Recent Topics
125 years.
by Silk. 09/19/18 12:38 AM
How a VW DSG Transmission works
by StevieC. 09/18/18 10:42 PM
Full Synthetic vs HM Full Synthetic
by SierraMan. 09/18/18 10:06 PM
Champion AGM batteries
by bbhero. 09/18/18 08:53 PM
General opinion about Cooper CS5 Ultra?
by dan_erickson. 09/18/18 08:37 PM
Rotella Online Rebate
by PumpPusher. 09/18/18 08:13 PM
Audi A4 vs Volkswagen CC...or good old Passat?
by KCJeep. 09/18/18 07:19 PM
GM 454 engine
by dirtymudder. 09/18/18 07:13 PM
High Performance Motorcycle oil...which one?
by Neiz15. 09/18/18 06:50 PM
Need help High Performance Motorcycle oil?
by Neiz15. 09/18/18 06:38 PM
MC FL-500S CUT OPEN
by 53' Stude. 09/18/18 05:15 PM
FORD FACTORY FILTER CUT OPEN
by 53' Stude. 09/18/18 05:06 PM
2019 Harley Davidson FXDR 114
by DuckRyder. 09/18/18 04:59 PM
USS Forrestal question
by cjcride. 09/18/18 03:52 PM
Breaker Box
by Throt. 09/18/18 03:00 PM
Honda metal fuel tank seam leak
by wing0. 09/18/18 02:49 PM
Cracked single stage paint
by JHZR2. 09/18/18 01:45 PM
Options versus dealer oil changes
by Schmoe. 09/18/18 01:34 PM
Longevity of Mercon LV in a 2017 Ford Escape?
by mrdctaylor. 09/18/18 01:24 PM
Newest Members
vortex64, 19074, Redright9, Clif67, scotstr
66011 Registered Users
Who's Online Now
20 registered members (Char Baby, ArrestMeRedZ, Atesz792, dbias, 2015Corolla, ctechbob, 2 invisible), 747 guests, and 35 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics290,617
Posts4,847,574
Members66,011
Most Online3,590
Jan 24th, 2017
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
Page 1 of 4 1 2 3 4
Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! #4437215
06/20/17 11:55 PM
06/20/17 11:55 PM
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Why_Anything Offline OP
Why_Anything  Offline OP
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Forgive and spelling or grammar mistakes, im very shook up.

INSANE: cry

1990 Mazda protege 1.8 DOHC motor. I picked up this old Mazda that only has 54K miles on it. The PO put a new alternator in it but the charge light sometimes would flash randomly. ANYWAY

On a drive home tonight on a long and dark stretch of the long island expressway the light comes on and stays lit. I pay no mind as this happened once before and i changed the belt and put in a new alternator and the light would still come on from time to time, new battery too. Again, ANYWAY.

I make it home and notice the headlights dim down. I get out and open the hood and the alt/water pump belt is GONE! GONE!

I then realize i just drove over 20 miles with no water pump. I think "that is it the head is gone" But the thing is this, the temp gauge never went up, i look around under the hood and see a crack in the tube to the over flow, i see some coolant had sprayed all out a bit, im thinking the head is gone, motor done.

I then say to my self. The gauge never went up because the was no water moving at all the sensor must be some place that did not get super hot. And RIP to this car

with a huge rag i crack the radiator cap, no huge steam blow out! Then I pop a new belt on, the charge light goes off and the temp still stays in the middle. I shut the car down, and look for oil in the coolant and vice versa, NOTHING. No smoke, or steam and the car runs exactly the same. I drove the car a few miles and it never overheats, no steam or oil mixing or anything, no loss of power. shocked


QUESTION, HOW IS THIS REAL, HOW DID THE CAR NOT DIE? How did the head gasket or head itself not blow? Will it still blow down the road? How did the car survive this? It was 70f degrees out tonight and i drove like 70 miles and hour FOR TWENTY SOMETHING MILES WITH NO WATER PUMP. Its unreal.

It might just be waiting to blow tomorrow? Its so insane.

Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437221
06/21/17 12:32 AM
06/21/17 12:32 AM
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Why_Anything Offline OP
Why_Anything  Offline OP
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
did anyone hear of or experience a car still running after a situation like this?

Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437225
06/21/17 01:21 AM
06/21/17 01:21 AM
Joined: Aug 2010
Posts: 12,903
Northern Kentucky
901Memphis Offline
901Memphis  Offline
Joined: Aug 2010
Posts: 12,903
Northern Kentucky
Maybe it was loose and slipping but didn't fall all the way off until closer til you stopped.

Maybe it's over engineered and the air cooling was enough to keep it alive


2012 Chevy Cruze LT 1.4T - 50k
2002 Buick Century 130k - Built 4T65e(Maxlife) - Edge 0w40 + Fram XG3980
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437226
06/21/17 01:26 AM
06/21/17 01:26 AM
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Why_Anything Offline OP
Why_Anything  Offline OP
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
maybe, i just went now for a drive, its late now so little traffic and the temp never went up, car drives fine, i got home and check oil it was fine no milk or scum, but i did hear bubbles and gergaling sounds from the radiator, that i never heard before.

i have no idea anymore. So crazy

Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437228
06/21/17 01:31 AM
06/21/17 01:31 AM
Joined: May 2015
Posts: 235
Indonesia
nyumski Offline
nyumski  Offline
Joined: May 2015
Posts: 235
Indonesia
little traffic and ur engine insulation is good could be the factor.

i had experience like this in one of my dad's diesel truck. it could drive around 20-30 miles when we are in texas.


14 Toyota 2.5 D4D - PTT 10w30 CL4 --> oil from Thailand
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437240
06/21/17 02:18 AM
06/21/17 02:18 AM
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Why_Anything Offline OP
Why_Anything  Offline OP
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
i just used a block tester, the one where the blue fluid turns yellow, i pumped and pumped and it stayed blue till it sucked up some coolant.

Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437248
06/21/17 03:43 AM
06/21/17 03:43 AM
Joined: Jul 2015
Posts: 4,624
Down Under
SR5 Offline
SR5  Offline
Joined: Jul 2015
Posts: 4,624
Down Under
Light load, lots of air flow around the engine, some convection flow with the coolant.

Looks like you dodged the bullet.

I use to ride air cooled motorcycles, all they had were a few cooling fins and a bit of slop in the tolerances. They ran fairly cool at cruising speed, it was heavy traffic or slow sandy trails that pushed the heat up.


Penrite Vantage 10W40 SN & A3/B4 + Wesfil-Cooper Z154
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437254
06/21/17 04:25 AM
06/21/17 04:25 AM
Joined: Oct 2010
Posts: 8,780
Virginia Beach
Astro14 Offline
Astro14  Offline
Joined: Oct 2010
Posts: 8,780
Virginia Beach
Are you certain that the V-belt actually drives the water pump?

Many engines have a water pump that is driven by the TIMING belt, and a pulley cover that routes the v-belts to the alternator, AC, and PS. E.G the Toyota 3.0 3VZE V-6.

I'll wager your water pump is NOT driven by the broken belt, despite appearances, and is, in fact, driven by your timing belt.

Last edited by Astro14; 06/21/17 04:27 AM.

32 Packard 15W40
02 Volvo V70 T5 0W40 M1
02 Volvo V70 XC 0W40 Edge
05 MB S600 0W40 M1
16 Tundra 1794 5W30 Pennzoil Ultra
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437256
06/21/17 04:42 AM
06/21/17 04:42 AM
Joined: Jul 2003
Posts: 4,743
New Zealand
Silk Offline
Silk  Offline
Joined: Jul 2003
Posts: 4,743
New Zealand
Mazda BP water pumps are driven by a V belt...or multirib, not the cambelt anyway. They can be tough, or not.


1987 BMW R65 - Penrite V Twin 20/50
2005 Nissan Expert - Gulf Western 10W-40
1996 Volvo T5 - Penrite HPR15 - 15W-60. Ryco syntec filter.
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437259
06/21/17 04:56 AM
06/21/17 04:56 AM
Joined: May 2005
Posts: 10,266
ROCHESTER, NY
Char Baby Online content
Char Baby  Online Content
Joined: May 2005
Posts: 10,266
ROCHESTER, NY
Yes, you were lucky!

Was most of your driving was on the highway/highway speeds?
OR, were you driving continuously(even slowly) without stopping?

There was probably enough air coming through the radiator to keep the engine cool and the cooling fan probably WOULD NOT have come on anyway during this kind of driving!

I don't think you hurt anything. I would suggest that you try to get the air out of your cooling system as this [MAY] cause some over heating OR...cause your TEMP Gauge to act erratically!

Some cooling systems are amazing. You may have one of them!


"Retired"
-----------------------------------

'80 Firebird FORMULA V8/4bbl-purchased "NEW"
'15 Nissan Altima 2.5 SV
'15 Honda Civic LX(17K)
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437262
06/21/17 05:02 AM
06/21/17 05:02 AM
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Why_Anything Offline OP
Why_Anything  Offline OP
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
95% of the driving was at 50-70 mph, only a few stop signs towards the end i blew past around 15-20mph as I was sensing something was drastically wrong (roads were deserted, rare for this part of Long Island) and one traffic light that might have been 1-2min

Last edited by Why_Anything; 06/21/17 05:03 AM.
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437263
06/21/17 05:04 AM
06/21/17 05:04 AM
Joined: Oct 2005
Posts: 7,094
Colorado
Kuato Offline
Kuato  Offline
Joined: Oct 2005
Posts: 7,094
Colorado
Originally Posted By: Why_Anything
... but i did hear bubbles and gurgling sounds from the radiator, that i never heard before.

...


Did you check the quantity in the radiator? You're probably losing coolant through that cracked return hose...which should be replaced asap.


Thick vs Thin test: 15k / 43k miles complete
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Astro14] #4437264
06/21/17 05:04 AM
06/21/17 05:04 AM
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Why_Anything Offline OP
Why_Anything  Offline OP
Joined: May 2013
Posts: 97
Long Island, NY
Water pump is run off the v-belt along with the alternator

Last edited by Why_Anything; 06/21/17 05:05 AM.
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437266
06/21/17 05:13 AM
06/21/17 05:13 AM
Joined: Oct 2010
Posts: 8,780
Virginia Beach
Astro14 Offline
Astro14  Offline
Joined: Oct 2010
Posts: 8,780
Virginia Beach
Two explanations exist:

A) a complex miracle of thermodynamics coupled with perfect environmental conditions.

B) the water pump was still turning.

Everyone here is buying into A.

Hogwash.

Rock Auto sells a timing belt/water pump kit for your car: 1990 Protege DOHC water pump

Because your water pump is driven by the timing belt. Making your title inaccurate, along with the rest of the posts. Search YouTube, or the web, for how to replace your water pump. Pictures and videos prove my point.

You drove 26 miles without an ALTERNATOR. That's it. No miracle happened.

Last edited by Astro14; 06/21/17 05:23 AM.

32 Packard 15W40
02 Volvo V70 T5 0W40 M1
02 Volvo V70 XC 0W40 Edge
05 MB S600 0W40 M1
16 Tundra 1794 5W30 Pennzoil Ultra
Re: Drove for 23 miles with NO WATER PUMP!!?!?!?! [Re: Why_Anything] #4437269
06/21/17 05:25 AM
06/21/17 05:25 AM
Joined: Oct 2010
Posts: 8,780
Virginia Beach
Astro14 Offline
Astro14  Offline
Joined: Oct 2010
Posts: 8,780
Virginia Beach
Originally Posted By: Why_Anything
Water pump is run off the v-belt along with the alternator


Nope.

That's just a pulley.

How to replace a water pump 1989-1994 Protege


32 Packard 15W40
02 Volvo V70 T5 0W40 M1
02 Volvo V70 XC 0W40 Edge
05 MB S600 0W40 M1
16 Tundra 1794 5W30 Pennzoil Ultra
Page 1 of 4 1 2 3 4

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™