Recent Topics
Losing a parent
by GMFan
8 minutes 31 seconds ago
20" Gas lawn mower runs for 20 min - stalls out
by 69GTX
9 minutes 22 seconds ago
Ford 1.0-litre EcoBoost, engine of the year.
by wemay
Today at 08:58 PM
Magnatec 5W30
by mobilaltima
Today at 07:58 PM
Gorilla Nutz
by SteveSRT8
Today at 06:11 PM
Please ID K-frame wood grips
by JHZR2
Today at 06:01 PM
Universal coolant for my personal fleet?
by Dumc87
Today at 05:41 PM
One shot - one kill. New record of 2.14 miles
by Ed_Flecko
Today at 05:10 PM
Castrol Edge Extended Performance 5w30
by RubentheIowan
Today at 05:07 PM
Nissan RB25det Neo oil questions
by NEO25DET
Today at 05:01 PM
2016 F150 3.5 EB ~9.3k miles Edge 0w40
by BeerCan
Today at 04:23 PM
Should I replace a TB on a car I plan to sell?
by BobandWeave
Today at 04:19 PM
TCW-3 640:1 piston/head pics
by dblshock
Today at 03:33 PM
Elderly Dementia Experiences?
by Reddy45
Today at 02:27 PM
No Chase
by AirgunSavant
Today at 01:47 PM
Which of these wheels looks better to you?
by FordCapriDriver
Today at 01:40 PM
TBN Limits
by NStuart
Today at 01:32 PM
Using Shell Rotella T4 for flat tappet engines
by samert111
Today at 01:10 PM
This is why you don't put stop leak in your A/C
by Anduril
Today at 01:09 PM
ZL1 1LE runs record lap
by supton
Today at 01:06 PM
Newest Members
NEO25DET, AlwaysACarThing, zai, Dislocated_Local, Megared
61930 Registered Users
Who's Online
84 registered (03s, 4WD, 69GTX, 9050lx, 3800Series, 10 invisible), 1921 Guests and 29 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
61930 Members
66 Forums
266905 Topics
4414118 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#3389939 - 06/05/14 04:15 PM The Impala is acting up again.
redhat Offline


Registered: 12/07/12
Posts: 1577
Loc: Buffalo Metro Area
Some of you may recall my thread about the Impala giving us some trouble with the transmission.

'11 Impala - 3.5/4T65-E - Trans issue

We took the car to a dealership where they actually could not find anything wrong. They ended up updating the transmission computer and checked all of the motor mounts. They didn't charge us but said they were going to put it through on the powertrain warranty. I'm not sure if they did or were just being nice and ate the cost.

We initially were very happy thinking the car was fixed. But... a couple of weeks later, the car did the same "bang into gear" that it originally did. A friend of ours has an Impala that does this maybe once or twice a year, we decided to see if it happens again to see if we would take it back. Fast forward to this Monday, the car is now back to it's same old ways, banging into gear very frequently.

Today my GF calls me to tell me that she is on her way home from work. This morning, her stability control light came on, traction control light came on, and the DIC said "Engine Power Reduced". The car would not go above 20-30 MPH. She works next door to a mechanic and they took a quick look at the car, and said she should be OK to drive it home. They reset a code and the car was OK for the ride home.

So... I called another dealership today they immediately said to not drive it but have the GM Roadside Assistance tow it to them and they will diagnose the vehicle. Flat bed picked up the car a little bit ago and I guess we'll find out what's going on with it tomorrow. Guy at this dealership was nice and he understood where I was coming from. I blatantly said "I don't want this thing puking a tranny at 105k and winding up putting us on the side of the road somewhere, I've had many GM's and they've all been pretty decent." I wasn't rude to the guy and told him repeatedly how if I was expressing any aggression or anger at him that I apologize and do not mean to direct it to him. He said I wasn't so hopefully I am a calm yet stern individual. Hoping to finally get this trans. fixed and whatever this issue is (maybe related, not sure) resolved. We are going to the NHRA races in Norwalk come July and she wants to drive and take the Impala. She will be so disappointed if she can't.

Getting sick of this thing... Not trying to start any American/Import wars, believe me, but times like this make me happy that I got rid of my 2007 Impala for the 5-speed Accord.
_________________________
09 Accord Sedan 5MT - Napa Syn. 5W-30, Wix 57356, 124k
14 Civic EX Coupe - NAPA Syn. 0W-20, L14610, 42k

Top
#3389953 - 06/05/14 04:26 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
901Memphis Offline


Registered: 08/14/10
Posts: 12512
Loc: Northern Kentucky
I hates me 4T65e
_________________________
2002 Buick Century 130k - Built 4T65e(Maxlife) - Edge 0w40 + Fram XG3980
1998 Nissan Altima 337k - 5MT - M1 HM 5w30/Fram Ultra XG7317+MOS+ATP 205

Top
#3389955 - 06/05/14 04:30 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
99Saturn Offline


Registered: 02/25/13
Posts: 1403
Loc: NY
What code(s) did it throw when it went into limp mode?

Top
#3389981 - 06/05/14 05:01 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
rshaw125 Offline


Registered: 08/18/04
Posts: 3087
Loc: Raleigh ,NC CSA
You may have seen my posts about my 2005 Buick and it's transmission woes. I have saved up enough to have the transmission rebuilt. The thing that amazes me is the people who rebuild these know the problem areas. There are kits and upgraded parts made to correct the problems. Why did GM not do this??
_________________________
2012 Porsche Carrera S
2016 Ford Edge 2.0
2002 Taurus Vulcan SOLD
2006 Explorer SOLD

Top
#3389983 - 06/05/14 05:06 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
dishdude Offline


Registered: 11/14/08
Posts: 7375
Loc: Phoenix
I suspect a bum speed sensor, not the transmission.
_________________________
2015 Grand Cherokee 3.6
M1 5w-30 Wix 10010

2017 124 Spider 1.4T
FF

Top
#3389990 - 06/05/14 05:16 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
NHGUY Offline


Registered: 10/09/11
Posts: 4801
Loc: USA
Chrysler A413 3spd for life....

Top
#3390104 - 06/05/14 08:02 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: NHGUY]
01_celica_gt Offline


Registered: 07/29/13
Posts: 1764
Loc: St. Louis, MO
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.
_________________________
Red/Black 01 Celica GT 1ZZ-FED(Rebuilt @ 211/144) @ 211/145k
Red 02 Corolla S 1ZZ-FED(Rebuilt @ 140k) @ 141k
All Autos!

Top
#3390126 - 06/05/14 08:19 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: 01_celica_gt]
901Memphis Offline


Registered: 08/14/10
Posts: 12512
Loc: Northern Kentucky
Originally Posted By: 01_celica_gt
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.


My 4T65e on a 3.1 Only averages 16 mpg.
_________________________
2002 Buick Century 130k - Built 4T65e(Maxlife) - Edge 0w40 + Fram XG3980
1998 Nissan Altima 337k - 5MT - M1 HM 5w30/Fram Ultra XG7317+MOS+ATP 205

Top
#3390156 - 06/05/14 08:56 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: 901Memphis]
01_celica_gt Offline


Registered: 07/29/13
Posts: 1764
Loc: St. Louis, MO
Originally Posted By: 901Memphis
Originally Posted By: 01_celica_gt
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.


My 4T65e on a 3.1 Only averages 16 mpg.

I was joking
_________________________
Red/Black 01 Celica GT 1ZZ-FED(Rebuilt @ 211/144) @ 211/145k
Red 02 Corolla S 1ZZ-FED(Rebuilt @ 140k) @ 141k
All Autos!

Top
#3390157 - 06/05/14 08:57 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: 901Memphis]
Clevy Offline


Registered: 11/11/10
Posts: 9783
Loc: Saskatoon canada
Originally Posted By: 901Memphis
Originally Posted By: 01_celica_gt
Originally Posted By: NHGUY
Chrysler A413 3spd for life....


3 speed? must be amazing gas mileage.


My 4T65e on a 3.1 Only averages 16 mpg.



Huh
My hemi charger gets significantly better than that when averaging city and highway consumption.
_________________________
2006 Charger RT
Miles x 2 per oil filter

Top
#3390172 - 06/05/14 09:17 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
Tzu Offline


Registered: 10/12/12
Posts: 363
Loc: near Buffalo, NY
I would think if it was reset at the dealer and it drove home OK, maybe there is a faulty computer that controls the shifting? Concerning my '00 Impala LS 4T65e, I had a recent diagnostic done by a dealership and they told me the trans. is worn and I would have to have a new one put in after 228,000 miles. Turns out it was a non CEL MAF sensor reading incorrectly. I didn't have all the lights you had on, but the computers do everything on cars today, so that would be my guess. I wish you luck.
_________________________
2000 Silverado 1500, 5.3 271K
2000 Impala LS, 3800 245K
1991 Camry DX, 3sfe 318K

Top
#3390211 - 06/05/14 10:10 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
redhat Offline


Registered: 12/07/12
Posts: 1577
Loc: Buffalo Metro Area
Thank you, I guess we will find out.
_________________________
09 Accord Sedan 5MT - Napa Syn. 5W-30, Wix 57356, 124k
14 Civic EX Coupe - NAPA Syn. 0W-20, L14610, 42k

Top
#3390218 - 06/05/14 10:17 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
Ryan Offline


Registered: 12/04/02
Posts: 374
Loc: Stallings, NC
Sounds like the pressure control module. They did an update for that part in 03 because of the constant problems with them doing that. The pressure control module doesn't work as well as it should when the trans heats up and causes some slip when shifting. The trans detects the slipping and goes into some mode for firm shifting to prevent slipping. I had an 02 Intrigue that was doing this a lot. I bought a Trans Go shift kit and installed the firmer springs for the 1-2 and 2-3 shift. $65 bucks. I installed it myself and drove it for several years without it ever doing it again. I sold the car back in March. You can replace the pressure control module, but it is mounted on the side of the trans. Huge PITA to do. I'd try the shift kit first.

EDIT: I thought your car was an 01 Impala, not an 11. I have read that even with the updated part in 03, there still are problems with the pressure control module failing. Just something to think about. Now I'm not so sure if that could be the problem or not. frown


Edited by Ryan (06/05/14 10:20 PM)

Top
#3390231 - 06/05/14 10:40 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: redhat]
The_Eric Offline


Registered: 03/31/10
Posts: 5260
Loc: Iowa
The reduced power code is typically throttle body/TPS related and could very well give you some transmission grief. The TCM/PCM relies heavily on the engine's sensors to know what it needs to make the transmission do.
_________________________
2005 Lincoln Aviator 4.6 DOHC
2000 Honda Accord 2.3
2001 Hyundai Elantra 2.0
1979 Ford F-150 351M

Top
#3390240 - 06/05/14 11:08 PM Re: The Impala is acting up again. [Re: The_Eric]
redhat Offline


Registered: 12/07/12
Posts: 1577
Loc: Buffalo Metro Area
Originally Posted By: The_Eric
The reduced power code is typically throttle body/TPS related and could very well give you some transmission grief. The TCM/PCM relies heavily on the engine's sensors to know what it needs to make the transmission do.


Interesting, perhaps this is related to the transmission slamming into gear.

Everyone: As always I appreciate the input and comments.
_________________________
09 Accord Sedan 5MT - Napa Syn. 5W-30, Wix 57356, 124k
14 Civic EX Coupe - NAPA Syn. 0W-20, L14610, 42k

Top
Page 1 of 2 1 2 >