Recent Topics
Omnia - the band
by Shannow
06/23/18 02:58 AM
Guest's devices cannot connect to my WiFi
by boulderdentist
06/23/18 12:54 AM
Battery stuck in flashlight.
by Chris142
06/22/18 11:53 PM
Must read for everyone watching their diet
by JLTD
06/22/18 11:28 PM
2014 Mazda5 Valvoline Synpower 0W-20 7500 miles
by PWMDMD
06/22/18 10:54 PM
VOA Ravenol ECS 0W-20
by PWMDMD
06/22/18 10:47 PM
2020 mid-engine Corvette spy vid?!
by AZjeff
06/22/18 10:45 PM
'05 base impala. NO turn signals.FAST blinking.
by Lee4212
06/22/18 10:34 PM
Motul 15w-50, 5 Liter 4 Pack $19.42
by hatt
06/22/18 10:10 PM
High Lead Redline 5W40 thoughts? Ty
by Pajero
06/22/18 09:40 PM
Source of the Mighty Columbia River
by Snagglefoot
06/22/18 09:32 PM
Another thick/thin article to discuss
by JLTD
06/22/18 09:23 PM
Ethylene Glycol Long Life Coolant for KUBOTA
by pburchett
06/22/18 09:11 PM
Mobil 1 5W-30, 6,200 mi, 2017 2.3 EB Explorer
by Whimsey
06/22/18 08:48 PM
Chevron 10w-40, 97 Nissan Maxima, 3000 miles
by OilGeek91
06/22/18 08:36 PM
Old green antifreeze in garage storage is gelling
by JLawrence08648
06/22/18 08:32 PM
VWs at Pick n Pull
by Eric Smith
06/22/18 08:17 PM
Single Data Point: CK-4 destroys the flat tappet
by Gokhan
06/22/18 08:12 PM
Breaking in new short block
by Bub
06/22/18 07:00 PM
Should I buy a mill or a drill press?
by Vern_in_IL
06/22/18 06:32 PM
Newest Members
azzid0906, OilGeek91, DRancher, Newuser, Varbill
65299 Registered Users
Who's Online
12 registered (GMguy84, dlundblad, bbhero, huh, FT92, Jaha24k, 1 invisible), 793 Guests and 33 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65299 Members
67 Forums
285816 Topics
4769913 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#4595532 - 12/05/17 10:28 PM 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup
sh40674 Offline


Registered: 03/27/16
Posts: 83
Loc: iowa
hello all! we have a 2012 fusion with the 3.0 engine. has about 85k on it. We got it used. Never had an issue at all. love the car. it is our first ford so I don't know much about them at all. Anyways, changed the oil on sunday, noticed yesterday (monday) there is a rattle/tick for about 2 seconds at a cold startup. never done that before. anyone know anything with these cars that causes that? makes me think of a GM 2.2 i had that did that and ended up being the timing chain tensioner. some points to make:

Changed the oil on sunday, 60's for the temp.

motorcraft 5-20 oil and MC filter

engine was 1.5 quarts low during change, didn't catch the filter dripping oil, looked like the gasket on the oil filter was giving out a little. nothing concerning except the low oil (yeah yeah should have checked it before, it's the wifes car)

Dropped down to the 20s and 30's for temp monday night

didn't notice the noise before monday, but it very well could have done it before. This is my wifes car and we work different shifts, so i'm not around the car very much.

again the noise is kinda like a rattle, lasts all of 2 seconds then is gone. Like i said i know nothing about these engines as it's our first ford so any help is appreciated, hoping someone knows about these 3.0L. It is not a injector tick or anything like that, it's a little louder and a little more of a rattle sound to it.

thanks in advance everyone!

Top
#4595540 - 12/05/17 10:40 PM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
tomcat27 Offline


Registered: 06/25/09
Posts: 3564
Loc: Chicago, IL
Swap out the oil filter with a better filter and see if the noise disappears
_________________________
2015 Rogue, 2014 Sentra, 2001 Camry, 2005 Starcraft, 1998 Dodge B1500
1996 Sebring Jx, 1984 F150, 1970 Cougar, 2013 XT250, 2010 Vstar, 2014 CTX1300

Top
#4595542 - 12/05/17 10:44 PM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
PimTac Offline


Registered: 03/04/17
Posts: 4315
Loc: Soviet State of Washington
Yep. Change the filter and see if that works.
_________________________
2017 Mazda CX-5 Grand Touring

Valvoline Advanced Synthetic 0w20
Mobil 1 M108A EP filter


Top
#4595548 - 12/05/17 10:59 PM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
andyd Offline


Registered: 09/25/04
Posts: 7156
Loc: Marshfield , MA
Was it a long drain? The only time I ever got a low pressure light was when I let it drip for several hrs. If the rattle persists on later cold starts, change the filter. Also, I would check oil on a weekly basis, just to get an idea of consumption. Start up noise is little consequence if it goes away in a second or 3. It isn't optimal, but it isn't a mortal sound..yet
_________________________
'16 Camry LE STP synth 0w20 and STP filter. the Fridge

1994 Ranger ,the Rat, 5w30 dino, STP filter

'16 Camry SE, Valvoline HM 0w20 and OEM filter
Thick oil is better grin2

Top
#4595556 - 12/05/17 11:06 PM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
sh40674 Offline


Registered: 03/27/16
Posts: 83
Loc: iowa
no, total oil change time was about 25 minutes. usually let it get to a needle sized stream the drip for a few minutes then put the plug back in.

usually do check the oil, been working overtime the last couple months so everything has been left on the back burner between the cars, house etc lol.

what issue would the filter cause? i've had good luck with these so far. i have another motorcraft filter in the garage.. should i try that? same filter, bought 2 because they were on sale

Top
#4595564 - 12/05/17 11:32 PM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: tomcat27]
BrocLuno Offline


Registered: 09/06/15
Posts: 5519
Loc: Kalifornia Kollective
Originally Posted By: tomcat27
Swap out the oil filter with a better filter and see if the noise disappears


+1 It's almost always the filter anti-drain-back-valve (ADBV) that is not sealing well. With that few miles, it should still be pretty tight engine wise, so it almost has to be dry galleries from back flow...

I'd switch it up to 0W-20 at the next go round. A bit easier starts, and a bit more robust oil.

I'm partial to Napa Gold (WIX) filters for good ADBV and decent filtering, but Fram Ultra is nice too. Whatever works for you smile
_________________________
Formerly in marine engineering. In an earlier life I owned my own petroleum tank truck, and hauled for the majors and independent's.

Top
#4595575 - 12/06/17 12:00 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
Merkava_4 Offline


Registered: 01/30/07
Posts: 17501
Loc: Clovis, CA
A Fram XG10575 is what the doctor ordered.

Top
#4595577 - 12/06/17 12:11 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
sh40674 Offline


Registered: 03/27/16
Posts: 83
Loc: iowa
should i just throw on the other motorcraft that i have? i can't imagine getting 2 bad filters in a row, considering if this is my issue, it's the first time i've ever had the problem

Top
#4595589 - 12/06/17 12:59 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
Merkava_4 Offline


Registered: 01/30/07
Posts: 17501
Loc: Clovis, CA
Motorcraft filters are made by Purolator and they're a ticking time bomb for your car.

Top
#4595611 - 12/06/17 02:55 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
sh40674 Offline


Registered: 03/27/16
Posts: 83
Loc: iowa
since when? 2 years ago reading this site purolators were good, reading up now everyone says motorcraft are good

Top
#4595612 - 12/06/17 03:00 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
sh40674 Offline


Registered: 03/27/16
Posts: 83
Loc: iowa
really don't want a debate on which filter is better than the other.. just wondering if i should throw the other motorcraft on to see if the rattling goes away is all.

Top
#4595652 - 12/06/17 05:02 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
SilverFusion2010 Offline


Registered: 06/29/11
Posts: 1663
Loc: Crawfordville FL
I'm running M1 AFE 0w-20 and a Fram ultra on my 2010 fusion with the same motor. 171k

Pick up a Fram tough guard and your startup noise should go away. I have 173k miles on mine and it runs great. Change the PCV valve with a new motorcraft valve and that should reduce oil consumption a bit
_________________________
2010 Ford Fusion SE 3.0L V6, 178k miles M1 HM 10w-30

Top
#4595696 - 12/06/17 06:21 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: Merkava_4]
Dallas69 Offline


Registered: 02/11/14
Posts: 1664
Loc: Texas
Originally Posted By: Merkava_4
Motorcraft filters are made by Purolator and they're a ticking time bomb for your car.


I have used MC filters many times over the last 50 yrs with zero issues.
To the op,if you are worried about the tick,since you have another filter just put it on.If the first was faulty I doubt your other one is.
_________________________
2009 Galant-ultra oil and filter
1987 Ford F-150 302
Smittys 5-30
Motorcraft filter

Top
#4595730 - 12/06/17 07:13 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: sh40674]
StevieC Offline


Registered: 08/21/08
Posts: 17116
Loc: Ontario, Canada
I would try a different brand of filter like a Fram Ultra or a Wix just to see if it remedies the noise. If it does then you know the filter is the problem. If it doesn't then you know to look elsewhere.

As for Motorcraft (Purolator) filters the media has been tearing inside the can when people cut their filters open for inspection. This wasn't the case some years back and it is why folks are recommending against using them because you will have unfiltered oil circulating through the engine.



Edited by StevieC (12/06/17 07:17 AM)
_________________________
'15 Dodge Journey - 90,000 KM's - SSO 5w20
'06 Hyundai Santa Fe - 535,000km - SSO 0w30 (R.I.P)

Top
#4595750 - 12/06/17 07:47 AM Re: 2012 Fusion 3.0 rattle for 2 seconds at startup [Re: Merkava_4]
SubieRubyRoo Offline


Registered: 05/14/12
Posts: 1137
Loc: Winchester, Indiana
Originally Posted By: Merkava_4
Motorcraft filters are made by Purolator and they're a ticking time bomb for your car.


Still haven't seen any failed engines from this regarding your opinion. And again, I don't use Purolator or Purolator-manufactured filters, so don't try to call it fanboyism.

Let's stick to the facts. Yes, there have been documented failures on ADBVs and some torn pleats. There have been no engine failures or outrageous UOAs to show these cause immediate, catastrophic results from using these filters.

Don't like risking it? Go ahead and avoid them with your dollars. Eventually they will get the message and either change their practices or go out of business. 2cents

OP, I'd try the other MC filter if it makes you feel better, or try another filter brand. Based on the numbers Ford produced these cars and engines in, there were/are likely millions of these on the road using MC filters successfully. Don't always be swayed by the alarmists here... MC has a long, proven record of working very well with just a couple problematic part numbers. You might see if your car has room for an upsized filter that should get you out of that PN if it is a problematic one. I run an FL-400S equivalent on my 2.5 Fusion even though it's specced for an FL-910S and it bumps oil capacity up to 5.5 quarts.

Top
Page 1 of 2 1 2 >