Recent Topics
Honda 0W 20 opinions please
by silverado1
08/28/14 09:53 AM
What is a Good Brand of Disposable Razor?
by Hot_Ajax
08/28/14 09:40 AM
*** DO NOT BUY GENERAC GENERATOR: CUST SVC STINKS
by Hot_Ajax
08/28/14 09:34 AM
Dual Mass Flywheel to "regular" flywheel?
by Miller88
08/28/14 09:25 AM
"Why Oil Goes Bad " by the Noria Corporation
by JDW
08/28/14 09:04 AM
New S&W Performance Center 1911
by BISCUT
08/28/14 08:35 AM
Kill Your Transmission Easily? - with a Few Ounces
by SumpChump
08/28/14 07:43 AM
GM's 8L90
by supton
08/28/14 07:27 AM
SUV tire size ?
by Camprunner
08/28/14 06:42 AM
Advance Auto Parts Specials 8/28/14-10/01/14
by sopususer
08/28/14 05:03 AM
Music
by Whitewolf
08/28/14 04:50 AM
What type of grease inside an engine?
by Spetz
08/28/14 04:01 AM
Newest Members
goodman, GerGa, BButkus51, rombil, HVACLM
51117 Registered Users
Who's Online
108 registered (babbittd, 440Magnum, Axe Man, B52Gunner, 9 invisible), 1701 Guests and 211 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
51117 Members
64 Forums
218406 Topics
3443786 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#3396341 - 06/13/14 08:06 AM Audi 2.0 oil usage - HDEO??
dirtydannyd Offline


Registered: 09/13/09
Posts: 83
Loc: Melbourne, Australia
Hey guys. What's your opinion on this?

Have a 2001 Audi A4 2.0 (engine code ALT). 140,000km's (87,000 miles). OCI is 15,000km (9,300 miles). Driving is 50/50 highway/city. General driving with a bit of sporty WOT when I'm feeling in the mood.

Oil usage is about 1 litre (1.05 quart) every 2,000km (1,200 miles) +/-

I've always used VW502 oil. Mobil 1 0W40, Mobil 3000 5W40, Castrol edge 0W40 and Shell Helix Ultra 5W40. Oil usage with all these oils is about the same.

No noticeable leaks under the car and it doesn't blow smoke (even had someone follow me to check). I have no idea where it's going!

I use Delo 400 15W40 for my other car, my 2 motorbikes and lawnmower. A mechanic suggested I use a "thicker" oil in the Audi. Should I try the Delo for 15,000 km?

I'm at a real loss about the consumption. The car takes about 4.3 liters of oil. At this rate I'm adding about 7 additional liters throughout the OCI.

Top
#3396376 - 06/13/14 08:43 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
BMWTurboDzl Offline


Registered: 04/15/10
Posts: 1215
Loc: Atlanta,GA
Leaking into coolant?
_________________________
'10 335d (Castrol Edge 5w-30, LL04)
'15 435i - German Elves building.

Top
#3396392 - 06/13/14 09:06 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
gregk24 Offline


Registered: 04/13/13
Posts: 2626
Loc: FL, USA
The cat will burn off the oil to a certain point, so it could be going past the rings, into the exhaust but not making it out the back because the cat is burning it off. Good for the environment, not good for the cat.
_________________________
2006 Honda Accord LX 2.4 i-vtec 123K
Honda Genuine Synthetic Blend 0w20 Fram Ultra

2005 Chevy Uplander 3.5 116K
Castrol Edge FST EP 10w30 Fram Ultra

Top
#3396411 - 06/13/14 09:35 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
glxpassat Offline


Registered: 02/08/04
Posts: 1063
Loc: Huntsville, AL
I would try a thicker oil. If I were loosing that much I'd probably try a (5-20)w-50, as the 15w40 won't be much thicker than what you've been using when it's up to temperature.

Top
#3396465 - 06/13/14 10:50 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
nicholas Offline


Registered: 08/20/03
Posts: 621
Loc: ottawa
The 2.0t engines are prone to burning oil - so I am told - we are new audi owners, we have a 09 A4 2.0t.

Try checking/ replacing the PCV valve - get your engine good and hot - leave it running/pop the hood/ try taking off the oil cap - if it is stuck there really hard its is most likely a faulty pcv.

Too much vacume in the crank - oil is getting sucked into the turbo and engine. even thought you can not see it - give it time and mileage - you will eventually.

I have used rotalla 5w-40 - I keep my OCI's around 5,000kms -
I am going to try 15w-40 this summer. Rotalla.

Top
#3396467 - 06/13/14 10:52 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
nicholas Offline


Registered: 08/20/03
Posts: 621
Loc: ottawa
These engine are oil eaters - out of the manual.
1 liter of oil per 1000kms is considered normal engine oil consumption.
Crazy eh?

You would never think that considering how much these cars cost to buy new and used.

Our 09 has documented piston cylinder ring issues. Just google 09 audi engine consumption - see what comes up>:)

Top
#3396515 - 06/13/14 11:52 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
gregoron Offline


Registered: 11/08/12
Posts: 476
Loc: Hawaii
I have the sane issue with my VW 2.0 AEG engine. It's a feature actually so I just learn to live with it. Use OEM oil filter and replace PCV valve. I've used different oils in it and oil consumption varied from half a quart to a quart per 1k miles. The only oil that had 0 consumption was a WalMart 10W-40 Supertech oil made by Warren. But, I feel that the engine runs better with synthetic 0/5W-40 oil.

Just use a 502 cert oil and top it up every 1k miles.
_________________________
2000 VW Jetta GL 2.0, MT, 130k miles
Castrol Edge 0W-40 (5k miles OCI)
OEM Oil Filter (10k miles CI)

Top
#3396981 - 06/13/14 08:59 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
supercity Offline


Registered: 06/12/12
Posts: 869
Loc: Melbourne, Australia
There is no need for an HDEO. If you want to try a 15w40 go with magnatec diesel 15w40 which is really a PCMO with A3/B4 rating. This would be about as close as you could get to vw502/505 in a 15w40.

Top
#3397639 - 06/14/14 07:14 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
dirtydannyd Offline


Registered: 09/13/09
Posts: 83
Loc: Melbourne, Australia
Thanks very much guys.

No, not going into the coolant.

Yeah crazy oil consumption! 1 litre prt 1000km means 15 litres of additional oil throughout the oci! How can that be acceptable??? Wow!

Thanks for the tip about opening oil cap when hot. Will give that a shot.might have a look at the pcv valve too. Am using oem filters at the moment aswell.

Top
#3398085 - 06/15/14 10:34 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
Sharpshooter Offline


Registered: 06/15/14
Posts: 1
Loc: Texas
My wife's 2006 Passat with the 2.0T engine consumes at least 1quart per 1,000 miles. It has done this since at least 40k miles. It now has approx 120,000 miles. I called a VW dealer and the service writer said it was "normal".

Well, it may be normal for VW, but I have never owned any car that gulps expensive 5w-40 synthetic oil like air. It's appetite seems to increase when driven long periods at highway speeds.

My solution, since you effectively replace the entire sump with fresh oil oil over 5,000 miles, is to just replace the filter every 5-7,500 miles. Also, I quit using Mobil1 5w-40 single quarts at $7 to $8 each and began buying the 0w-40 Mobil1 in 5 qt jugs at Wally World for approx $26.

To sum up, she purchased this vehicle before we met. It is on Consumer Reports list of "used cars to avoid", the check engine light is probably going to burn out since it's almost always lit for one reason or another. I have owned various German cars, ie BMW & Mercedes in my life and none have been the maintenance and repair nightmare that this has.

I would take my old 1967 Beetle over this piece of garbage in a heartbeat.

Top
#3398103 - 06/15/14 11:00 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
Delta Offline


Registered: 04/20/14
Posts: 35
Loc: Union, MS
VAG engines just seem to use oil. Like others said 1qt/1k miles is their acceptable level. I've never had much faith in the VAG approved oil list. When I first bought my MKV 20v Jetta I immediately changed it out to spec Castrol 5w40; it used about 1/2 a quart every 2500 miles. It was expensive at $9 a quart around here, said the heck with that, the car was just out of factory warranty. Changed it out for RT6 5w40 and not a drop used in the 4K drain interval (I drive my car HARD). Gonna be interesting to see what it will consume on my 2K roundtrip vacation coming up with about 2500K on the OCI.

Just my .02.
_________________________
2008 VW Jetta SE - 2.5 5cyl 5MT - Rotella T6 5w40
2008 Chevrolet Equinox LT - 3400 V6 - Rotella T5 10w30
2001 Ford Expedition - 5.4T - Motorcraft 5w20

Top
#3398448 - 06/15/14 08:16 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
dirtydannyd Offline


Registered: 09/13/09
Posts: 83
Loc: Melbourne, Australia
Hi sharpshooter. Yeah totally agree. I'be had sh! T cars and they've used hardly any oil compared to this.

I took off the oil cap when it was hot and it was a bit hard to take off. I think there was a fair bit of pressure in the crank case. Might be time to replace the pcv valve.

Btw my car isn't turbo. It's 2.0 4 cyl NA with 5 valves per cylinder.

Top
#3398942 - 06/16/14 01:06 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
glxpassat Offline


Registered: 02/08/04
Posts: 1063
Loc: Huntsville, AL
You didn't have pressure in the crankcase, you had a vacuum which means the pcv is working. Pressure would have made the oil cap easier to take off.

Top
#3399299 - 06/16/14 08:59 PM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dirtydannyd]
dparm Online   content


Registered: 04/19/10
Posts: 12478
Loc: Chicago, IL
Originally Posted By: dirtydannyd
Hi sharpshooter. Yeah totally agree. I'be had sh! T cars and they've used hardly any oil compared to this.

I took off the oil cap when it was hot and it was a bit hard to take off. I think there was a fair bit of pressure in the crank case. Might be time to replace the pcv valve.

Btw my car isn't turbo. It's 2.0 4 cyl NA with 5 valves per cylinder.



They don't even offer that choice here. That engine is used in the Volkswagen Jetta, Golf, and Passat, but none of the Audis.
_________________________
2011.5 BMW M3 saloon ZCP
der stärkste buchstabe der welt
Castrol Edge Professional TWS 10w60 + Mahle OX 254D3

Top
#3399722 - 06/17/14 11:50 AM Re: Audi 2.0 oil usage - HDEO?? [Re: dparm]
emspilot Offline


Registered: 12/31/12
Posts: 2
Loc: Central NY
I had an issue with my '07 VW GTI (same 2.0T engine) where I got up to an astounding 1qt per 100 mile consumption rate. That's not a typo....1qt every 100 miles.

I ran the gamut looking for the cause. I replaced the turbo itself (thinking seals), replaced entire PCV, ran compression checks (all cyl w/in factory new spec), tried ring soaks to free oil rings, and tried every flavor of VAG approved oil.

Finally I was going to take it in for a ring job assuming that the oil rings were bad (or perhaps the valve seals), either way the engine was gonna get torn down.

But the real solution finally presented itself.....

It was the VALVE COVER itself. Not the gasket, but the plastic cover. Turns out that it is hollow and has chambers and passages that are part of the PCV system. Mine was all cracked and broken internally.

It was replaced and now I do not burn a single drop in the full 5000mi OCI.

More info is in my thread on the Vortex and it links an excellent article from AudiZine on the issue.
VW Vortex

Top
Page 1 of 2 1 2 >