Recent Topics
My VW Service Experience
by Delta. 12/18/18 11:36 AM
Nissan high idle, P0507
by LeakySeals. 12/18/18 11:23 AM
Should i go for even thinner fluid ?
by NICAT. 12/18/18 11:06 AM
Viscosity question
by dbierman. 12/18/18 10:50 AM
48 hours and a used car
by Imp4. 12/18/18 09:32 AM
Test driving PHEV w no battery charge
by RichardS. 12/18/18 09:02 AM
2005 Ford PSD with hard shifts when cold?
by racin4ds. 12/18/18 08:08 AM
18% off Ravenol + EVERYTHING @ Blauparts.com
by CleverUserName. 12/18/18 07:48 AM
Mattress shopping .....
by dblshock. 12/18/18 04:57 AM
AmazonBasics Oil May Drive Prices Down
by knerml. 12/18/18 04:45 AM
Hemi MDS issues are how common?
by Gasbuggy. 12/18/18 03:21 AM
Why use Redline and Redline Clone oils...
by burla. 12/17/18 11:38 PM
Tire choice
by CincyReds. 12/17/18 11:14 PM
Transmission fluid leak
by dawgn86. 12/17/18 07:53 PM
QuickJack BL-5000SLX and my Optima...
by WhizkidTN. 12/17/18 07:23 PM
Champion Air Filter Opinions?
by JerryBob. 12/17/18 06:18 PM
Tundra transfer case plug torque (Borg Warner)
by Idlewild294. 12/17/18 06:03 PM
Newest Members
MuhThugga, wxo, dbierman, keyblade, leeal
66716 Registered Users
Who's Online Now
99 registered members (28oz, anndel, 66Monza, 69Torino, 2K2AcuraTL, 9 invisible), 2,007 guests, and 41 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics295,218
Posts4,930,216
Members66,716
Most Online2,553
Oct 27th, 2018
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
Is my Hydroboost working? #4533699
10/04/17 10:15 AM
10/04/17 10:15 AM
Joined: Feb 2011
Posts: 6,775
Hudson, NH
LeakySeals Online content OP
LeakySeals  Online Content OP
Joined: Feb 2011
Posts: 6,775
Hudson, NH
Sometimes it feels like my Escalade is not going to stop in time. I am on pedal hard, she still rolls to a slow stop. Pedal stays at the top, doesn't sink or fade. New pads, new rotors all around. Fluid exchanged and bled a few times. There is an occasional slight whine from the PS pump, but nothing out of ordinary. All the PS fluid was replaced when the steering gear leak was fixed this summer. No change. PS seems normal. I tried the pre startup brake test, the pedal pops up when I turn on the key.

What are the symptoms of Hydroboost fail?

Would a bad hydroboost unit only effect the brakes?


06 Escalade 6.0L LQ9 AWD 165k M1 0w40
03 Maxima 3.5L POS 152k ST HM 10w30
Re: Is my Hydroboost working? [Re: LeakySeals] #4533796
10/04/17 11:33 AM
10/04/17 11:33 AM
Joined: Aug 2011
Posts: 9,560
Boston, MA
HerrStig Offline
HerrStig  Offline
Joined: Aug 2011
Posts: 9,560
Boston, MA
It's not going to stop like a Lotus.

Re: Is my Hydroboost working? [Re: LeakySeals] #4533939
10/04/17 01:50 PM
10/04/17 01:50 PM
Joined: Oct 2004
Posts: 8,338
Cincinnati, OH, USA
bullwinkle Offline
bullwinkle  Offline
Joined: Oct 2004
Posts: 8,338
Cincinnati, OH, USA
When the one in my GMC went out, it required standing on the brakes with both feet to get it to stop, and power steering also lost assist when you stood on the brakes. A reman PS pump & hydroboost, with Red Line PS fluid, took care of it, the old PS fluid was BLACK!


06 Ram 3500 CTD 4X4(FG Venturi), 93 GMC C3500 6.2, 89 F-450 7.3, 98 XJ 4.0(XG8A), 05 xB(XG3600), 18 Transit 3.7, 03 Merc Grand Marquis 4.6 2V(XG2)
Re: Is my Hydroboost working? [Re: bullwinkle] #4533955
10/04/17 02:02 PM
10/04/17 02:02 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 6,775
Hudson, NH
LeakySeals Online content OP
LeakySeals  Online Content OP
Joined: Feb 2011
Posts: 6,775
Hudson, NH
Originally Posted By: bullwinkle
When the one in my GMC went out, it required standing on the brakes with both feet to get it to stop, and power steering also lost assist when you stood on the brakes. A reman PS pump & hydroboost, with Red Line PS fluid, took care of it, the old PS fluid was BLACK!


I don't cut the wheel braking in this beast, its a bad idea. But for testing purposes off to a parking lot I go. grin


06 Escalade 6.0L LQ9 AWD 165k M1 0w40
03 Maxima 3.5L POS 152k ST HM 10w30
Re: Is my Hydroboost working? [Re: LeakySeals] #4533991
10/04/17 02:57 PM
10/04/17 02:57 PM
Joined: May 2013
Posts: 2,160
Saskatchewan, Canada
Johnny2Bad Offline
Johnny2Bad  Offline
Joined: May 2013
Posts: 2,160
Saskatchewan, Canada
If your Hydroboost failed, trust me, you'd know it. And so, probably, would your Insurance Agent.


'57 FL Straight 50 wt
'90 Miata 1.8L w/Rotrex Supercharger [Mobil1 0W-40]
'96 Ram 1500 [3.7L Mobil1 0W-20 / 1L 15W-50]
'01 PT Cruiser [Mobil1 0W-40]
Re: Is my Hydroboost working? [Re: LeakySeals] #4534019
10/04/17 03:33 PM
10/04/17 03:33 PM
Joined: Sep 2014
Posts: 485
Texas
JBinTX30 Offline
JBinTX30  Offline
Joined: Sep 2014
Posts: 485
Texas
I get that sometimes as well in the Yukon, not sure what it is but I changed hydroboost (leaking) and a line and its better but, still does it sometimes.


05 GMC Yukon XL SLT 5.3 CE 5w30 51042
06 Chevy Trailblazer LS 4.2 PP 5w30 XG9837
Re: Is my Hydroboost working? [Re: LeakySeals] #4534246
10/04/17 10:55 PM
10/04/17 10:55 PM
Joined: Dec 2013
Posts: 2,459
Fort Worth, Texas
clinebarger Offline
clinebarger  Offline
Joined: Dec 2013
Posts: 2,459
Fort Worth, Texas
If the master cylinder piston is bottoming out...A hydroboost will have a high but very firm pedal unlike a vacuum booster sinking to the floor.


2001 Chevy Camaro L92/4L80E
2006 Chevy 2500HD LBZ/Allison 1000
2010 Toyota Corolla 2ZR-FE/U341E
2000 Toyota Avalon 1MZ-FE/A541E
Re: Is my Hydroboost working? [Re: clinebarger] #4534374
10/05/17 06:53 AM
10/05/17 06:53 AM
Joined: Feb 2011
Posts: 6,775
Hudson, NH
LeakySeals Online content OP
LeakySeals  Online Content OP
Joined: Feb 2011
Posts: 6,775
Hudson, NH
Originally Posted By: clinebarger
If the master cylinder piston is bottoming out...A hydroboost will have a high but very firm pedal unlike a vacuum booster sinking to the floor.

Thats good to know. No doubt it was full of muck when I basted it.


06 Escalade 6.0L LQ9 AWD 165k M1 0w40
03 Maxima 3.5L POS 152k ST HM 10w30

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™