defense
by Camprunner
06/18/18 03:13 PM
Newest Members
JustaDude, 3horseman, Firedog45, WtsTacoma01, Orion62
65265 Registered Users
Who's Online
41 registered (Atesz792, BigJakeChevy, AVB, bbhero, 2strokeNorthstar, Aero540T, 3 invisible), 983 Guests and 38 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65265 Members
67 Forums
285570 Topics
4765603 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4627647 - 01/07/18 11:51 PM When It Rains it Pours
NYEngineer Offline


Registered: 12/12/06
Posts: 1562
Loc: NY, NY
So in another thread, I'm having an ongoing issue with my wife's Kia's charging system. This past Friday, my hour and twenty minute railroad commute turned into 3 1/2 hours to work and three home. While on the train going home, my wife texts me a pic of the dash in my Suburban and says what does this mean? The CEL was lit but all of the gauges were perfect. I asked was it running ok? She replied yes, so I said I'd put the code reader on it when I get home.
I got home, hook up to it and it says something about the TPS. I figured since I have a spare throttle body in the back for breakdowns while traveling, I'd swap it out so the CEL goes out and the truck will remote start since it's been 8 degrees out.
I swapped the throttle body with the new one, reconnected the battery, started the truck for three minutes, off for one minute and on for three again. This was supposed to teach the computer to idle the new TB. Seemed fine. I then drove about ten miles to a friend's house to look at the gas burner and then to see my dad. On the way home, the truck was acting funny and the rpms were up a little but if I braked, it would idle down to 600 where it belonged. I got home, put it in Park and the idle shot up to 3000.
I disconnected the battery again and tried the three minutes on, one off, three on. Never went below 3000.
Out of desperation, and this is our only vehicle until I get yet another new alternator for the Kia, I put the old throttle body back on.
Runs like a champ. No CEL.
Anyone have any idea how to make the computer learn the new part? I would hate to have done this on the road and then try to get it into gear screaming at 3000 rpm. That wouldn't do my trans any favors.
Oh yeah... I did all of this with a raging cold.


Edited by NYEngineer (01/07/18 11:53 PM)

Top
#4627698 - 01/08/18 02:46 AM Re: When It Rains it Pours [Re: NYEngineer]
rooflessVW Offline


Registered: 12/24/11
Posts: 4027
Loc: North Carolina
Next time try connecting the battery terminals together to discharge any capacitance.

Could be that when you installed the new TB it was cocked slightly and you had an air leak.

Could be that you just needed to drive the truck around longer.
_________________________
"Zed's dead baby, Zed's dead."

Top
#4627759 - 01/08/18 06:05 AM Re: When It Rains it Pours [Re: NYEngineer]
Trav Offline


Registered: 11/20/06
Posts: 18836
Loc: MA, Mittelfranken.de
The new/old throttle body parts (TPS, IAC if applicable) may be stuck inside from sitting also.
_________________________
ASE L1, Master. Deutsch Meisterbrief.

Top
#4627831 - 01/08/18 07:53 AM Re: When It Rains it Pours [Re: NYEngineer]
NYEngineer Offline


Registered: 12/12/06
Posts: 1562
Loc: NY, NY
Thanks, Roofless. Hadn't thought of that.

Top
#4649301 - 01/28/18 04:31 PM Re: When It Rains it Pours [Re: NYEngineer]
NYEngineer Offline


Registered: 12/12/06
Posts: 1562
Loc: NY, NY
Ok... The CEL started coming up again so I tried this again. Disconnected both cables and touched them together. Also kept them off the battery for about twenty minutes. Installed the new throttle body assembly, reconnected everything, did the three on, one off three on thing. Truck idles nice and has no CEL.
Took it on a few errands, seems fine. Thanks for the advice, Roofless.

Top
#4649326 - 01/28/18 04:58 PM Re: When It Rains it Pours [Re: NYEngineer]
SHOZ Offline


Registered: 06/28/03
Posts: 5744
Loc: Illinois
What is the DTC number? Pxxxx
_________________________
2008 Hyundai Accent 1.6L 5 sp manual hatchback
2010 Hyundai Genesis Coupe Track 2L Turbo 6sp manual

Top
#4649417 - 01/28/18 06:29 PM Re: When It Rains it Pours [Re: SHOZ]
NYEngineer Offline


Registered: 12/12/06
Posts: 1562
Loc: NY, NY
I don't remember. Sorry It was like a month ago. I didn't put the code reader on it again.

Top
#4649437 - 01/28/18 06:57 PM Re: When It Rains it Pours [Re: NYEngineer]
rooflessVW Offline


Registered: 12/24/11
Posts: 4027
Loc: North Carolina
thumbsup

Glad it worked!
_________________________
"Zed's dead baby, Zed's dead."

Top