Recent Topics
1994 Civic LX, 1.5L hard to start
by Gito. 12/19/18 08:01 AM
Observation of Mechanics and their tools...
by ToadU. 12/19/18 07:56 AM
Toshiba Laptop HDD Replacement
by Ifixyawata. 12/19/18 07:49 AM
Aisin Warner TF-71SC
by Bailes1992. 12/19/18 06:37 AM
on the Fence about giving up Facebook
by Donald. 12/19/18 06:20 AM
Motorcraft Mercon LV, 15k, 15' Ford Fusion 6F35
by ssamaroo01. 12/19/18 06:14 AM
RockAuto AC compressors
by chrismo. 12/19/18 05:38 AM
Fullers Vintage Ale anyone?
by Lolvoguy. 12/18/18 11:23 PM
Got an alignment
by michaelluscher. 12/18/18 11:18 PM
Castrol Edge 0W-40; 9,762 mi; 2016 Ford Fiesta ST
by asiancivicmaniac. 12/18/18 10:50 PM
Windows Defender Error Code
by ZeeOSix. 12/18/18 10:20 PM
UOA Motul 300V, 5w40, 2013 BMW S1000RR
by Sportbiker. 12/18/18 09:53 PM
Under valve cover pics
by barkingspider. 12/18/18 09:47 PM
Kubota Super UDT2? Anything better?
by Jmoney7269. 12/18/18 09:23 PM
Car Door Fabric Glue
by cb450sc. 12/18/18 08:57 PM
Canadian Uber
by StevieC. 12/18/18 08:13 PM
71141 / Lifeguard 5
by chefwong. 12/18/18 07:52 PM
Newest Members
blkvzgo, AdamJames, Firefighter3244, Sportbiker, trollhattan
66721 Registered Users
Who's Online Now
88 registered members (64bawagon, andyd, aquariuscsm, 2012AccentSE, A310, 11 invisible), 1,630 guests, and 39 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics295,257
Posts4,931,021
Members66,721
Most Online2,553
Oct 27th, 2018
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
ecore stopped ticking #4565225
11/05/17 07:02 PM
11/05/17 07:02 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 1,266
Golden Meadow, LA
mobilaltima Offline OP
mobilaltima  Offline OP
Joined: Feb 2011
Posts: 1,266
Golden Meadow, LA
2011 Chevy 1500 4.8 vortec, I've been maintaining it since its had 40k miles and it now has 139k. I usually use Napa Gold, Fram Tough Guard or Ultra filters. It has always had a ticking sound from what seems like the bottom end for as long as I've been servicing it. It does it when the engine is cold, or fully warm all the time, whether the oil was freshly changed or had 5k miles on it. It has never hurt anything, but its noticeable. I've always been hesitant to run Ecore filters on it, I never have. I heard that Ecore filters offer better flow. I changed the oil in it last week with some ST Dexos 5W30 and a TG filter, tick was till there. Yesterday it had about 200 miles on the oil since I changed it, I decided to pull the Fram off and put an AcDelco PF48E. I had my buddy start it the next morning when the engine was cold and it had absolutely no ticking sound, we let it run for a good 5 minutes. Could it be that the Ecore filter really solved the ticking problem and parts of the engine were getting reduced oil flow with the other filters?

Last edited by mobilaltima; 11/05/17 07:03 PM.

2006 2500 Dodge 5.9 Cummins Mobil Delvac 15W40, Fleetguard Stratapore 90k miles
Early '99 F250 ECLB 7.3 Stroker, 223k miles
Re: ecore stopped ticking [Re: mobilaltima] #4565274
11/05/17 07:50 PM
11/05/17 07:50 PM
Joined: Oct 2014
Posts: 4,052
Utah
CKN Offline
CKN  Offline
Joined: Oct 2014
Posts: 4,052
Utah
What ever worked for you is great.


However-ticking is a common compliant on these trucks. Most who complain have the 5.3. The "tick" seems to go away when warm-for most.

Last edited by CKN; 11/05/17 07:50 PM.
Re: ecore stopped ticking [Re: mobilaltima] #4565290
11/05/17 08:06 PM
11/05/17 08:06 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 19,312
PNW
ZeeOSix Offline
ZeeOSix  Offline
Joined: Jul 2010
Posts: 19,312
PNW
Originally Posted By: mobilaltima
Could it be that the Ecore filter really solved the ticking problem and parts of the engine were getting reduced oil flow with the other filters?


I doubt it, unless this vehicle has some kind of volume on demand type oil pump. It probably has an old fashioned positive displacement oil pump, which would still deliver the same volume even if a filter was slightly more flow restrictive.

Re: ecore stopped ticking [Re: ZeeOSix] #4565480
11/06/17 01:25 AM
11/06/17 01:25 AM
Joined: Jan 2007
Posts: 17,501
Clovis, CA
Merkava_4 Offline
Merkava_4  Offline
Joined: Jan 2007
Posts: 17,501
Clovis, CA
Originally Posted By: ZeeOSix
I doubt it,


That's your problem right there sir -- you doubt everything.

It's time to open your heart and start believing ! grin2

Re: ecore stopped ticking [Re: Merkava_4] #4565482
11/06/17 01:49 AM
11/06/17 01:49 AM
Joined: Jul 2010
Posts: 19,312
PNW
ZeeOSix Offline
ZeeOSix  Offline
Joined: Jul 2010
Posts: 19,312
PNW
Originally Posted By: Merkava_4
Originally Posted By: ZeeOSix
I doubt it,


That's your problem right there sir -- you doubt everything.

It's time to open your heart and start believing ! grin2


LoL ... not everything. grin

Re: ecore stopped ticking [Re: mobilaltima] #4565516
11/06/17 05:11 AM
11/06/17 05:11 AM
Joined: Sep 2013
Posts: 10,693
Indiana
dlundblad Offline
dlundblad  Offline
Joined: Sep 2013
Posts: 10,693
Indiana
It could have very well stopped the ticking.

My Jeep of all things seems to prefer Fram filters and will tick on others I have tried. Quite frustrating actually as I like having a variety to choose from. shrug


03 Jeep WJ 4.0 202k Castrol Edge 10w40 HM Fram XG16
02 Volvo S60 2.4T 186k M1 0w40 Mahle OX149D
97 Chevy Blazer 4.3 153k Synpower 5w30 Supertech ST3980 (Ecore)

Re: ecore stopped ticking [Re: mobilaltima] #4565676
11/06/17 08:51 AM
11/06/17 08:51 AM
Joined: May 2009
Posts: 12,283
N.H, U.S.A.
ARCOgraphite Offline
ARCOgraphite  Offline
Joined: May 2009
Posts: 12,283
N.H, U.S.A.
Over the past decade trying to fix MY engine noise issues, I've (surprisingly) found filters to be the biggest problem with engine noise with fuel 2nd.

M1 EP FILTERS ARE CHAMP LABS NON-ECORE BUT THEY ARE PRICEY.


2014 Nissan Rogue S CVT, OC#10 47272mi-QSUD10W30+5w20 Toughguard Filter; '17 Subaru Crosstrek CVT OC#2 ?? mi-SOA/Idemitsu 0w20 + SOA Filter
Re: ecore stopped ticking [Re: mobilaltima] #4565680
11/06/17 08:55 AM
11/06/17 08:55 AM
Joined: May 2009
Posts: 12,283
N.H, U.S.A.
ARCOgraphite Offline
ARCOgraphite  Offline
Joined: May 2009
Posts: 12,283
N.H, U.S.A.
DONT FORGET ABOUT OIL PUMP BYPASS AND PRESSURE RELIEF VALVES. whatever THE RESTRICTION BE IT FILTER OR OIL GALLERIES WITH COLD OIL, ITs GOING TO LIMIT pMAX.

dang caps lock strikes again - sorry

Last edited by ARCOgraphite; 11/06/17 08:55 AM.

2014 Nissan Rogue S CVT, OC#10 47272mi-QSUD10W30+5w20 Toughguard Filter; '17 Subaru Crosstrek CVT OC#2 ?? mi-SOA/Idemitsu 0w20 + SOA Filter
Re: ecore stopped ticking [Re: mobilaltima] #4565726
11/06/17 10:03 AM
11/06/17 10:03 AM
Joined: Oct 2015
Posts: 1,522
Houston, Texas
WellOiled Offline
WellOiled  Offline
Joined: Oct 2015
Posts: 1,522
Houston, Texas
Something else likely changed when the filter was changed. For example, you changed the filter and then topped off with new oil.


2004 Ford Ranger 4.0L V6
Valvoline Advanced Full Synthetic 5W30 + Fram Tough Guard

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™