Recent Topics
Diagnosing gas furnace
by Oro_O. 09/19/18 01:16 PM
Let's talk dipsticks and oil capacity
by csandste. 09/19/18 12:32 PM
Here's my fram filter at least 18 thousand miles
by Ablebody. 09/19/18 11:31 AM
How much is my truck worth?
by wallyuwl. 09/19/18 09:56 AM
Looking for Spray Detailer Advice
by knerml. 09/19/18 09:51 AM
LUBRICATION ENGINEERS LE1605 NO LONGER GL5!?
by dedonderosa. 09/19/18 09:28 AM
LUBRICATION ENGINEERS LE1605 NO LONGER GL5!?
by dedonderosa. 09/19/18 09:26 AM
When you're too old to drive
by Speak2Mountain. 09/19/18 09:22 AM
Another VW Thread
by Zee09. 09/19/18 09:21 AM
Tremec HP MTF - No more ATF?
by ABomb369. 09/19/18 09:02 AM
Is 0W weight oil the perfect oil?
by Baas95. 09/19/18 08:01 AM
2014 Durango ZF8 transmission fluid recommendation
by MoparMan12. 09/19/18 06:45 AM
Does Rear Heater Need to be On?
by Gebo. 09/19/18 05:04 AM
125 years.
by Silk. 09/19/18 12:38 AM
How a VW DSG Transmission works
by StevieC. 09/18/18 10:42 PM
Full Synthetic vs HM Full Synthetic
by SierraMan. 09/18/18 10:06 PM
Champion AGM batteries
by bbhero. 09/18/18 08:53 PM
Newest Members
vortex64, 19074, Redright9, Clif67, scotstr
66011 Registered Users
Who's Online Now
94 registered members (ABomb369, advocate, 2010Civic, 2009Edge, Ablebody, 10 invisible), 1,741 guests, and 34 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics290,668
Posts4,848,017
Members66,011
Most Online3,590
Jan 24th, 2017
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
'09 Impala with steering shuddder /noise, lo speed #4517087
09/15/17 01:40 PM
09/15/17 01:40 PM
Joined: May 2016
Posts: 717
Canada
i_hate_autofraud Offline OP
i_hate_autofraud  Offline OP
Joined: May 2016
Posts: 717
Canada

Hi all!

Just got some weird noise, shudder, clunking & shimmy in low speed 90 degree turns only, like into a parking space!

Car is '09 Impala 3.5L V6 140,000 miles (227,000 Kms)

Just checked:

- PS fluid OK level, no foaming, no leaks (not flushed)
- Serpentine Belt looks good, tight, no cracks
- Tire pressures OK
- Lug nuts OK
- no loose Tie rods (jacked up to check)
- no other loose suspension parts " "
- no wheel bearing noise


any ideas guys? searched for similar posts, found nothing.....

Thanks!

Re: '09 Impala with steering shuddder /noise, lo speed [Re: i_hate_autofraud] #4517103
09/15/17 02:04 PM
09/15/17 02:04 PM
Joined: Apr 2012
Posts: 3,159
Boston, MA
Bgallagher Offline
Bgallagher  Offline
Joined: Apr 2012
Posts: 3,159
Boston, MA
what are the condition of the tires?


2017 Chevy Traverse - 28k - Delco Dexos 1 and PF63
2014 Chevy Equinox - 22k - Delco Dexos 1 and PF457G
2015 GMC Terrain - 22k- Delco Dexos 1 and PF457G
Re: '09 Impala with steering shuddder /noise, lo speed [Re: i_hate_autofraud] #4517138
09/15/17 02:37 PM
09/15/17 02:37 PM
Joined: Sep 2014
Posts: 1,409
Seattle-ish, WA
Oro_O Online content
Oro_O  Online Content
Joined: Sep 2014
Posts: 1,409
Seattle-ish, WA
When you had it jacked up, did you rock the tires hard to check the bearings? Another possibility is the 1/2 shaft. I had an Audi that presented that way. It's one side only, correct? Because if it's both, then that's different (steering).

Re: '09 Impala with steering shuddder /noise, lo speed [Re: i_hate_autofraud] #4517142
09/15/17 02:41 PM
09/15/17 02:41 PM
Joined: Feb 2013
Posts: 3,117
Virginia
bigt61 Offline
bigt61  Offline
Joined: Feb 2013
Posts: 3,117
Virginia
Tires, struts - at full lock, you have a lot of caster jacked in which puts more pressure on various parts and likely the tire sidewall as well. Does this happen equally going right and left? I would say the "turn in" side would be more stressed. You can try varying tire pressure to see if it gets better or worse - try it at 20lbs and then at 40lbs. Maybe that will give a clue. I know belts going bad in tires can cause all kinds of problems and have you chasing the wrong thing.


92 Suburban 2500 7.4L 58k M1_0w40 5yr OCI
99 Olds Aurora 4.0L 91K M1_5w30 5yr OCI
13 Dodge Dart 2.0L 30k PP 0w20 OLM OCI
70 Camaro 5.7L 59k
Re: '09 Impala with steering shuddder /noise, lo speed [Re: Bgallagher] #4518349
09/17/17 06:58 AM
09/17/17 06:58 AM
Joined: May 2016
Posts: 717
Canada
i_hate_autofraud Offline OP
i_hate_autofraud  Offline OP
Joined: May 2016
Posts: 717
Canada
Originally Posted By: Bgallagher
what are the condition of the tires?



Thanks, Tires are good at 60% thread, rebalanced 18 months ago. no lumps or bumps, pressure at 32PSI

Re: '09 Impala with steering shuddder /noise, lo speed [Re: Oro_O] #4518350
09/17/17 07:03 AM
09/17/17 07:03 AM
Joined: May 2016
Posts: 717
Canada
i_hate_autofraud Offline OP
i_hate_autofraud  Offline OP
Joined: May 2016
Posts: 717
Canada
Originally Posted By: Oro_O
When you had it jacked up, did you rock the tires hard to check the bearings? Another possibility is the 1/2 shaft. I had an Audi that presented that way. It's one side only, correct? Because if it's both, then that's different (steering).


Thanks, I lifted each side one at a time and rocked the tire top to bottom, then left to right.

Top to bottom had a little clicking, I'd don't recall having before, left to right was solid, new tie rod ends 2 yrs ago.

Turing the wheel had some play, didn't seem more then before.


I'll try lifting both sides and see overall CV play and everything all over again.


BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™