Recent Topics
Electrical Gremlin or Voltage Regulator?
by dkryan
04/30/16 06:45 PM
Leaky fuel tank on B&S Quantum enigne
by MI_Roger
04/30/16 05:40 PM
M1 HM or PHM
by car51
04/30/16 05:18 PM
Rotella T6 5W40, 8,000 mi, '09 Cobalt SS 2.0T
by GermanAutohaus
04/30/16 04:37 PM
Accord / Jetta Saturday Detail {PICS}
by gregk24
04/30/16 04:22 PM
MOTUL 8100 X-Cess 5W40, 8,014 mi, '04 Audi A4 1.8T
by GermanAutohaus
04/30/16 04:00 PM
Free Riding Mower Needs a Carb
by Delta
04/30/16 03:41 PM
Rate my lawn plugs
by JHZR2
04/30/16 03:38 PM
Rotella T6 5W40, 14,000 mi, '13 Audi A6 3.0l TFSI
by GermanAutohaus
04/30/16 03:24 PM
#915 over FK1000P?
by Phishin
04/30/16 03:04 PM
Rotella T6 5W40, 6,480 mi, 2015 Ford Explorer 3.5l
by GermanAutohaus
04/30/16 02:46 PM
Rotella T6 5W40, 7,600 mi, 2011 Audi A5 2.0T TFSI
by GermanAutohaus
04/30/16 02:38 PM
Newest Members
Spinnizle, JustinL, abdoezzat, JanK, paydase
57755 Registered Users
Who's Online
88 registered (06AllAmerican, 2004tdigls, AntsinmyEyes, 07titan, 209paulc, 12 invisible), 1598 Guests and 323 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
57755 Members
66 Forums
248267 Topics
4059615 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3392436 - 06/08/14 07:07 PM wont start
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
Hello , yesterday i added a bottle of techron injector cleaner and got gas at a different station than usual and today my 09 silverado wont fire ,just turns over ,
im thinking its fuel pump or pressure regulator (checked fuses)
does this seem odd without acting up at all prior to today ,its been running fine
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top
#3392450 - 06/08/14 07:15 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
Eddie Offline


Registered: 12/07/03
Posts: 8037
Loc: Florida, Cape Coral
Did it run fine when you shut it down? If so, I doubt it was the fuel. Something else is most probably the problem. Can you hear the fuel pump running? There is also a fuel pump relay. You may be able to switch relays to see if it is the pump or the rely. Ed
_________________________
CX5 Touring 2.5L :-)

Top
#3392462 - 06/08/14 07:22 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
yonyon Offline


Registered: 03/06/12
Posts: 3492
Loc: NJ, USA
Unfortunately, things do break.

When it's the fuel pump going bad sometimes it makes the driver feel a need to fill up the gas tank. The pump knows it got to you so then when you go to start the truck it won't start. Sometimes they'll be nice and work one more time so you can get home.

When the key is first switched from off to on the pump should run for two seconds and make a humming noise that you can hear while listening closely at the gas tank. Get someone else to turn the key for you because you won't be able to get from the driver's seat to the gas tank in 2 seconds. If you hear the pump run, then you have other things to check.

If you don't hear a hum the pump isn't spinning. Try banging the gas tank at bottom center with a large hammer while someone else tries to start it. The noise will sometimes scare the pump and it will start to work. If it does that, you've caught it! Time for a new pump! If the pump holds its composure and remains silent then you need to check the electricals before condemning the pump.

Top
#3392469 - 06/08/14 07:30 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
It ran fine before and after i got the gas , it acted up today when i went to start it ,no prior symptoms ,
I have to check again about the pump turning on
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top
#3392479 - 06/08/14 07:41 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
Trav Offline


Registered: 11/20/06
Posts: 13582
Loc: MA, Mittelfranken.de
Check for water in the fuel, it wouldn't be the first time.
With ethanol in the fuel its not as cut and dry as it was with regular gas where the water went instantly to the bottom and killed the engine.


Edited by Trav (06/08/14 07:45 PM)
_________________________
ASE L1, Master. Deutsch Meisterbrief.

Top
#3392491 - 06/08/14 07:55 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
Im not hearing fuel pump charge up , its looking expensive already
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top
#3392513 - 06/08/14 08:28 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
Warstud Online   content


Registered: 09/02/05
Posts: 3916
Loc: MIchigan
Try spraying some starting fluid into the throttle body and cranking it over.

Top
#3392515 - 06/08/14 08:33 PM Re: wont start [Re: Warstud]
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
I will get some tomorrow !
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top
#3392524 - 06/08/14 08:42 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
Eddie Offline


Registered: 12/07/03
Posts: 8037
Loc: Florida, Cape Coral
As I said before, check the pump relay before going crazy blaming the pump.
_________________________
CX5 Touring 2.5L :-)

Top
#3392544 - 06/08/14 09:03 PM Re: wont start [Re: Eddie]
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
it doesnt have one, It has a fuel pump control module
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top
#3392547 - 06/08/14 09:07 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
toneydoc Offline


Registered: 12/16/11
Posts: 1428
Loc: War Eagle
Could be a clogged up fuel filter has happened to me before
_________________________
1994 Jeep 145k Castrol 0w40
2014 Camry 13k TGMO 0w20
2010 Sebring 39k Penn Plat 5w20
2014 HD Ultra 16k Valv20w50
2012 Toyota Rav4 21k Mobil 1 0w30AFE

Top
#3392596 - 06/08/14 10:02 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
Chris142 Offline


Registered: 06/05/03
Posts: 13713
Loc: apple valley, ca
bang on the tank with a rubber hammer
_________________________
02 Wrangler super-s 10w30
87 F250 delo 15w40
04 Tahoe super-s 5w30
Z400 Lucas 10w30
KLR250 Maxima 10w40
Can am maveric delo 5w40

Top
#3394101 - 06/10/14 03:35 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
It was the FPCM , got it back today 1
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top
#3394207 - 06/10/14 06:28 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
yonyon Offline


Registered: 03/06/12
Posts: 3492
Loc: NJ, USA
Good news. How much did it run you?

Top
#3394990 - 06/11/14 05:15 PM Re: wont start [Re: BuckShirley]
BuckShirley Offline


Registered: 04/05/14
Posts: 11
Loc: N.Y
Luckily it was covered under the certified warranty!
_________________________
"Back in 82, I could throw a pigskin a quarter mile"
-Uncle Rico-

Top