Recent Topics
Weasel **[censored]**
by mjk
16 minutes 35 seconds ago
The who cares question of the day
by skyactiv
29 minutes 40 seconds ago
Is this for real? Haha!
by aquariuscsm
38 minutes 2 seconds ago
Jeep Patriot Weird Tire Size
by Nick1994
Today at 08:07 PM
The little red straws that come with carb cleaner
by Merkava_4
Today at 07:52 PM
1.8 Toyota reliability(2016 Corolla)
by mike7139
Today at 07:51 PM
Low Mileage Oil Change vs Time
by fbergski
Today at 07:50 PM
Best prices for Weather tech mats online?
by JC1
Today at 06:21 PM
Unchain my bike... or so I thought...
by BusyLittleShop
Today at 06:15 PM
Ingersoll Rand "Megacool" and "Boostercool" ?
by heynow
Today at 05:38 PM
2017 Hyundai Elantra (production pics 'leaked')
by wemay
Today at 05:11 PM
I cut a white Purolator up. Bit over 5k
by Mrsandman
Today at 04:59 PM
Newest Members
Imad, LockportHenry, guitahero, o3a, hayahiox
55169 Registered Users
Who's Online
109 registered (AP9, 2010_FX4, 901Memphis, 95busa, Astro14, another Todd, 12 invisible), 1638 Guests and 153 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
55169 Members
66 Forums
236575 Topics
3811608 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3354772 - 04/27/14 03:50 PM 4L60-E rattle
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1768
Loc: Crowntown, CA
To expand on the subject line, the Burb makes a rattle on cold starts and I am not exactly sure how long it has been doing so. It happens every time it is started, but it is pretty erratic as far as how long it lasts and usually rattles for a second, stops for a second or two, rattles, stops, etc. with no apparent pattern. I believe it stops once warmed up. I finally got around to crawling underneath to check it out and tracked it down to the transmission. When I put my hand against the transmission pan I can feel the rattle. The last pan drop and filter change was done just under two years and 20k miles ago by my regular shop. They used an ATP gasket and filter kit and Dex III fluid (not sure which brand). Could it be an issue with the filter? Something mechanical and the whole thing is about to grenade?
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Fram TG3675
2006 Pontiac Grand Prix GT, Castrol SynBlend 5W-30, Fram TG3387A

Top
#3354804 - 04/27/14 04:16 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
Colt45ws Offline


Registered: 08/15/06
Posts: 7765
Loc: Central Washington
I think I just read about someone else with a similar symptom on here and it was a cracked flexplate.
_________________________
-Colton
2004 Ford Crown Vic LX, 82k "Tank"
2002 Ford Crown Vic PI, 165k "Highwayman" (Ex-Kootenai County, ID Unit #42)

Top
#3354834 - 04/27/14 04:55 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1768
Loc: Crowntown, CA
Never mind. Please move on. Nothing to see here.

I just spent some more time down there to check to see if the noise was coming from further forward in the tranny and not actually from the pan to indicate that it might be a flexplate issue and while down there I started smacking things with the heel of my palm and when I hit the exhaust pipe about 6 inches behind one of the cats, the rattle became worse. I thought I might have a catalytic failure issue similar to that of the GP, but upon further investigation and smacking, I discovered that the rattle is coming from the rear O2 sensor on the driver's side. No codes yet and it passed a smog test a few months back with flying colors (it was making the noises at that time), so I guess it still functions properly. I could have sworn I was feeling the rattle in the transmission pan, but maybe it was just all in my head.
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Fram TG3675
2006 Pontiac Grand Prix GT, Castrol SynBlend 5W-30, Fram TG3387A

Top