Recent Topics
Breaking in new short block
by Bub
06/22/18 07:00 PM
Should I buy a mill or a drill press?
by Vern_in_IL
06/22/18 06:32 PM
Weber Q300 Grill Parts Help
by gathermewool
06/22/18 05:24 PM
I Had To Tell Somebody- Banquet
by Zee09
06/22/18 05:13 PM
Xfinity mobile cell service
by jay929
06/22/18 04:37 PM
Fuse "failure"
by dlundblad
06/22/18 04:32 PM
Do you Bluetooth your phone and car?
by ZZman
06/22/18 04:20 PM
Hastings air filters
by Spitter
06/22/18 04:18 PM
2011 Town and Country remote started itself.
by mrsilv04
06/22/18 04:06 PM
Vaughan Hammer and Superbar $10 Sam's
by hatt
06/22/18 04:03 PM
Denso Oil filter - outsourced / quality changed
by 92saturnsl2
06/22/18 02:37 PM
Bench Drill Press
by Propflux01
06/22/18 02:30 PM
IAT Sensor
by artbuc
06/22/18 02:26 PM
2013 Nissan Rogue, 5,100 miles, Supertech Conv
by TheOilWizard
06/22/18 01:46 PM
NC License Plates
by Zee09
06/22/18 01:31 PM
BITOG Hotline!
by Duffyjr
06/22/18 01:30 PM
Switching Additives: Flush/Rinse?
by Phishin
06/22/18 12:46 PM
increasing viscosity
by VQLT
06/22/18 12:31 PM
Who's up on their metallurgy?
by earlyre
06/22/18 11:56 AM
Replaced halogen headlight with LED
by gman2304
06/22/18 11:18 AM
Newest Members
Fatbrowndog0822, DRNJR, ZEK, Dudewayne, kmdz
65294 Registered Users
Who's Online
73 registered (77GrandPrix, 2009Edge, AandPDan, alphadog, 2004tdigls, 13 invisible), 1416 Guests and 63 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65294 Members
67 Forums
285792 Topics
4769626 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#4584266 - 11/25/17 07:52 AM 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly
Audios Offline


Registered: 11/19/11
Posts: 888
Loc: Lyndhurst NJ
Help a euro tech out with one of these junk cars! Ok heres the backstory. Wednesday, of course, 2:30 pm, my landlord at the shop drops his car off. "Do what you can, I really need it for the weekend" Right. Running very poorly and knocking. All that shows up in the scanner is P0300 for random cylinder misfire. When I watch the misfire counter, its skyrocketing on cylinder 2,5, and 7, with a smaller amount of misfires on 1 and 3 showing maybe 5 after a few minutes of watching. The car has a very long crank, but will catch and idle poorly. I moved the plugs to difffernt cylinders, and the coils to different cylinder than the plugs to chase it, but the misfires stay on mostly 2 5 and 7. It sunds like a sort of chugging noise through the intake. Ive seen tons of TSB on carbon buildup on the valve stems, but Im not sure if those symptoms match up to what the bulletin says. Anybody who sees these regularly see anything similar? Thanks
_________________________
2002 VW Golf TDI-Mobil 1 5/40 TDT
2005 BMW M3 BMW Twin Power 10/60
1998 BMW M3/4/5 Fuchs 5/40
2007 Mercedes GL320 CDI Fuchs 5/40 GT Pro XTL

Top
#4584269 - 11/25/17 07:56 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
64bawagon Offline


Registered: 01/10/17
Posts: 167
Loc: Michigan
Random multiple misfires..... Gonna need to find the list for diagnostics for that code on that model of truck and start checking them off (I dont have access to it)
_________________________
05 Duramax Chevy(SOLD), 64 Chevy wagon, 10 Jeep Wrangler, 17 Equinox (rental), 18 Silverado 1/2 ton

Top
#4584277 - 11/25/17 08:03 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
14Accent Offline


Registered: 08/03/17
Posts: 392
Loc: MN
I can almost guarantee the AFM lifters have failed. The heads will need to come off.

Does it have the updated valve cover yet? There's also carbon issues due to excessive oil burning. Pull the plugs on the driver's side bank and compare. Are 5 and 7 oily or fouled?
_________________________
2013 Chevrolet Volt - Saves enough in fuel to pay for itself!

Top
#4584278 - 11/25/17 08:03 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
CincyDavid Offline


Registered: 03/03/16
Posts: 708
Loc: Cincinnati, OH USA
Don't they say that GM vehicles will run poorly longer than most vehicles will run at all?!?

I can't help with the diagnostics but this situation made me think of that old cliche.
_________________________
06 Kia Sportage EX greenish gold(ugliest color ever)
14 Honda Accord LX metallic black
16 Honda CR-V EX silver
17 VW Jetta SE black

Top
#4584283 - 11/25/17 08:08 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
Boomer Offline


Registered: 09/19/08
Posts: 1934
Loc: Pennsylvania
This exact thing happened to me with a 97 Chevy truck with the small V-8. All said and done, the injectors were found to be filled with some type of crud that would dissolve in acetone but not gasoline. It looked and felt like a fine plastic sand. The guys who did the work were totally baffled by how such a material got into the injectors seeing as it had to come through the fuel filter. Apparently, it was lightly soluble in gasoline but would start to precipitate out in the injectors. The cure.....clean the injectors and replace those that would not respond to cleaning. If I remember, three of the injectors had to be replaced on the engine.
_________________________
2013 VW Passat TDI SE, 56,350 miles Castrol Professional VW507 5W-30
2017 VW Golf All Track 14,5000 miles Castrol Professional VW505 10W-40

Top
#4584289 - 11/25/17 08:22 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
Audios Offline


Registered: 11/19/11
Posts: 888
Loc: Lyndhurst NJ
The more I read into the AFM lifters, the more it makes sense. So hes probably going to need a motor rebuild, or Ill buy the car and flip it. Ill spend more imt eon the lifter diag. What do the updated valve covers look like? I doubt hes ever had those done, do they have better PCV passages?
_________________________
2002 VW Golf TDI-Mobil 1 5/40 TDT
2005 BMW M3 BMW Twin Power 10/60
1998 BMW M3/4/5 Fuchs 5/40
2007 Mercedes GL320 CDI Fuchs 5/40 GT Pro XTL

Top
#4584312 - 11/25/17 08:52 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
mrsilv04 Offline


Registered: 12/08/06
Posts: 8273
Loc: Illinois
Originally Posted By: Audios
What do the updated valve covers look like? I doubt hes ever had those done, do they have better PCV passages?


Just one valve cover is replaced, driver's side. Yes, bigger passage.
_________________________
2004 Silverado - on its 3rd Jasper engine in less than one year.

Top
#4584327 - 11/25/17 09:16 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
Chris142 Online   content


Registered: 06/05/03
Posts: 16824
Loc: Deplorable in apple valley, ca
Fuel peessure?
_________________________
02 Wrangler durablend 10w40
87 F250 traveler 15w40
04 Tahoe super-s 10w30
Z400 castrol T 10w40
Can am maveric edge 5w40
57 case tractor 15w40

Top
#4584342 - 11/25/17 09:46 AM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
14Accent Offline


Registered: 08/03/17
Posts: 392
Loc: MN
Originally Posted By: Audios
The more I read into the AFM lifters, the more it makes sense. So hes probably going to need a motor rebuild, or Ill buy the car and flip it. Ill spend more imt eon the lifter diag. What do the updated valve covers look like? I doubt hes ever had those done, do they have better PCV passages?


Most of the covers were done recently, so it's usually a lot more shiny than the right bank. If you do buy it to flip it you're better off just deleting the AFM. You can do the heads pretty easily in the truck.
_________________________
2013 Chevrolet Volt - Saves enough in fuel to pay for itself!

Top
#4584448 - 11/25/17 12:07 PM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
FastLane Offline


Registered: 12/10/14
Posts: 449
Loc: MB - Manitoba
Maybe your fuel pump is failing........ or filter is plugged. Do the basics first before tearing the lifters out.
_________________________
2010 Silverado 4.8 4x4 Mobil 1 5W30 ACDelco PF48E
2002 Mustang GT 4.6 Mobil 1 5W30 MC FL-820S
1966 Cessna 150 Phillips 20W50
2013 Mercury 30hp Merc 10W30

Top
#4584458 - 11/25/17 12:26 PM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
Audios Offline


Registered: 11/19/11
Posts: 888
Loc: Lyndhurst NJ
I dont think a plugged fuel filter or weak pressure would be giving me misfires on specific cylinders all over the engine. Ill check again Monday, but I know the pressure was above 40 when we did a quick one on weds.
_________________________
2002 VW Golf TDI-Mobil 1 5/40 TDT
2005 BMW M3 BMW Twin Power 10/60
1998 BMW M3/4/5 Fuchs 5/40
2007 Mercedes GL320 CDI Fuchs 5/40 GT Pro XTL

Top
#4584462 - 11/25/17 12:30 PM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
eyeofthetiger Offline


Registered: 11/18/17
Posts: 683
Loc: South Carolina
On that engine, it is easy to pull a valve cover, let the ignition coils hang off to the side, start the engine and look for rocker arms that aren't moving.
_________________________
2017 Ford Fiesta 1.0T - Valvoline SynPower 5W-20, Motorcraft FL910S
1988 GMC K1500 4.3/700R4 - Supertech 15W-40, Fram TG3980
1986 Ford Ranger 2.0 - uhh

Top
#4584466 - 11/25/17 12:35 PM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Audios]
CKN Offline


Registered: 10/14/14
Posts: 3700
Loc: Utah
For your rebuild you can buy parts that will make the motor a non-AFM one.


I would agree the AFM lifters are probably toast.


They sell the AFM delete kit here-
https://www.texas-speed.com/


Edited by CKN (11/25/17 12:38 PM)

Top
#4584549 - 11/25/17 02:01 PM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: CKN]
Merkava_4 Offline


Registered: 01/30/07
Posts: 17501
Loc: Clovis, CA
Originally Posted By: CKN
They sell the AFM delete kit here-
https://www.texas-speed.com/


That's what I was going to ask about. You answered my question before I got a chance to ask it ! smile

Top
#4584555 - 11/25/17 02:05 PM Re: 07 Suburban 1500 5.3 P0300, running very poorly [Re: Merkava_4]
SatinSilver Offline


Registered: 01/24/08
Posts: 10172
Loc: OH
Apparently, great minds think a like it seems. Two very smart guys above. smile

Top
Page 1 of 2 1 2 >