Recent Topics
Inflation
by Number_35
32 minutes 15 seconds ago
Transmission gear selector not in correct gear
by BrandonVA
49 minutes 13 seconds ago
BMW advice
by dja4260
54 minutes 33 seconds ago
Anyone used Castrol IMV in Honda/Acura ?
by youdontwannaknow
56 minutes 13 seconds ago
Delvac 1 at Meijer
by fdcg27
58 minutes 33 seconds ago
NCAA Final Four
by HTSS_TR
Today at 07:04 PM
Funding a Traditional IRA before 4/15/2015
by ryansride2017
Today at 07:03 PM
Faulty new strut mount
by slowdime
Today at 06:56 PM
Hella 9005/HB3 bulbs at Ollies - Made in India
by 901Memphis
Today at 06:48 PM
CRC 1 Tank Power Renew users?
by fdcg27
Today at 06:38 PM
Vinyl repair
by OVERKILL
Today at 06:14 PM
Oil Recommendation: 2006 Equinox 3.4L v6
by JayDaniel
Today at 06:04 PM
Newest Members
Bear49, Dougsts, Gokatta, miller89, dhunter19
53363 Registered Users
Who's Online
120 registered (2002 Maxima SE, 901Memphis, 4Scott4, 2010_FX4, 97tbird, 2165, 12 invisible), 1921 Guests and 172 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
53363 Members
66 Forums
228879 Topics
3657645 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3402939 - 06/21/14 10:43 AM '14 Escape 2.0
roadrunner1 Offline


Registered: 04/08/09
Posts: 874
Loc: oh
I decided to go with the IOLM with this new car, my wife drives 75% highway/25% city

Oil sampled 6/14/14
OILSCAN (through Deere)
9,693 mi./ factory fill (approx. 7 months)
oil and filter were changed at time of sample
no make-up oil
Code:

iron........65
chromium.....2
nickel.......1
aluminum....16
lead.........1
copper......81
tin..........1
silver.....<.1
titanium....<1
silicon....105
boron.......94
sodium.......4
potassium..<10
molybdenum..87
phosphorus.943
zinc.......928
calcium...2333
barium......16
magnesium...15
antimony...<30
vanadium....<1

viscosity@100C...7.8
fuel%..........>10%


I am disregarding the fuel % as I only drove around the block prior to changing. The high silicon can be related to assembly, which leaves the high copper reading. My guess is its leaching and will settle down given time.
The low viscosity, again I am to blame for short drive prior to changing.

This is the first UOA I have pulled on a factory fill, and quite honestly it doesn't look all bad, and now I have a baseline for future UOA's.


Edited by Bill in Utah (06/23/14 09:57 AM)
Edit Reason: fixed tables
_________________________
'15 F350 6.7

Top
#3402995 - 06/21/14 12:33 PM Re: '14 Escape 2.0 [Re: roadrunner1]
SuzukiGoat Offline


Registered: 02/04/13
Posts: 401
Loc: Louisiana
Did you take a look at the filter?
_________________________
1995 Suzuki Sidekick Auto 4x4 on 33s. Low mileage motor in 200k body. Denso with M1 0w40.

1996 Geo Tracker Auto 4x4 Denso VNG 10w30. 120k.

Top
#3403081 - 06/21/14 02:50 PM Re: '14 Escape 2.0 [Re: roadrunner1]
roadrunner1 Offline


Registered: 04/08/09
Posts: 874
Loc: oh
No
_________________________
'15 F350 6.7

Top
#3403104 - 06/21/14 03:11 PM Re: '14 Escape 2.0 [Re: roadrunner1]
901Memphis Online   content


Registered: 08/14/10
Posts: 7134
Loc: Northern Kentucky
I wouldn't disregard the high fuel, it may be an issue with the turbo engine which we have seen before, but everything else is just break in noise and no trends will develop until they level out.
_________________________
2002 Buick Century 108k - O'reilly HM 5w30/Fram Ultra XG 3980
Filter mag/Cooper CS5 GT/Wearever Platinum Ceramics
Triple Edge 4T65E/Maxlife Dex-Merc

Top
#3403133 - 06/21/14 04:17 PM Re: '14 Escape 2.0 [Re: roadrunner1]
rodinator1234 Offline


Registered: 08/02/07
Posts: 128
Loc: De Soto MO
What did you put back in?

Top
#3403254 - 06/21/14 07:38 PM Re: '14 Escape 2.0 [Re: roadrunner1]
roadrunner1 Offline


Registered: 04/08/09
Posts: 874
Loc: oh
Quaker State Ultimate Durability 5w-30 with the Motorcraft filter.

I bought the QS @ Menards a while back when they had the rebate on it, I've never run any SOPUS product in any of my gas engines. I'll UOA at the next interval and go from there.
_________________________
'15 F350 6.7

Top