Recent Topics
Store brand 75w90 vs name brand?
by presta24
03/24/18 10:33 PM
Which oil and filter
by ram_man
03/24/18 10:32 PM
2014 Jetta...coolant needing to be topped off...
by gregk24
03/24/18 10:16 PM
digital storm
by hyperscion
03/24/18 10:12 PM
Anyone use Mobil Super Synthetic?
by Carbon12
03/24/18 09:43 PM
Computer issues
by motor_oil_madman
03/24/18 09:40 PM
Oil for new 18 Stinger GT
by Spdfrk1990
03/24/18 09:38 PM
Free Oil Filters, you pay for the ride.
by Hootbro
03/24/18 09:30 PM
New Michelin Alpin 6 Winter Tire
by SubLGT
03/24/18 09:16 PM
Cordless Electric Lawn Mowers
by Snagglefoot
03/24/18 09:12 PM
New Husqvarna lawn mower
by Idahokid
03/24/18 08:40 PM
Chrysler changing oil spec Grand Cherokee 4.7 H.O.
by Turbo
03/24/18 08:10 PM
2016 Tahoe LT 5.3 30K Mile Review
03/24/18 08:08 PM
Walmart now carries Super Tech DOT 4 brake fluid
by slacktide_bitog
03/24/18 07:30 PM
by wemay
03/24/18 06:56 PM
Some pics from work
by Stelth
03/24/18 06:56 PM
Snowblower issue. . . MTD w/ 5HP Tecumseh Sno-King
by Robster
03/24/18 06:29 PM
New improved Fran extra guard?
by Jake777
03/24/18 06:22 PM
Meijer $5 off $35 starts tomorrow (3/25)
by bullwinkle
03/24/18 05:46 PM
First mods done to my Volt!
by 14Accent
03/24/18 05:39 PM
Newest Members
Nathan75, NXFan, Searay18, bobgafner, Billis59
64536 Registered Users
Who's Online
95 registered (69Torino, 4ever4d, 4WD, 555, adubg, 14 invisible), 1387 Guests and 113 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
64536 Members
68 Forums
280401 Topics
4680927 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#4416191 - 05/28/17 10:26 AM No hot start
Camprunner Offline

Registered: 02/19/08
Posts: 974
Loc: MA.
I have a JD mower with a B&S 6.75 hp OVV motor that does not like to start when hot. If I go in the house for say 10-15 min and then try and start it no luck I have tried no primer and priming. The motor seems to have good compression does not use any oil. The spark plug is about two years old should I replace plug? What you all think?

#4416205 - 05/28/17 10:53 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
bubbatime Offline

Registered: 03/18/08
Posts: 5373
Loc: South Florida
Replace the plug. It COULD be the coil. When they are going out they often dont start when hot. Regap the plug to 0.020 from 0.030 to see if that helps.

If its not the spark, then it could be the carb. They use super lean carbs now thanks to the EPA which can make hot starts a problem.

Also, check the autochoke for proper functioning.
17 Chrysler Pacifica QS syn 0W20
13 Yamaha XT250 Valv MC 10W40
12 Suzuki S40 Rotella 15W40
10 Acura TSX 2.4 ST syn 5W20
06 GMC Sierra Nextgen 10W30

#4416238 - 05/28/17 11:24 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
Fastcompany Offline

Registered: 05/20/17
Posts: 105
Loc: Pittsburgh, Pa
Lean should make it hard to start cold and rich make it hard to start hot. I'm with the auto choke funtion probably being the issue.

#4416241 - 05/28/17 11:25 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
eljefino Offline

Registered: 06/15/03
Posts: 32241
Loc: ME
My perfectly functioning chondas (plural) need a little choke to start hot. Just the way they're set up.

#4416433 - 05/28/17 03:02 PM Re: No hot start [Re: Camprunner]
motor_oil_madman Online   content

Registered: 11/29/09
Posts: 4646
Loc: Houston, Texas
vapor lock. Undo the gas cap then put it back on.
2007.5 dodge cummins 6.7 liter. Chevron Delo400 15w40. 7000 mile or 250-300hr intervals.

#4416509 - 05/28/17 04:34 PM Re: No hot start [Re: Camprunner]
1989outlaw Offline

Registered: 06/15/12
Posts: 45
Loc: southern oklahoma
The gas cap is already vented opening it will NOT cure vapor lock

#4416861 - 05/29/17 04:34 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
Lubener Offline

Registered: 01/22/11
Posts: 2449
Loc: N.Ohio
Check valve clearances.
The "thinking" man's friend.

#4417448 - 05/29/17 05:59 PM Re: No hot start [Re: Camprunner]
BrocLuno Offline

Registered: 09/06/15
Posts: 5090
Loc: Kalifornia Kollective

Often they are just a touch tight and will bleed enough back to the intake when hot to mess up the mixture. I run all my air cooled 4-stroke valves on the loose side of spec and they all run fine smile

It may also be the ignition as stated. Do you have a ignition tester? This one will do and tell you a lot: smile
Formerly in marine engineering. In an earlier life I owned my own petroleum tank truck, and hauled for the majors and independent's.

#4417774 - 05/30/17 04:19 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
Kamele0N Offline

Registered: 02/09/15
Posts: 1865
Loc: Slovenia
CDI unit!
2011 Hyundai i30 1.4 CVVT Shell Helix Ultra 5w40
1997 Toyota Landcruiser KZJ95 3.0 TD various 10w40

#4417783 - 05/30/17 05:28 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
Lubener Offline

Registered: 01/22/11
Posts: 2449
Loc: N.Ohio
No CDI, uses a magneto.
The "thinking" man's friend.

#4431034 - 06/14/17 09:14 AM Re: No hot start [Re: Camprunner]
97 GTP Offline

Registered: 03/17/05
Posts: 884
Loc: LI, NY
I had an issue with a 2 stroke snow thrower that would do the same thing....after much trouble shooting I discovered that the needle seat in the carb leaked when hot. To test if it's leaking fuel, shut it off and immediately try and restart it. In my case if I waited more than 2 minutes it won't start unless I waited 20 minutes or so.

#4451901 - 07/06/17 11:30 PM Re: No hot start [Re: 1989outlaw]
SuperChevy Offline

Registered: 02/08/13
Posts: 12
Loc: Ohio
Originally Posted By: 1989outlaw
The gas cap is already vented opening it will NOT cure vapor lock

Could still be vapor lock... just worked on a john deere about 2 months ago with a no hot start and hot stall complaint... found that the vent (a small hole in the center of the fuel cap) was plugged with what appeared to be mud of all things. Cleared the vent hole and the no hot start hot stall issues were gone. Owner very happy! So, If the OP is noticing that the engine seems to loose power and/or stalls after running for some period of time (happens quicker with a full tank vs a near empty tank) check your fuel cap!

#4451910 - 07/06/17 11:47 PM Re: No hot start [Re: Camprunner]
DrRoughneck Offline

Registered: 02/05/16
Posts: 511
Loc: USA
Been over a month, any update OP?