Recent Topics
Incandescent Light History and Metallurgy
by MolaKule
06/29/16 09:54 PM
Pass Word Changed?
by ls973800
06/29/16 09:26 PM
Best canned Mandarins
by aquariuscsm
06/29/16 09:11 PM
Super Short Commute OCI?
by randomhero439
06/29/16 09:08 PM
Good News About The Fram Ultras.. No Louvers...
by crazyoildude
06/29/16 08:57 PM
Citgo Supergard 0W-16
by addyguy
06/29/16 08:06 PM
MolaBrew
by synman
06/29/16 07:27 PM
Honda tensioner
by greasegunn
06/29/16 07:00 PM
Car&Driver opinion on Toyota weird styling
by HTSS_TR
06/29/16 06:01 PM
Old house woes
by OVERKILL
06/29/16 05:55 PM
Toyota Factory Fill???
by Doog
06/29/16 05:43 PM
Time to Replace?
by GMFan
06/29/16 05:20 PM
Newest Members
MNfarmer33, doublegarage, goatrancher, jameson223, graywolf001
58322 Registered Users
Who's Online
90 registered (alcyon, 87sammy, 3800Series, AirgunSavant, 2015_PSD, 13 invisible), 1703 Guests and 9 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
58322 Members
66 Forums
251004 Topics
4114410 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#2576652 - 03/22/12 08:59 PM Started burning oil
atc250r Offline


Registered: 03/02/11
Posts: 100
Loc: Manitoba, Canada
4 months ago, I picked up a 2004 F350 6.8 V10 from its original owner in california (29K miles). Truck was very well maintained and I have the service records from previous owner. I drove the truck home (2200 miles to Canada) and it didn't burn a drop of oil. Changed oil to PYB 5W-20 and ran that for 5000 miles (2months) and it didn't burn a drop. I then changed oil last month to Mobil 1 5W-20 and today i checked the oil with almost 4000 miles on it and its down 1/2 quart. Could it just be the Mobil 1? Should I go back to PYB?

Top
#2576656 - 03/22/12 09:01 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
JHZR2 Offline



Registered: 12/14/02
Posts: 38116
Loc: New Jersey
Could... Though it seems a bit odd. You sure the filter and plug are tight?

What is the NOACK of the PYB vs Mobil?

Id personally run PYB.

Top
#2576657 - 03/22/12 09:02 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
2015_PSD Online   content


Registered: 09/26/10
Posts: 5653
Loc: SE Texas
1/2 quart in 4000 miles? Is that correct? It should be fine...
_________________________
2015 F-250 PSD.................M1 Delvac ESP 5W-40 + CQ
2014 Explorer LTD.............M1 AFE 0W-20 + FU
2010 Kawasaki BF750 4x4....RT6 5W-40 + OEM


Top
#2576666 - 03/22/12 09:08 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
spasm3 Offline


Registered: 05/30/10
Posts: 6299
Loc: out there
I've heard some people say oil comsumption goes up during the first oci of a new oil then settles back down. Never expericed that myself.
_________________________
13 elantra 46k 5w30 ultra
03 chevy avalanche67k pyb
02 saturnsc1 66k 0w40 castrol
01 saturnsc1 185k being rebuilt
93 ciera 79k 5w30 havo

Top
#2576702 - 03/22/12 09:38 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
jorton Offline


Registered: 07/04/03
Posts: 2973
Loc: San Antonio, TX
Originally Posted By: atc250r
Should I go back to PYB?


Look at some long range synthetic oil reports in the UOA forum that show make up oil: zero quarts.

I think you can eventually do that if you pick 1 oil and stick with it. If you don't mind adding a little make up oil, you may resume bouncing around.
_________________________
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti



Top
#2576716 - 03/22/12 09:56 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
Capa Offline


Registered: 01/04/10
Posts: 1250
Loc: Oklahoma
1/2 a quart after 4000 miles is typical with many vehicles. In fact, some burn a little more. It is often said on BITOG that on the second OCI with a different oil that some oil consumption will go down.

Top
#2576734 - 03/22/12 10:07 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
Triple_Se7en Offline


Registered: 12/04/04
Posts: 7180
Loc: 1/2 hr. north of Detroit
The first OCI with Mobil-1 tends to see a little usage. Even their website has a page somewhere that states the same. Then it should level off in the 2nd OCI and return to normal.

BTW - I am a Pennzoil purchaser. Either Platinum or Yellow Bottle works just fine for me.


Top
#2577273 - 03/23/12 03:14 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
mechtech2 Offline


Registered: 09/05/06
Posts: 19479
Loc: Chicago Area
I'm not sure if the filling and level checking were 100% right and consistent.
Give it time and see what's really happening.

Top
#2577309 - 03/23/12 03:56 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
Loobed Offline


Registered: 07/20/07
Posts: 3742
Loc: Northern California, USA


I have had a few odd oil burning incidents. The worst was 1 qt in 4000 miles. On the next oil change it didn't use any oil. I don't know why it did it for just one oil change. I am guessing it was a bad batch of oil.
_________________________
Engine: 2001 GM 5.3L LM7
Current Fill: Valvoline Synpower 5w-30 w/Pure-One PL25288 filter

I.M.N Oil Enthusiast

Top
#2577316 - 03/23/12 04:01 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
K20FA5 Offline


Registered: 03/03/10
Posts: 353
Loc: Frisco, TX
I had something very similar in our Pilot. I watch the oil level in that engine like a hawk. It's the VCM 3.5L...

I'm on the second OCI of Penn Ultra 5w-20, just trying to clean up the insides a bit. About 2000 miles ago, it burned about 1/2 a quart out of the blue. I had a 1/2 quart of 5w-30 MaxLife in the garage I replaced it with. Since then, it hasn't burned a drop.

My guess is that it might have "cleaned" something and burned oil for a bit? It's a mystery to me, but I'm glad it stopped.
_________________________
2009 Honda Pilot 3.5L - M1 FS 0W-40 / M1-110
2010 Nissan Frontier 4.0L - M1 FS 0W-40 / M1-110
2012 Honda Civic 1.8L - M1 AFE 0W-20 / Denso FTF

Top
#2577425 - 03/23/12 05:52 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
citationxeleven Offline


Registered: 10/28/09
Posts: 117
Loc: Michigan
I had this using PP on one of my Mazdas. 1st OC it went through a qt in 2000 miles, oil was pretty black. Added a qt and ran 2000 more miles. Next change with PP there was no usage in 4000 mile Oci. Oil was not near as black either.
_________________________
2000 Mazda 626 ES V-6 142K QSUD 5W30,QS Filter
1994 Toyota Camry LE 216K PZ Ultra 5W30,Fram XG Filter

Top
#2577443 - 03/23/12 06:20 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
greenfordtruck Offline


Registered: 07/08/05
Posts: 193
Loc: Douglasville,GA
I am not bashing Mobil1 however, I have found that my F150 consumes oil between changes with Mobil1 and does not with Motorcraft or Kendall. Therefore I don't use Mobil1 in it.
The Honda does fine with Mobil1.
_________________________
2003 Honda Accord 2.4 5w20
2000 Ford F150 4.6 5w20
1969 Ford F100 360 10w30

Top
#2577466 - 03/23/12 06:41 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
garlicbreadman Offline


Registered: 06/14/10
Posts: 851
Loc: USA
its a mobil 1 thing

Top
#2579163 - 03/25/12 02:47 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
atc250r Offline


Registered: 03/02/11
Posts: 100
Loc: Manitoba, Canada
Its got exactly 4400 miles on this oil and its about 1/2" above the add line. You guys figure I should change it now, or should I run it till 6K? I would assume I'll probably need to add some by then,(which I hate doing; I would rather just change it)

Top
#2579193 - 03/25/12 03:07 PM Re: Started burning oil [Re: atc250r]
fdcg27 Offline


Registered: 09/25/09
Posts: 11998
Loc: OH
Why don't you change it when it reaches the add line?
You may find lower consumption at lower oil levels.
Also, fill the crankcase using the rated oil capacity, not the dipstick.
The dipstick is an imprecise gauge at best.
_________________________
12 Accord LX 45K TGMO 0W-20
09 Forester 67K PU 5W-30
02 Accord 144K GOil 5W-30
01 Focus ZX3 112K M1 5W-20
95 BMW 318iC 155K Defy 10W-40

Top