Recent Topics
Optimal Compression Ratio for 91 Octane Fuel
by NICAT. 09/25/18 02:01 PM
Anyone used Amsoil DZF 0w40 ?
by ofelas. 09/25/18 01:33 PM
No more Turo - What now?
by dogememe. 09/25/18 01:08 PM
Military small arms ammo
by Camprunner. 09/25/18 12:03 PM
Pennzoil must not be selling , OR ?
by Kjmack. 09/25/18 11:51 AM
New black car, light swirls and water spots
by Redright9. 09/25/18 11:37 AM
Rust Belt vs Sun Belt cars
by ZZman. 09/25/18 11:33 AM
Enginer rebuilder's view of GDI intake issues
by Brigadier. 09/25/18 11:09 AM
Oil for '84 Caddy w/HT-4100
by StillLearning. 09/25/18 10:41 AM
Interesting video of diff with clear cover
by mrdctaylor. 09/25/18 10:15 AM
The death of American footbal
by Brigadier. 09/25/18 10:01 AM
Tire leaking from bead/rim
by Brybo86. 09/25/18 09:39 AM
2000 4Runner 3.4L
by ka9mnx. 09/25/18 08:59 AM
VW 508 Spec 0w20 Updates?
by Zee09. 09/25/18 08:36 AM
Laptop Recommendations
by buster. 09/25/18 08:24 AM
Mac OSX Mojave - vid card requirements
by OVERKILL. 09/25/18 08:05 AM
Age of first drive
by madRiver. 09/25/18 08:02 AM
Newest Members
Peppz, Jfa02, ibsfusion, Fearcat707, Perseo
66069 Registered Users
Who's Online Now
115 registered members (69GTX, 2004tdigls, 14Accent, 2010Civic, 16HC, 11 invisible), 1,492 guests, and 38 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics290,996
Posts4,854,030
Members66,069
Most Online3,590
Jan 24th, 2017
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
Page 1 of 4 1 2 3 4
Used 0w20 instead of 5w40 #4576935
11/17/17 11:01 AM
11/17/17 11:01 AM
Joined: Nov 2017
Posts: 6
Toronto, Ontario
AVG Offline OP
AVG  Offline OP
Joined: Nov 2017
Posts: 6
Toronto, Ontario
Hi there, I'm hoping you can advise me on correcting a mistake I made.

I have a VW GLI with a 2.0 TSI that calls for VW 502/3/4 5w30 or 40 synthetic. I accidentally added our Subaru Outback oil, which is 0w20 synthetic, about 1 to 1.5 litres. I am about 5,000 km away from a service, which should be in the dead of winter. Should I worry about this, and change the oil now? Or is there an averaging effect, where 5w40 gets diluted down to 4w30 or something like that? I'm guessing not, that a part of the oil will behave differently than the rest of the oil. I've tried to read up on how viscosity works, but don't understand when thin is too thin.

Any help would be appreciated.

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4576947
11/17/17 11:12 AM
11/17/17 11:12 AM
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
jaj Offline
jaj  Offline
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
Originally Posted By: AVG
Hi there, I'm hoping you can advise me on correcting a mistake I made.

I have a VW GLI with a 2.0 TSI that calls for VW 502/3/4 5w30 or 40 synthetic. I accidentally added our Subaru Outback oil, which is 0w20 synthetic, about 1 to 1.5 litres. I am about 5,000 km away from a service, which should be in the dead of winter. Should I worry about this, and change the oil now? Or is there an averaging effect, where 5w40 gets diluted down to 4w30 or something like that? I'm guessing not, that a part of the oil will behave differently than the rest of the oil. I've tried to read up on how viscosity works, but don't understand when thin is too thin.

Any help would be appreciated.


If you've got a 4.5 liter oil capacity in the engine, it'll be fine. The specs are intended for worst-case use in hot weather on fast highways. You won't be facing either in Toronto any time soon, so your engine won't notice. If you've poured in a quality synthetic 0w20, don't fret.

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4576954
11/17/17 11:15 AM
11/17/17 11:15 AM
Joined: Apr 2005
Posts: 544
NE Ohio
knerml Offline
knerml  Offline
Joined: Apr 2005
Posts: 544
NE Ohio
I would change the oil. In my experience, VW/Audi turbos run hot. It's not really all that cold in Toronto.


2015 Hyundai Elantra Sport 2.0 GDI Mobil 1 5W20 & OEM/Mann W811/80 Filter
2018 Hyundai Santa Fe Sport 2.0T Castrol Edge 5W40 & OEM/Mann W811/80 Filter
Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4576974
11/17/17 11:29 AM
11/17/17 11:29 AM
Joined: Jun 2015
Posts: 4,225
New England
Virtus_Probi Offline
Virtus_Probi  Offline
Joined: Jun 2015
Posts: 4,225
New England
The oils will be miscible (blend into each other) and will just result in a composite oil that will likely be a bit thinner than the 5W40 would have been at all temperatures. Might start just a bit better in the cold but also give you just a little bit less protection if the oil temps get very high for some reason.

If you really did blend the 0W20 with a 5W40 and 5W30 is also allowed for your engine, I'd guess there isn't that much to worry about. If it's going to drive you crazy or you just like being extra careful, then go ahead and change it.


2014 Forester XT, 86000 miles
Last Change;
M1 5W30 d1G2
Tokyo Roki 15208AA170 filter
Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: knerml] #4576978
11/17/17 11:34 AM
11/17/17 11:34 AM
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
jaj Offline
jaj  Offline
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
Originally Posted By: knerml
I would change the oil. In my experience, VW/Audi turbos run hot. It's not really all that cold in Toronto.


The first reason I wouldn't worry about it is that from 2016, BMW turbo engines in non-M cars are spec'd for 0w-20 from the factory. Same engine in earlier model years was 5w-30.

The second reason I wouldn't worry is that even if 1/3 of the sump oil is 0w-20, the running viscosity in a warm engine is probably still more than 9.3 cSt at 100C, which means it's still a 30 weight oil, and that meets the viscosity spec from VW.

Last edited by jaj; 11/17/17 11:35 AM.
Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4576996
11/17/17 11:50 AM
11/17/17 11:50 AM
Joined: Dec 2011
Posts: 4,755
North Carolina
rooflessVW Online content
rooflessVW  Online Content
Joined: Dec 2011
Posts: 4,755
North Carolina
Just drain the oil.

Chalk it up as a mistake and fix it properly.


"Zed's dead baby, Zed's dead."
Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4577004
11/17/17 12:02 PM
11/17/17 12:02 PM
Joined: May 2009
Posts: 12,199
N.H, U.S.A.
ARCOgraphite Offline
ARCOgraphite  Offline
Joined: May 2009
Posts: 12,199
N.H, U.S.A.
Listen for odd or excessive engine noise cold and hot - it she's as quiet as before then you are good to go. I would knock back the soft redline 1000 rpm short.
You likely made a 5W30, there are no "in between" numbers and available oil viscosity in the 30 grade range is all over the place.


2014 Nissan Rogue S CVT, OC#9 41392mi-QSUD10W30 + M110A CHAMP Filter; 2017 Subaru Crosstrek CVT OC#2 ?? mi-SOA/Idemitsu 0w20 + SOA Filter
Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4577012
11/17/17 12:08 PM
11/17/17 12:08 PM
Joined: Apr 2012
Posts: 51
nh
judsonj Offline
judsonj  Offline
Joined: Apr 2012
Posts: 51
nh
Here is a summary so far:

Change it
Don't change it
You probably should change it
You probably shouldn't worry about it

Hope this helps smile

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: judsonj] #4577033
11/17/17 12:31 PM
11/17/17 12:31 PM
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
jaj Offline
jaj  Offline
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
Originally Posted By: judsonj
Here is a summary so far:

Change it
Don't change it
You probably should change it
You probably shouldn't worry about it

Hope this helps smile



This forum is famous for its clear and simple responses to just about any question.

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: jaj] #4577059
11/17/17 01:11 PM
11/17/17 01:11 PM
Joined: Nov 2017
Posts: 6
Toronto, Ontario
AVG Offline OP
AVG  Offline OP
Joined: Nov 2017
Posts: 6
Toronto, Ontario
Wow, thanks all for the quick and lively debate! Somebody said I should expect as much. I liked hearing the techeese, and understand a bit more about oil considerations. I've gained confidence that I'm not facing imminent disaster, at least. But in the absence of consensus I am giving in to my tendency to do-what-the-dealer-tells-you. I'm overdue for new plugs anyways, so may as well do the full service now.

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4577066
11/17/17 01:24 PM
11/17/17 01:24 PM
Joined: Jan 2009
Posts: 13,837
Illinois
tig1 Offline
tig1  Offline
Joined: Jan 2009
Posts: 13,837
Illinois
Can't remember who it is, but they have a MB that calls for a 40wt oil and they use M1 0-20 and their engine performs very well.


2007 Ford Fusion 232,000 miles
M1 0-20 EP
2017 Ford Fusion 55K
M1 0-20 EP
10,000 mile OCIs on both engines
M1 ATF and MC LV
M1 10-30 in all OPE
MC filters

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: tig1] #4577067
11/17/17 01:26 PM
11/17/17 01:26 PM
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
jaj Offline
jaj  Offline
Joined: Aug 2003
Posts: 1,060
Vancouver, Canada
Originally Posted By: tig1
Can't remember who it is, but they have a MB that calls for a 40wt oil and they use M1 0-20 and their engine performs very well.


Dr. Haas runs 5w20 in his Ferrari Enzo.

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4577073
11/17/17 01:36 PM
11/17/17 01:36 PM
Joined: Jan 2007
Posts: 17,501
Clovis, CA
Merkava_4 Offline
Merkava_4  Offline
Joined: Jan 2007
Posts: 17,501
Clovis, CA
Take the car to a shop that does PCM tuning and have them install a 2000 RPM rev limiter to the PCM.
As long as the engine is kept below 2000 RPM, it should be OK.

Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4577095
11/17/17 02:06 PM
11/17/17 02:06 PM
Joined: Oct 2015
Posts: 2,660
Balearic Islands , Spain
FordCapriDriver Offline
FordCapriDriver  Offline
Joined: Oct 2015
Posts: 2,660
Balearic Islands , Spain
I would change it.


1975 Ford Capri II Ghia 3000 V6, - Shell Helix HX3 20W-50 w/ 20% Rimula R4X 15W-40 HDEO.

1988 Ford Escort Mk4 Xr3i Cabrio, - Shell Rimula R4X 15W-40, w/ 30% Helix 3 20W-50.
Re: Used 0w20 instead of 5w40 [Re: AVG] #4577104
11/17/17 02:13 PM
11/17/17 02:13 PM
Joined: Apr 2016
Posts: 1,538
Oregon
1JZ_E46 Offline
1JZ_E46  Offline
Joined: Apr 2016
Posts: 1,538
Oregon
If you came here looking for a definitive answer, you’re not going to find it.


2007 X5 4.8i: M1 HM 10W-30
2016 Countryman S: EDGE 0W-30
Page 1 of 4 1 2 3 4

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™