Recent Topics
white lithium grease for gearboxes?
by motor_oil_madman
10/17/17 10:20 PM
Synthetic Comparison - Castrol and Valvoline win
by FlyPenFly
10/17/17 10:20 PM
adjustable grease coupler?
by motor_oil_madman
10/17/17 10:18 PM
Mouseblocker Pro for mice in cars
by Donald
10/17/17 10:04 PM
winter is coming. f150
by hyperscion
10/17/17 08:17 PM
Mobil Super 5000 vs Chevron Supreme
by Merkava_4
10/17/17 07:30 PM
Frankenblend ideas
by car51
10/17/17 07:27 PM
Who produces diesel?
by whizbyu
10/17/17 07:27 PM
Windows 10 Fall Creators Update Out!
by Kibitoshin
10/17/17 07:07 PM
Is oil really THAT important?
by camrydriver111
10/17/17 07:02 PM
Warren Distributing
by WyrTwister
10/17/17 06:34 PM
Internet Cache is Ridiculous
by StevieC
10/17/17 05:47 PM
BG44K better than Seafoam / MMO?
by StevieC
10/17/17 04:56 PM
Holding Rubber Door Molding in Place?
by Gebo
10/17/17 04:50 PM
Valvoline VR1 with Catalytic Converters
by Lowrider
10/17/17 04:43 PM
VOA- Quaker State Ultimate Durability 5W-30 D1Gen2
by JustN89
10/17/17 04:23 PM
2016 Traverse M1 0W40 5k miles
by chevman4life
10/17/17 03:11 PM
Road construction - how long does it go on?
by grampi
10/17/17 02:10 PM
FL400S Split
by JiL
10/17/17 01:28 PM
PNZL GLD 5w30 TDS: pre and post Dexos1Gen2
by wemay
10/17/17 12:53 PM
Newest Members
thebisch, jrobert890, xkunalx, Terry270, bigpappa
63145 Registered Users
Who's Online
35 registered (Boczech, bdcardinal, bbhero, B320i, bmwjohn, 2 invisible), 1181 Guests and 12 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
63145 Members
66 Forums
272407 Topics
4521850 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3303597 - 03/06/14 05:37 PM Anybody got any ideas
faltic Offline


Registered: 02/15/14
Posts: 94
Loc: ga
OK first, I've been lurking around here for a while and you guys are my kind of people. I really like poring over data so thanks for that LOL. This is my first post so this is what I got. It's a 1995 toyota tacoma 2.4 automatic 176,000 miles I owned it it's whole life. When I started it last it took a tick longer to catch but didn't think much of it. As I got on down the road a couple miles it seemed to have an occasional slight miss then quit like the key was turned off and hasn't run sense. It cranks over good but want start. My code reader says "no codes". I've always used this code reader to get me started in the ball park anyway. Does the no codes suggest something obvious I'm overlooking? Anyway thanks for looking and any input is appreciated.

Top
#3303605 - 03/06/14 05:45 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
bullwinkle Offline


Registered: 10/09/04
Posts: 6822
Loc: Cincinnati, OH, USA
Any fuel pressure in the fuel rail?
_________________________
06 Ram 3500 CTD 4X4(FG Venturi), 93 GMC C3500 6.2, 89 F-450 7.3, 98 XJ 4.0(XG8A), 05 xB(XG3600), 15 Transit 3.7, 03 Merc Grand Marquis 4.6 2V(XG2)

Top
#3303607 - 03/06/14 05:48 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
wog Offline


Registered: 11/19/06
Posts: 162
Loc: massachusetts
Timing chain? Fuel pump? Just some thoughts, pull plug and see if spark. Or tow to mechanic.

Top
#3303625 - 03/06/14 06:02 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
spasm3 Offline


Registered: 05/30/10
Posts: 7710
Loc: North Carolina
You are going to have to check the first three then go from there. Do you have fuel?, do you have fire?, and do they occur at the right time?. It could be anything from a fuel pump, a jump in a worn timing chain sprocket, to a crankshaft position sensor.


Edited by spasm3 (03/06/14 06:03 PM)
_________________________
13 elantra 60k 5w30 ultra
03 chevy avalanche74k m1 0w30
02 saturnsc1 70k 5w30 synpwr
01 saturnsc1 185k synpwr rebuilt
93 ciera 83k 10w30 synpwr

Top
#3303753 - 03/06/14 07:41 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
artificialist Offline


Registered: 09/23/07
Posts: 8440
Loc: Florida
Does your truck have a distributor ignition? It is very common for one to fail on an OBDI Toyota, and give no codes.

But you have to go through all the diagnostic steps before you can determine if the distributor is the problem. Get an OEM one, practically every rebuilt distributor lasted only 1 year.
_________________________
2010 Lancer Ralliart Sportback

Top
#3303760 - 03/06/14 07:45 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
Boomer Offline


Registered: 09/19/08
Posts: 1856
Loc: Pennsylvania
Fuel filter could be clogged.
_________________________
2013 VW Passat TDI SE, 50,500 miles Castrol Professional VW507 5W-30
2017 VW Golf All Trak 6750 miles Castrol Professional VW505 10W-40

Top
#3303866 - 03/06/14 09:21 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
FL_Rob Offline


Registered: 06/03/09
Posts: 1509
Loc: gulf coast FL.U.S.
I'm going with bad coil on this one.Almost everything else would set a code.

Top
#3303872 - 03/06/14 09:27 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
Donald Offline


Registered: 03/21/04
Posts: 19310
Loc: Upstate NY
Squirt some starter fluid in there and that will tell you whether its spark or fuel. I would guess its spark. I had a 1994 Camry 4 cyl that died at roughly the same mileage. The coil which was inside the dist. failed. I was told they fail between 150K and 200K. But your 1995 could certainly be different.
_________________________
2015 Subaru Forester 2.5 engine/CVT
2015 Ford F250 w/Powerstroke
2016 Subaru Crosstrek CVT (wife's)


Top
#3303889 - 03/06/14 09:41 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
spasm3 Offline


Registered: 05/30/10
Posts: 7710
Loc: North Carolina
Come back and post what you find, its interesting to see what the problem turns out to be.
_________________________
13 elantra 60k 5w30 ultra
03 chevy avalanche74k m1 0w30
02 saturnsc1 70k 5w30 synpwr
01 saturnsc1 185k synpwr rebuilt
93 ciera 83k 10w30 synpwr

Top
#3305408 - 03/08/14 01:31 PM Re: Anybody got any ideas [Re: faltic]
faltic Offline


Registered: 02/15/14
Posts: 94
Loc: ga
OK, this is how it went. Yesterday I put starter fluid into the throttle body inlet and

tried to start it, nothing. Today I removed the distributor cap, it looked fine. The rotor

was pretty eroded but not the worst I have seen. I removed the inside cover to access the

coil terminals, it had a little oil sheen on the lower inside of that, so cleaned that. The

coil checked within spec primary and secondary according to my Haynes book. I scrubbed the

tip of the rotor on the drive way and reassembled. Pulled the front plug wire and put a

plug in it. When the engine was turned it had a spark and almost started on three plugs.

Put the plug wire back on and tried it again. It started then died. It finally started on

third try and ran ruff a few seconds the idled as normal. Went to auto Zone and got a new

rotor and installed it. Guess I will drive it and see what happens. Thanks to all for your

input.
_________________________
--------------------------------
17 Highlander 3.5 2wd AT 4k+
95 Tacoma 2.4 2wd AT 170k+
07 EX250 20k+
09 EN500 10k+

Top