Recent Topics
Valvoline 2 Cycle TC-W3 Marine Oil - 6qt - $20
by Jimzz
13 minutes 29 seconds ago
Plumbing/Bldg Experts: Cause of Wet Slab?
by LoneRanger
45 minutes 45 seconds ago
How to CONFIRM the Country of Manufacture
by Ed_Flecko
Today at 09:58 AM
Replacing trans oil seal
by redhat
Today at 09:50 AM
VW diesels sitting in huge lots waiting......
by ZZman
Today at 09:09 AM
DTD/DT Independence Day Promos
by Sayjac
Today at 08:39 AM
It's AMSOILŪ, not Amsoil
by Rat407
Today at 06:39 AM
VW Passat 2007
by madRiver
Today at 06:18 AM
Review: CVJ Remanufactured CV Axles
by The Critic
Today at 03:40 AM
Towing without 85w140?
by OilFilters
Today at 03:07 AM
2015 VW GTI autobahn oil questions
by Skyalbo
Yesterday at 11:28 PM
Corrosion in the garage - salt or humidity?
by Kurtatron
Yesterday at 11:13 PM
Darn dogs
by AZjeff
Yesterday at 10:21 PM
New GC?
by Bullwinkle007
Yesterday at 10:04 PM
The guy with the plexiglass head on you tube
by andyd
Yesterday at 09:21 PM
'07 Pacifica Timing Belt Replacement success
by 92saturnsl2
Yesterday at 09:10 PM
SAE 90 v 85/140
by Knuckle078
Yesterday at 09:10 PM
Mobil 1 5W30-HM 5,011 mi, 1999 Ford Escort
by WA1DH
Yesterday at 08:45 PM
Schaeffer's oil reviews on Amazon
by zfasts03
Yesterday at 07:41 PM
Decent MP3 player
by Ed_T
Yesterday at 07:08 PM
Newest Members
dhy808, ROD_Z, lozpxs, danthemanx07, FunktasticLucky
65319 Registered Users
Who's Online
91 registered (ArrestMeRedZ, 853okg, 2015_PSD, ALR, 1JZ_E46, 5 invisible), 1622 Guests and 50 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65319 Members
67 Forums
285965 Topics
4772132 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#4601644 - 12/12/17 01:14 PM Need help with cold start noise - cause to worry?
TheMidnightNarwh Offline


Registered: 10/15/17
Posts: 58
Loc: Gatineau QC Canada
Hey

So when it colder outside my car when I start it will do this knock/tick noise and go away after a few seconds. Here is a video showing off perfectly where you can clearly hear it. You also hear some kind of pulley or belt noise after, maybe it's related? But if I recall correctly the noise your hear after wasn't there before. Thanks! Car is a 2006 Hyundai Tucson with 180k KM (123K Miles). I checked the engine oil and it was replaced about a 2 month ago.

https://youtu.be/i68yMZhA1jc



Edited by TheMidnightNarwh (12/12/17 01:28 PM)

Top
#4601660 - 12/12/17 01:30 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
ARCOgraphite Offline


Registered: 05/17/09
Posts: 11970
Loc: N.H, U.S.A.
All the cars ive had lately sound like they are going to fall apart when cold started. Wifes Subaru, My rogue whatever. Funny the Subaru was pretty quiet with factory fill and factory filter, Not so with Idemitsu and the Framaroo Blue OE service filter. It quiets when warm. The Idemitsu seems t hold up well hot.
_________________________
2014 Nissan Rogue S CVT, OC#9 41392mi-QSUD10W30 + M110A CHAMP Filter; 2017 Subaru Crosstrek CVT OC#2 ?? mi-SOA/Idemitsu 0w20 + SOA Filter

Top
#4601661 - 12/12/17 01:30 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
SHOZ Offline


Registered: 06/28/03
Posts: 5751
Loc: Illinois
What filter and oil brand/grade are you using.
_________________________
2008 Hyundai Accent 1.6L 5 sp manual hatchback
2010 Hyundai Genesis Coupe Track 2L Turbo 6sp manual

Top
#4601670 - 12/12/17 01:35 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
hemitom Offline


Registered: 03/12/07
Posts: 883
Loc: canada
its stops within seconds !!
i don't think its anything to worry about, as asked before what weight of oil and filter are you using.
_________________________
2006 kia spectra.
2010 pontiac vibe.
2012 mustang coupe.

Top
#4601675 - 12/12/17 01:39 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
oldhp Offline


Registered: 06/28/12
Posts: 1635
Loc: USA
My 2010 Ford Ranger 2.3 had a very loud tick for 45'ish seconds, sounded like forever, with Motorcraft FL-910S oil filter and Castrol Magnatec 5W20. I changed to a FRAM 3600 with same oil. Zero start up tick. From reading on here most of start up noises are 99.9% oil filter related.
_________________________


Top
#4601693 - 12/12/17 01:52 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
Nitronoise Offline


Registered: 03/24/10
Posts: 488
Loc: Chicago Suburbs
My 04 sonata has had a tick like that for 200000 miles with the filter on the bottom of the motor just above the oil pan mounted horizontally your going to have some oil draing back i have run it with bosch or wix filters and qsgb or citgo supergard 5w30 since new
_________________________
07 Ford Freestyle 135K
04 Hyundai Sonata 280K
03 Hyundai Santa Fe 165K
02 Ford Tarus 98K
00 Buick Regal SC 135K
95 Goldwing 28K


Top
#4601711 - 12/12/17 02:04 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: SHOZ]
TheMidnightNarwh Offline


Registered: 10/15/17
Posts: 58
Loc: Gatineau QC Canada
Originally Posted By: SHOZ
What filter and oil brand/grade are you using.


Oil is 5w-20. Filter and oil brand don't know, Midas did the oil change, car was just given to me after that.

Top
#4601715 - 12/12/17 02:05 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: ARCOgraphite]
TheMidnightNarwh Offline


Registered: 10/15/17
Posts: 58
Loc: Gatineau QC Canada
Originally Posted By: ARCOgraphite
All the cars ive had lately sound like they are going to fall apart when cold started. Wifes Subaru, My rogue whatever. Funny the Subaru was pretty quiet with factory fill and factory filter, Not so with Idemitsu and the Framaroo Blue OE service filter. It quiets when warm. The Idemitsu seems t hold up well hot.


I was told there may be a bulletin about non OEM filter doing this. You guys think it's this? I preferably won't be rehanging my oil and filter until next year so.

It shouldn't do any damage or anything?


Edited by TheMidnightNarwh (12/12/17 02:06 PM)

Top
#4601724 - 12/12/17 02:14 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
SHOZ Offline


Registered: 06/28/03
Posts: 5751
Loc: Illinois
I doubt if Midas uses a high quality filter.
_________________________
2008 Hyundai Accent 1.6L 5 sp manual hatchback
2010 Hyundai Genesis Coupe Track 2L Turbo 6sp manual

Top
#4601732 - 12/12/17 02:20 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
Virtus_Probi Offline


Registered: 06/25/15
Posts: 3972
Loc: New England
My daughter reported having a hard time cold starting her car after my wife took it to Midas (against my will) for an oil change...I checked that the oil level was OK and then noticed that the oil filter was a very small brand X. I took it off (top mount is nice) and found that it didn't have an ADBV, then put on a spare filter I had around that was a Mazda branded Tokyo Roki that is apparently identical to Subaru's factory filter on the cars built in Japan.

Nary a starting complaint since...I certainly don't have proof, but I suspect the cheap filter was the issue.
_________________________
2014 Forester XT, 80500 miles
Last Change;
Valvoline Full Synthetic 5W30 d1G2
Tokyo Roki 15208AA170 filter

Top
#4601741 - 12/12/17 02:26 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: Virtus_Probi]
TheMidnightNarwh Offline


Registered: 10/15/17
Posts: 58
Loc: Gatineau QC Canada
Originally Posted By: Virtus_Probi
My daughter reported having a hard time cold starting her car after my wife took it to Midas (against my will) for an oil change...I checked that the oil level was OK and then noticed that the oil filter was a very small brand X. I took it off (top mount is nice) and found that it didn't have an ADBV, then put on a spare filter I had around that was a Mazda branded Tokyo Roki that is apparently identical to Subaru's factory filter on the cars built in Japan.

Nary a starting complaint since...I certainly don't have proof, but I suspect the cheap filter was the issue.

[censored] uh, I figured it wouldn't be optimal to go someplace like that. I'll keep it this way for now, might do an oil change after winter and change that filter, it's under the car horizontally... anyhow I might buy myself a car when summer comes so I'll see.


Edited by TheMidnightNarwh (12/12/17 02:26 PM)

Top
#4601770 - 12/12/17 03:12 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
rollinpete Offline


Registered: 03/20/17
Posts: 461
Loc: West Ma.
Originally Posted By: TheMidnightNarwh
Originally Posted By: Virtus_Probi
My daughter reported having a hard time cold starting her car after my wife took it to Midas (against my will) for an oil change...I checked that the oil level was OK and then noticed that the oil filter was a very small brand X. I took it off (top mount is nice) and found that it didn't have an ADBV, then put on a spare filter I had around that was a Mazda branded Tokyo Roki that is apparently identical to Subaru's factory filter on the cars built in Japan.

Nary a starting complaint since...I certainly don't have proof, but I suspect the cheap filter was the issue.

[censored] uh, I figured it wouldn't be optimal to go someplace like that. I'll keep it this way for now, might do an oil change after winter and change that filter, it's under the car horizontally... anyhow I might buy myself a car when summer comes so I'll see.



Mounted horizontally, probably oil draining out of filter...JMHO but i'd change out the filter ,knowing that filter might be defective or no anti drain valve...
_________________________
Pete.
97 Ford Expl.Sport 4.0 ohv 4wd 5spddrive183k miles
Last Change;
Penn. Plat. HM. 5w30
Fram xg8a, Fram CA8141

I like my oil (slippery).


Top
#4601790 - 12/12/17 03:43 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
knerml Offline


Registered: 04/05/05
Posts: 481
Loc: NE Ohio
The next time you change the oil use a Hyundai/Kia 26300-35503 or 26300-35504, or a Mann W811/80 (Mann's after market version of the 26300-35504) filter.
_________________________
2015 Hyundai Elantra Sport 2.0 GDI Mobil 1 5W20 & OEM/Mann W811/80 Filter
2018 Hyundai Santa Fe Sport 2.0T GDI Castrol Edge 5W40 & OEM/Mann W811/80 Filter

Top
#4601866 - 12/12/17 05:04 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
andrewp1998 Offline


Registered: 10/18/08
Posts: 853
Loc: MA USA
Mine did it last winter and spring, then went away now its back to once in a while since October. It lasts a few secs to about 1 or 2 mins when it does happen which is once in a while. I went from napa silver, to gold to a baldwin but nothing changed. I run 30 or 20w full syn oil.
_________________________
2001 Honda civic HX vtecE- 5 spd,230k+

Top
#4601964 - 12/12/17 06:55 PM Re: Need help with cold start noise - cause to worry? [Re: TheMidnightNarwh]
TheMidnightNarwh Offline


Registered: 10/15/17
Posts: 58
Loc: Gatineau QC Canada
But I'm curious, what makes the noise? What is the technical explanation? Is it because it's missing oil or..?

Top
Page 1 of 2 1 2 >