Recent Topics
no electric cars, no hydrogen cars, how about air?
by OneEyeJack
36 minutes 28 seconds ago
My 1st LML UOA.... need input plz
by 496BB
37 minutes 10 seconds ago
Polishing rims?
by Nissan101
Today at 05:33 PM
Hot Water Tank - Galvanic Corrosion
by larryinnewyork
Today at 05:14 PM
UOA Rotella T6 5W-40 6.0 PSD
by SqFeath
Today at 04:00 PM
Replace clutch fork?
by buck91
Today at 03:44 PM
Oil for a 2000 Chrysler LHS
by Dumc87
Today at 03:40 PM
opinon on 15w50 mobil1syn car oil in 2015 royal en
by triggercage
Today at 03:33 PM
Bosch Distance Plus are being clearanced @Walmart
by EscapeVelocity
Today at 03:20 PM
06 buick lacrosse high mount brake light
by lucerne06
Today at 03:06 PM
2.7 ecoboost oci
by robo339
Today at 03:00 PM
1985 Onan B43 engine, which oil?
by Rat_Patrol
Today at 02:39 PM
Any carburetor experts here?
by maverickfhs
Today at 02:31 PM
Win 10 laptop randomly won't sleep
by LeakySeals
Today at 02:22 PM
It snowed here
by eljefino
Today at 02:08 PM
Oil and filter for 2017 6.2L GMC, what matters?
by FlyingTexan
Today at 01:50 PM
Pennz Plat Euro 5W30 w/LL-04 @ Walmart
by wemay
Today at 12:26 PM
Sound like a bad water pump bearing?
by skaughtz
Today at 12:25 PM
New 2016 Grand Caravan 3.6 question
by otis24
Today at 12:23 PM
Talk to me about magnetorheological dampers
by Ddubya
Today at 12:00 PM
Newest Members
DellS, NZwogboy, emiliobadillio, Rat_Patrol, Couch_Incdident
60588 Registered Users
Who's Online
88 registered (09_GXP, A1O, 2015_PSD, 3800Series, 496BB, 11 invisible), 2049 Guests and 12 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
60588 Members
66 Forums
261329 Topics
4310734 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 2 of 2 < 1 2
Topic Options
#3400109 - 06/17/14 08:43 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: emspilot]
dparm Offline


Registered: 04/19/10
Posts: 13031
Loc: Chicago, IL
Originally Posted By: emspilot
I had an issue with my '07 VW GTI (same 2.0T engine) where I got up to an astounding 1qt per 100 mile consumption rate. That's not a typo....1qt every 100 miles.





If you read above, you'll see he does NOT have the 2.0T. Outside the US, the car was apparently available with an I-5 2.0 NA motor which is generally used by VW in the US.
_________________________
2011 BMW M3 sedan ZCP

Top
#3400339 - 06/18/14 06:50 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dparm]
emspilot Offline


Registered: 12/31/12
Posts: 2
Loc: Central NY
Originally Posted By: dparm
Originally Posted By: emspilot
I had an issue with my '07 VW GTI (same 2.0T engine) where I got up to an astounding 1qt per 100 mile consumption rate. That's not a typo....1qt every 100 miles.





If you read above, you'll see he does NOT have the 2.0T. Outside the US, the car was apparently available with an I-5 2.0 NA motor which is generally used by VW in the US.


Yeah... I missed that and didn't catch it until after I posted. I left my post up though thinking it might help someone.

Top
#3402126 - 06/20/14 10:13 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
nicholas Offline


Registered: 08/20/03
Posts: 695
Loc: ottawa
UPDATE - Pls call your dealer and see if there is an updated PCV your engine -
There was for my 09 Audi 2.0TFSI - and my oil consumption has dropped considerably!

Top
#3402772 - 06/21/14 06:23 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
virginoil Offline


Registered: 09/05/05
Posts: 1581
Loc: western australia
Just change the oil filter every 5000 miles no need to change the engine oil in the sump if you are topping it up that often.

Adding 7 litres to a 4.3 litre sump is like performing 1.7 oil changes in the OCI, not really though it is just a comparative measure.

The oil is likely to be fresh with new additives and in reasonable condition. No more oil changes required.


Edited by virginoil (06/21/14 06:32 AM)
_________________________

Arriverdici e buona sera

Top
#3402919 - 06/21/14 10:11 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
nicholas Offline


Registered: 08/20/03
Posts: 695
Loc: ottawa
The oil is most likely going into the combustion chamber and all over the intake valves - try calling your dealer about a PCV inquiry - there might be a new part #

Top
#3412810 - 07/02/14 06:44 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
benjy Offline


Registered: 08/23/10
Posts: 430
Loc: pa
that engine known as the 2.0 slow in the VW community. a friend got an older jetta with it in to save $$$ as his surburban was a guzzler, thi 2.0 liked oil as well as he was a spirited driver. i would try the 15-40 for sure. the smaller gap in the #'s generally be a stronger petroleum oil. your cat could clog prematurely as well


Edited by benjy (07/02/14 06:45 PM)

Top
#3425704 - 07/15/14 04:35 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: emspilot]
dgcamero Offline


Registered: 01/17/10
Posts: 25
Loc: Barbecue, NC
Originally Posted By: emspilot
I had an issue with my '07 VW GTI (same 2.0T engine) where I got up to an astounding 1qt per 100 mile consumption rate. That's not a typo....1qt every 100 miles.

I ran the gamut looking for the cause. I replaced the turbo itself (thinking seals), replaced entire PCV, ran compression checks (all cyl w/in factory new spec), tried ring soaks to free oil rings, and tried every flavor of VAG approved oil.

Finally I was going to take it in for a ring job assuming that the oil rings were bad (or perhaps the valve seals), either way the engine was gonna get torn down.

But the real solution finally presented itself.....

It was the VALVE COVER itself. Not the gasket, but the plastic cover. Turns out that it is hollow and has chambers and passages that are part of the PCV system. Mine was all cracked and broken internally.

It was replaced and now I do not burn a single drop in the full 5000mi OCI.

More info is in my thread on the Vortex and it links an excellent article from AudiZine on the issue.
VW Vortex



Mine was replaced under warranty at 25k by the dealer...it halved the consumption, and it's been pretty consistent ever since (currently at 108k).
_________________________
'07 GTI 2.0T FSI, '98 ML320, '95 Ski Nautique PCM GT-40

Top
#3426142 - 07/16/14 04:00 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
riggaz Offline


Registered: 01/26/10
Posts: 539
Loc: England
It's about par for the course with these engines chap, personally I like an engine that burns oil as it's constantly refreshing the additive pack meaning you can go longer OCI.

Stick with whatever 502.00 oil you can find on offer, you can get it for shirt buttons in the US!

A friend of mine had a Ford Puma that would consume 10 litres of oil between oil changes. Both him and his girlfriend were doing 1year/17000 mile OCI's (should be 10k), when it came in for a service the oil was clear on the dipstick!

Top
#3426493 - 07/16/14 12:54 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
dparm Offline


Registered: 04/19/10
Posts: 13031
Loc: Chicago, IL
LOL 10L per OCI? Technically you already changed the oil twice!
_________________________
2011 BMW M3 sedan ZCP

Top
Page 2 of 2 < 1 2