Recent Topics
Random SSD issues
by Quattro Pete
03/21/18 10:08 PM
Delo CK4 still a no go from Ford?
by Weezybabydoll
03/21/18 10:05 PM
by adubg
03/21/18 09:47 PM
Cutaway inline-6
by Number_35
03/21/18 09:40 PM
2018 Subaru Outback 2.5i
by IndyIan
03/21/18 09:10 PM
Penn $13.00 a jug.
by oldhp
03/21/18 08:44 PM
Starter pinion bearing lube
by vavavroom
03/21/18 08:37 PM
Fram Pro Synthetic FPS7317 6ea
by Hootbro
03/21/18 08:33 PM
What Happened to Liquid Glass Enterprises?
by SilverSnake
03/21/18 08:15 PM
Interesting experience at HF.
by dlundblad
03/21/18 07:57 PM
What new make/model is easiest to work on?
by AshleyQuick
03/21/18 07:18 PM
Compact Spare Tire Air Pressure
by das_peikko
03/21/18 07:05 PM
[Cut Open] Denso 150-2006 - Virgin
by DuckRyder
03/21/18 07:00 PM
What additives in oil are bad for wet clutches?
by ZZman
03/21/18 05:48 PM
Tire wear - is this usual?
by mjk
03/21/18 05:38 PM
GM 3800 Traction Control Reduced power
by clarkflower
03/21/18 04:40 PM
Uncharted territory for oils in odd weights
by Marco620
03/21/18 04:39 PM
I got the leak on my cruze 1.4T fixed for free
by 901Memphis
03/21/18 04:36 PM
Longer spring hangers for landscape trailer
by motor_oil_madman
03/21/18 04:30 PM
My ATF never gets Hot?
by Gebo
03/21/18 03:59 PM
Newest Members
adubg, johndart, chevyrulez1, john19718, junp
64524 Registered Users
Who's Online
59 registered (4WD, 1JZ_E46, adubg, B320i, 6 invisible), 1210 Guests and 96 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
64524 Members
68 Forums
280225 Topics
4677684 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4443145 - 06/27/17 08:14 PM Acid filter fail
T-Bone Offline

Registered: 12/04/04
Posts: 109
Loc: Beaverton, OR USA
I had some pleated acid filters fail over the weekend.

This is what happens when you put a polypropylene filter in a chemical (hydrochloric acid at 60 C) that should have had a PTFE filter. The polypropylene was crumbling, the filter o-rings and end cap blew off entirely. The pleated media was totally destroyed. Fun!

#4443231 - 06/27/17 09:46 PM Re: Acid filter fail [Re: T-Bone]
CT8 Offline

Registered: 10/09/14
Posts: 10389
Loc: Idaho
What were the filters used for? Lab? MFG ?
Artificial intelligence is no match for natural stupidity, we shall prevail

#4443361 - 06/28/17 01:05 AM Re: Acid filter fail [Re: T-Bone]
T-Bone Offline

Registered: 12/04/04
Posts: 109
Loc: Beaverton, OR USA
These are from an acid cleaning manufacturing machine where I work.

#4443498 - 06/28/17 07:45 AM Re: Acid filter fail [Re: T-Bone]
Kira Offline

Registered: 08/19/10
Posts: 4768
Loc: Champlain/Hudson Valley
Was there a spill? Don't worry, I won't tell.

#4443506 - 06/28/17 07:54 AM Re: Acid filter fail [Re: T-Bone]
benjamming Offline

Registered: 01/03/04
Posts: 5912
Loc: northern Alabama
What % HCl?

#4443536 - 06/28/17 08:26 AM Re: Acid filter fail [Re: benjamming]
volk06 Offline

Registered: 10/04/10
Posts: 4836
Loc: Midwest
Originally Posted By: benjamming
What % HCl?

I would venture a guess of 35-37%.
2011 F-150 Ecoboost
2012 Focus S
2001 Taurus

#4444320 - 06/28/17 09:03 PM Re: Acid filter fail [Re: T-Bone]
T-Bone Offline

Registered: 12/04/04
Posts: 109
Loc: Beaverton, OR USA
Yep, hydrochloric acid of about 8% concentration at 60 C recirculating through that filter. Normally an all-PTFE filter is used, but a polypropylene one was mistakenly installed.