Recent Topics
Mobil Super or Mobil 1
by 80Boxcar - 08/21/19 07:34 PM
17 Accord 6AT "service"
by Schmoe - 08/21/19 07:26 PM
Caliper Recommendations for 2002 Tacoma
by madibob - 08/21/19 07:14 PM
KoruWorks code
by GumbyJarvis - 08/21/19 06:34 PM
Differential / Axle VENT
by MasterSolenoid - 08/21/19 06:14 PM
Oil for Volvo S60 T6 R-Design
by Luke352 - 08/21/19 05:52 PM
Motorcraft 5w30 synthetic blend SN+
by mpgo4th - 08/21/19 05:37 PM
6.7 powerstroke cab off repair work
by mattd - 08/21/19 04:23 PM
talk to me about security cameras
by 1978elcamino - 08/21/19 03:30 PM
modem in 1 room want phone in another room
by raaizin - 08/21/19 02:17 PM
AC Belt Question
by BISCUT - 08/21/19 02:10 PM
Pros and cons of Electronic Parking Brakes?
by KGMtech - 08/21/19 01:50 PM
Got my first BS sample kit - now what?
by ARCOgraphite - 08/21/19 01:00 PM
2016 Mazda6: no belt replacement interval
by Elkins45 - 08/21/19 01:00 PM
Replaced alternator but kept belt
by Deontologist - 08/21/19 12:51 PM
NapaGold 1348 c&p, 7+yr.OPE fci.
by Sayjac - 08/21/19 12:38 PM
Toyo Proxes ST3
by Redright9 - 08/21/19 12:20 PM
Do you trust air filling stations?
by walterjay - 08/21/19 12:10 PM
Newest Members
yote556, JimJersey, Sissen, Luke352, drh214
69021 Registered Users
Who's Online Now
114 registered members (01rangerxl, 50jeffrey, 80Boxcar, 2004tdigls, 4WD, 10 invisible), 2,049 guests, and 21 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics293,621
Posts5,043,599
Members69,021
Most Online3,532
Jul 30th, 2019
Donate to BITOG
Print Thread
Hop To
Page 1 of 3 1 2 3
is my extension cord bad? #4110860 05/30/16 08:33 PM
Joined: Nov 2009
Posts: 5,358
M
motor_oil_madman Offline OP
OP Offline
M
Joined: Nov 2009
Posts: 5,358
I haven't tested it, but I was using my air compressor today and I started it up and let it run for about a minute, then my brother came out to yell at me for making too much noise and wondering what I was doing. (He's not mechanically inclined and will never understand) He just likes to look at me like I'm crazy. Well I turned it back on and it just kind of slowly attempted to spin over. Then I let it sit for a few minutes and it turned on fine. Then I tried it again and it did the same thing. There isn't anything visually wrong with the cord. It's not burnt, but it is like 20 years old. I went and used a new extension cord and it fired up normally. Maybe the wiring is worn out causing too much of a voltage drop? It does pull 15amps. Also plugging it directly into the outlet it works great too.

Last edited by motor_oil_madman; 05/30/16 08:34 PM.

2007.5 dodge cummins 6.7 liter. Chevron Delo400 15w40. 7000 mile or 250-300hr intervals.

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110872 05/30/16 08:45 PM
Joined: Mar 2008
Posts: 6,328
B
bubbatime Offline
Offline
B
Joined: Mar 2008
Posts: 6,328
Originally Posted By: motor_oil_madman
I haven't tested it, but I was using my air compressor today and I started it up and let it run for about a minute, then my brother came out to yell at me for making too much noise and wondering what


The highlighted part is the only relevant part. Why does a grown man yell at another grown man?


17 Chrysler Pacifica Edge Syn 5W30
13 Yamaha XT250 Valv MC 10W40
10 Acura TSX 2.4 Edge 0W40
06 GMC Sierra SuperTech 10W30


Re: is my extension cord bad? [Re: bubbatime] #4110877 05/30/16 08:50 PM
Joined: Oct 2005
Posts: 7,094
K
Kuato Offline
Offline
K
Joined: Oct 2005
Posts: 7,094
Originally Posted By: bubbatime
Originally Posted By: motor_oil_madman
I haven't tested it, but I was using my air compressor today and I started it up and let it run for about a minute, then my brother came out to yell at me for making too much noise and wondering what


The highlighted part is the only relevant part. Why does a grown man yell at another grown man?


I don't think his brother is a grown man.

/hijack

----


It could be that the older extension is not rated to carry the amps, and wasn't letting enough power through once the compressor motor got hot and started to draw more power. Plus, startup loads are higher than running loads on an electric motor.


Thick vs Thin test: 15k / 43k miles complete
Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110895 05/30/16 09:02 PM
Joined: Feb 2010
Posts: 4,838
S
sleddriver Offline
Offline
S
Joined: Feb 2010
Posts: 4,838
How long and what gauge?


1998 Volvo V70 T5 228,880 mi. Original Owner.
M1 10W-30 HM
"It's never a mistake to buy tools, defined broadly. They're not a cost, they're an investment." - J.B. Peterson
Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110904 05/30/16 09:09 PM
Joined: Jun 2003
Posts: 34,760
E
eljefino Offline
Offline
E
Joined: Jun 2003
Posts: 34,760
It might not be bad, but it would be bad for your compressor.

Most junk cords are 16 ga, which lets through half the power the compressor needs. 15 amps call for 14 ga at a minimum.

Don't forget your outlet isn't "magic", it can be at the end of 50-75 feet of 14 ga romex inside the walls and the two long runs add up.

Copper's expensive and if one doesn't specifically drop $50 on a "nice" cord with its gauge proudly written all over it with a huge tag, it's a cheapo.

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110912 05/30/16 09:16 PM
Joined: Jun 2003
Posts: 34,760
E
eljefino Offline
Offline
E
Joined: Jun 2003
Posts: 34,760
PS if you put a power strip on the end of that cord and stick a voltmeter in I bet it goes under 100 volts when the compressor's running.

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110938 05/30/16 09:35 PM
Joined: Nov 2004
Posts: 1,997
Z
zrxkawboy Offline
Offline
Z
Joined: Nov 2004
Posts: 1,997
I agree with the above posters: the cord is too long and/or the gauge is too small. Not good for your compressor.


"Think of all the Ford owners who will someday want an automobile." John Dodge

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110940 05/30/16 09:39 PM
Joined: May 2010
Posts: 10,389
S
spasm3 Online Happy
Online Happy
S
Joined: May 2010
Posts: 10,389
If you try and run it on a long extension of insufficient gauge, you will kill the capacitors.


13 elantra 78k 5w30 synpwr
03 chevy avalanche 83k synpwr 5w30
17 mazda cx-5 12300 miles m1 0w30
Re: is my extension cord bad? [Re: spasm3] #4110951 05/30/16 10:00 PM
Joined: Nov 2009
Posts: 5,358
M
motor_oil_madman Offline OP
OP Offline
M
Joined: Nov 2009
Posts: 5,358
Originally Posted By: spasm3
If you try and run it on a long extension of insufficient gauge, you will kill the capacitors.


It was a 14 gauge 50 foot cord. An orange one made by woods. I don't think they make them anymore. I'm pretty sure I've used that cord before, maybe not. Usually I just bring it up to the front porch and plug it directly into the outlet with no extension cord at all.


2007.5 dodge cummins 6.7 liter. Chevron Delo400 15w40. 7000 mile or 250-300hr intervals.

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4110960 05/30/16 10:12 PM
Joined: May 2010
Posts: 10,389
S
spasm3 Online Happy
Online Happy
S
Joined: May 2010
Posts: 10,389
You are better to run more air hose than more extension. 14g on a 50ft run is small if your compressor pulls 15amps.


13 elantra 78k 5w30 synpwr
03 chevy avalanche 83k synpwr 5w30
17 mazda cx-5 12300 miles m1 0w30
Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4111001 05/30/16 11:14 PM
Joined: Dec 2002
Posts: 43,050
J
JHZR2 Offline
Global Moderator
Offline
Global Moderator
J
Joined: Dec 2002
Posts: 43,050
What is the compressor rating?

If it's near 15A, i.e. Something that's not for shooting nails, then you really need some 10Ga cords.

Because my garage is disconnected from my home, and the ampacify of the conductors to the garage is insufficient, I decided to rewire my conpressor with about 50' of 10/2 SJOW (something like that, the 600v rated) cord, and then made another 50' extension cord of the same stuff. The wire is over $1/ft, but is much tougher and you can control your terminations better than an otc 50' 10/2 extension.

All the same, if nothing else, at 50' please go buy a 10ga extension. Harbor freight or Amazon may have better/more selection.

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4111009 05/30/16 11:34 PM
Joined: Jan 2007
Posts: 17,501
M
Merkava_4 Offline
Offline
M
Joined: Jan 2007
Posts: 17,501
They thing probably pulls the same amps as a worm drive SkilSaw.
You need 12Ga at 50ft minimum. At 100ft, you gotta go up to 10Ga.

Re: is my extension cord bad? [Re: eljefino] #4111107 05/31/16 06:28 AM
Joined: Feb 2012
Posts: 838
L
larryinnewyork Offline
Offline
L
Joined: Feb 2012
Posts: 838
Originally Posted By: eljefino
PS if you put a power strip on the end of that cord and stick a voltmeter in I bet it goes under 100 volts when the compressor's running.


eljefino,
Question: Does the compressor actually need to be running ? ? ?
I'm no Electrician, but I always checked for voltage drop by just plugging a Voltage Meter into outlet or end of long extension cord.

The reason I ask is because I live in a Ranch house that's 50 ft. long.
I recently put in a separate line for my sump pump (dedicated breaker).
New line showed 120 V,,,, but so did the old line.

Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4111149 05/31/16 07:35 AM
Joined: Jan 2005
Posts: 5,711
O
Oldmoparguy1 Offline
Offline
O
Joined: Jan 2005
Posts: 5,711
You could have a failed plug. I have a 25' 12/3 power cord just for my portable compressor. Also have a 50' 14/3 I have for general use while working on cars and stuff out in the back. Both recently had the plugs overheat and fail. I replaced them with HD plugs, but that's just silly, having a good HD cord with a low quality plug.


A Randomly Selected Thought For The Day:
If Noah had used Zip, he could have used a smaller boat.
Re: is my extension cord bad? [Re: motor_oil_madman] #4111155 05/31/16 07:39 AM
Joined: May 2007
Posts: 468
P
pcoxe Offline
Offline
P
Joined: May 2007
Posts: 468
Most compressors unload when they shut off so that there is no head pressure on startup. Might be an unloader valve issue.

Page 1 of 3 1 2 3
Previous Thread
Index
Next Thread

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™