Recent Topics
Review: CVJ Remanufactured CV Axles
by The Critic
06/25/18 03:40 AM
Towing without 85w140?
by OilFilters
06/25/18 03:07 AM
2015 VW GTI autobahn oil questions
by Skyalbo
06/24/18 11:28 PM
Corrosion in the garage - salt or humidity?
by Kurtatron
06/24/18 11:13 PM
Darn dogs
by AZjeff
06/24/18 10:21 PM
New GC?
by Bullwinkle007
06/24/18 10:04 PM
The guy with the plexiglass head on you tube
by andyd
06/24/18 09:21 PM
'07 Pacifica Timing Belt Replacement success
by 92saturnsl2
06/24/18 09:10 PM
SAE 90 v 85/140
by Knuckle078
06/24/18 09:10 PM
Mobil 1 5W30-HM 5,011 mi, 1999 Ford Escort
by WA1DH
06/24/18 08:45 PM
what happened to merk
by ernied
06/24/18 08:34 PM
Schaeffer's oil reviews on Amazon
by zfasts03
06/24/18 07:41 PM
Decent MP3 player
by Ed_T
06/24/18 07:08 PM
Letgo
by Donald
06/24/18 06:52 PM
Tire buying advice
by supton
06/24/18 06:23 PM
Two versions of M1 5w30 ESP now?
by Patman
06/24/18 06:21 PM
No older cars in New York State?
by Oldtom
06/24/18 06:19 PM
2009 Taurus strut mount noise
by terry274
06/24/18 04:38 PM
A3/B3 vs A3/B4, big difference or irrelevant?
by FordCapriDriver
06/24/18 03:36 PM
2003 Honda power steering problem
by hogpops
06/24/18 03:29 PM
Newest Members
lozpxs, danthemanx07, FunktasticLucky, Knuckle078, penncove
65317 Registered Users
Who's Online
36 registered (Bailes1992, bmod305, Brad_C, billt460, Astro_Guy, bbhero, 2 invisible), 822 Guests and 37 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65317 Members
67 Forums
285954 Topics
4771909 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4465727 - 07/21/17 03:46 AM messed up
MrTruckDriver Offline


Registered: 06/27/17
Posts: 21
Loc: Canada British Columbia
so i was changing the fluid and filter on my truck with a 4l60e. when removing the old filter seal i managed to scratch the inside of the bore on the trans. just like they say not to do.
the damage about half the depth of the new seal. the filter seal is metal where it contacts the trans bore. i put everything back together and everything is working normal.
question is how bad of a screw up is it and is it possibly causing damage to the transmission?
i feel pretty dumb to say the least.

Top
#4465733 - 07/21/17 04:07 AM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
Lubener Offline


Registered: 01/22/11
Posts: 2577
Loc: N.Ohio
If you are talking about the spot where the filter grommet fits in, I wouldn't worry about it. Fluid isn't going to bypass the filter because of a scratch which is covered by the sleeve. If the filter fits in snugly, I don't bother even changing those sleeves as they can be reused many times.


Edited by Lubener (07/21/17 04:09 AM)
_________________________
The "thinking" man's friend.

Top
#4465746 - 07/21/17 04:53 AM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
Hemispheres Offline


Registered: 01/14/17
Posts: 381
Loc: Virginia
I've never replaced the filter seal. I tried to the first ATF change but decided against it after my pick kept slipping off and a flat heat didn't work with light taps from a a hammer.

I'd agree that it won't cause any damage.
_________________________
2009 Buick LaCrosse (3800 Series III) - 137,000 miles.
PZ Plat HM/Mobil 1 HM
Bosch/Purolator/Mobil filters

Top
#4465817 - 07/21/17 07:06 AM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
Rat407 Offline


Registered: 12/13/02
Posts: 1433
Loc: North Carolina
Not to worry. I change them out without issues, you do have to be careful when you do change them out but like posted above, most probably never change them and everything is fine.
_________________________
2002 Silverado 5.3 0w-20 AMSOIL

Top
#4465886 - 07/21/17 08:40 AM Re: messed up [Re: Rat407]
Ursatdx Offline


Registered: 11/01/11
Posts: 132
Loc: New Jersey
Should be fine.
They can be difficult to remove.
I use a flat head screwdriver and pry them out.
Never had an issue.
Use a same size sockets drive end to tap into place (gently) with a hammer.

Top
#4466110 - 07/21/17 12:17 PM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
turtlevette Offline


Registered: 12/24/13
Posts: 3578
Loc: Massachusetts
The seal receptacle in my vette is all scratched up. It grabs second hard enough to break both tires loose, so I'm thinking the line pressure is still pretty good.

I got smart and quit changing the seal.
_________________________
USA-1

Top
#4466613 - 07/21/17 08:10 PM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
clinebarger Offline


Registered: 12/19/13
Posts: 1924
Loc: Fort Worth, Texas
There needs to be a Public Service Announcement that says......DO NOT change the Suction Filter Seal on a 4L60E except during overhaul!!
_________________________
2001 Chevy Camaro L92/4L80E
2006 Chevy 2500HD LBZ/Allison 1000
2010 Toyota Corolla 2ZR-FE/Auto

Top
#4466665 - 07/21/17 08:48 PM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
AVB Offline


Registered: 05/20/12
Posts: 1283
Loc: Georgia
lol. We used to use bent screwdrivers to pull them out. I stopped bothering with changing them.

Top
#4466852 - 07/22/17 03:16 AM Re: messed up [Re: MrTruckDriver]
MrTruckDriver Offline


Registered: 06/27/17
Posts: 21
Loc: Canada British Columbia
thanks for all the replies. the fords ive worked on just have simple plastic ones. this one is a completely different beast.
im guessing the worst case would be it would suck in air with the oil and damage the pump.
its looking like im worrying more then i need to though.


Edited by MrTruckDriver (07/22/17 03:17 AM)

Top
#4467131 - 07/22/17 12:42 PM Re: messed up [Re: clinebarger]
Lubener Offline


Registered: 01/22/11
Posts: 2577
Loc: N.Ohio
Originally Posted By: clinebarger
There needs to be a Public Service Announcement that says......DO NOT change the Suction Filter Seal on a 4L60E except during overhaul!!


Done.
_________________________
The "thinking" man's friend.

Top
#4467171 - 07/22/17 01:30 PM Re: messed up [Re: Lubener]
4WD Offline


Registered: 09/21/10
Posts: 6432
Loc: Texas
Did it 3 times: First time, last time, never again ...

And since putting in a remote spin on ... won't see that thing too often ...

Top