Gumout GDI Q&A Answers

click here for the Gumout GDI Q&A answers

Recent Topics
Win a DELO/2015 Super Duty Sweepstakes
by Oil Changer
32 minutes 49 seconds ago
5 qt Penn Platinum + Bosch filter = $18 after GC
by OylGuy
Today at 03:45 AM
Burning coolant
by WA1DH
Today at 03:28 AM
ATF Change 2003 Toyota Sienna 3.0
by user52165
Today at 01:51 AM
Oil filter cutter
by ChevyBadger
Today at 12:20 AM
Silverado
by ChevyBadger
Yesterday at 11:59 PM
Photos, oil catch can Hyundai i30. (oil in can)
by omegaspeedy
Yesterday at 09:48 PM
Robot kills worker at VW Germany plant
by Benito
Yesterday at 09:42 PM
No more fillings - new tooth decay treatment
by Benito
Yesterday at 09:38 PM
CR Reveals the "Thirsty Thirty" Oil Burners
by SubLGT
Yesterday at 09:30 PM
Quality of Sheetz gas
by faramir9
Yesterday at 09:09 PM
Mercedes Benz oil
by tennisdoc40
Yesterday at 08:54 PM
Newest Members
jamesrapai, LMS, Matt2, Terrie222, slipfish
54560 Registered Users
Who's Online
38 registered (Bama, BobsArmory, bluesubie, andyd, billt460, 01_celica_gt, 2 invisible), 647 Guests and 88 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
54560 Members
66 Forums
233759 Topics
3754565 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#3389226 - 06/04/14 11:17 PM Honda ATF temp via scan tool?
bulwnkl Offline


Registered: 02/09/05
Posts: 1488
Loc: Arizona
I'd really like to have the ability to watch ATF temps in a 2013 Honda pickup. I know the data is there in the OBD II data, because there is a temp sensor in the tranny, and because Honda can monitor ATF temps with their dealer tools. I had hoped that the ScanGauge II would do it (the company is 'local' to me), but it will not on Hondas.

Do you know of any scan tools that an 'average joe' can afford that will display ATF temps in Hondas? Thanks.
_________________________
"A government big enough to give you everything you want is a government big enough to take from you everything you have." --Gerald Ford

Top
#3389229 - 06/04/14 11:18 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
michaelluscher Offline


Registered: 10/07/12
Posts: 1912
Loc: Tri States Little Italy
Torque pro should be able to do it
_________________________
'06 Toyota Camry SE V6 3MZ-FE 51k
'01 Mercury Villager Estate VG33E 48k
'06 Ford Taurus SE Vulcan 48k
'13 Chrysler 300 3.6 Pentastar 45k
2012-2015

Top
#3389237 - 06/04/14 11:24 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
bulwnkl Offline


Registered: 02/09/05
Posts: 1488
Loc: Arizona
Interesting, thanks. I do not personally own a cellular phone of any type, and my work one is a Blackberry. I have a personal Blackberry tablet. I'm thinking Torque PRO will not be an option for me(?)

I'll muck around their forum a bit.
_________________________
"A government big enough to give you everything you want is a government big enough to take from you everything you have." --Gerald Ford

Top
#3389364 - 06/05/14 05:50 AM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Olas Online   content


Registered: 12/11/13
Posts: 1386
Loc: Manchester, England
If a blackberry tablet will support Apps then you're done smile

If not, you need to buy a cheap smartphone that supports Apps, or get a multimeter and splice into the wires that connect to the sensor.

Chances are its a thermistor - once you know if its NTC or PTC you can watch the values on your meter and know how hot it is wink
_________________________
1982 VW Scirocco
1457cc
98 bhp
78000 miles
Redline fluids
Mann/Mahle filters

Top
#3389376 - 06/05/14 06:11 AM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Vikas Offline


Registered: 07/22/05
Posts: 9342
Loc: NorthEast
Since this is not in the standard OBD-II PID, it is more likely that amateur scanners will NOT be able to get the transmission oil temperature. Despite being the name "Pro" in the title, TorquePro is not a professional scanner!

Now if somebody has reverse engineered the Honda scanner (HDS) and found the appropriate PID and managed to convince TorquePro to include that in their software, it will get that temperature. I do not believe that has happened yet.

Top
#3389381 - 06/05/14 06:18 AM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: Vikas]
Olas Online   content


Registered: 12/11/13
Posts: 1386
Loc: Manchester, England
Originally Posted By: Vikas
Since this is not in the standard OBD-II PID, it is more likely that amateur scanners will NOT be able to get the transmission oil temperature. Despite being the name "Pro" in the title, TorquePro is not a professional scanner!

Now if somebody has reverse engineered the Honda scanner (HDS) and found the appropriate PID and managed to convince TorquePro to include that in their software, it will get that temperature. I do not believe that has happened yet.


Probably true..
All the more reason to find out the specs of the sensor and splice your multimeter into the wires. You'd be surprised how quickly you learn to convert Ohms to Degrees C.
_________________________
1982 VW Scirocco
1457cc
98 bhp
78000 miles
Redline fluids
Mann/Mahle filters

Top
#3389383 - 06/05/14 06:23 AM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Trav Offline


Registered: 11/20/06
Posts: 12027
Loc: MA, Mittelfranken.de
Originally Posted By: bulwnkl
I'd really like to have the ability to watch ATF temps in a 2013 Honda pickup. I know the data is there in the OBD II data, because there is a temp sensor in the tranny, and because Honda can monitor ATF temps with their dealer tools. I had hoped that the ScanGauge II would do it (the company is 'local' to me), but it will not on Hondas.

Do you know of any scan tools that an 'average joe' can afford that will display ATF temps in Hondas? Thanks.


I have scan tools that give me this info but they are not cheap. The best and cheapest thing to use is a add on gauge.
On the Honda an in-line electric sending unit will work fine. You could even do a 2 or 3 gauge pod and add engine oil temp and pressure.
_________________________
ASE L1, Master. Deutsch Meisterbrief.

Top
#3389446 - 06/05/14 07:45 AM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
supton Offline


Registered: 11/09/08
Posts: 6404
Loc: NH
Scanguage do the trick? Found this thread:
http://www.ridgelineownersclub.com/forums/showthread.php?t=45402
and it indicates that SG will read trans temp.

Looks like the temp sensor wiring is easy to get to:
http://www.hondapartscheap.com/honda/rid...temperature-atf
Part #14.
_________________________
2011 Toyota Camry, base, 6spd manual, 95k, hers
2010 Toyota Tundra double cab, 4.6L, auto, 96k, his

Top
#3389805 - 06/05/14 02:01 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Hokiefyd Offline


Registered: 06/24/04
Posts: 12719
Loc: North Carolina
On both of our Hondas, Torque Pro displays the "transmission fluid temperature", but it's simply a mirror of the "engine coolant temperature". It looks like you can program a custom PID into a ScanGauge; that's neat. I don't think you can do this with Torque Pro.
_________________________
Cheers,
Jason

2008 Honda CR-V EX-L (Shell 5W-30)
2005 Acura MDX Touring (VNG 5W-20)

Top
#3389888 - 06/05/14 03:43 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
bulwnkl Offline


Registered: 02/09/05
Posts: 1488
Loc: Arizona
The BB Playbook will run most all Android apps. That's why Google no longer lets you download apps from websites; only from them and only if you have a registered android phone. wink

That ROC thread is interesting. My search there missed it, and my live-person phone call to Linear Logic yesterday conflicted with what that person has. I'll have to give LL another call.

On a related note, I know where the factory ATF temp sensor is, and I know what 'normal operating temp' should be, voltage-wise. What I don't know is what temp is 'normal' to Honda's FSM writers. smile The range of voltage the FSM says the sending unit should show me is 0.2 - 4.0 V, with 'normal operating temp' at 1.8 V. Any thoughts as to whether this general info is likely compatible with aftermarket gauges, such as Autometers?

Thanks for the help everyone!
_________________________
"A government big enough to give you everything you want is a government big enough to take from you everything you have." --Gerald Ford

Top
#3390011 - 06/05/14 05:41 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Vikas Offline


Registered: 07/22/05
Posts: 9342
Loc: NorthEast
Isn't there an external thermocouple which you can hook up to the transmission case to get an idea about the fluid temperature? It would be lot simpler to do that way rather than splicing in to factory internal temperature sensor.

Top
#3390069 - 06/05/14 07:14 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: Vikas]
bulwnkl Offline


Registered: 02/09/05
Posts: 1488
Loc: Arizona
Originally Posted By: Vikas
Isn't there an external thermocouple which you can hook up to the transmission case to get an idea about the fluid temperature? It would be lot simpler to do that way rather than splicing in to factory internal temperature sensor.


The factory sensor is easy to access, and the wiring would be super-simple; just 2 posi-taps and done.

I've considered an external thermocouple. What's the correlation between external case temp and sump or internal temp in any particular area? IME external pan temps aren't that tightly correlated with bulk or specific-area internal temps on engines. Not so sure about A/Ts.
_________________________
"A government big enough to give you everything you want is a government big enough to take from you everything you have." --Gerald Ford

Top
#3390237 - 06/05/14 10:58 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: Vikas]
michaelluscher Offline


Registered: 10/07/12
Posts: 1912
Loc: Tri States Little Italy
Originally Posted By: Vikas
Despite being the name "Pro" in the title, TorquePro is not a professional scanner!
Oh do hold up!


It's not perfect, But it's damm close to a multiple thousand dollar SnapOn and Autel scan tools. And if you have a Ford, FORScan is really close to a IDS.

It's Pro, for $25.
_________________________
'06 Toyota Camry SE V6 3MZ-FE 51k
'01 Mercury Villager Estate VG33E 48k
'06 Ford Taurus SE Vulcan 48k
'13 Chrysler 300 3.6 Pentastar 45k
2012-2015

Top
#3390419 - 06/06/14 07:13 AM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Vikas Offline


Registered: 07/22/05
Posts: 9342
Loc: NorthEast
I (niether should you) don't expect a $4.95 scanner to substitute $5000 scanner (and annual fee of $5000 to go with it). Granted, that $4.95 scanner does beat all of the other $495 scanners in the market.

And that is NOT a slam on Ian or Torque Pro; it is the best option for us aka non-professionals.

I was not aware of the FORScan. Are there other add-ons for other manufacturers aka HDS/Techstream emulations?

Top
#3391128 - 06/06/14 10:04 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: Vikas]
michaelluscher Offline


Registered: 10/07/12
Posts: 1912
Loc: Tri States Little Italy
Understood......
I'd get a Maxidas if I could score the cheap $250 eBay ones

FORScan is a CANBUS FoMoCo exclusive only, there's some support for hybrids, Jag, LR, Mazda etc.....

For Honda's I don't have a solution
There's some knockoff Techstreams on eBay that kinda work, I've gotta get me one.

I hear highly of AutoEnginuity, but $.
_________________________
'06 Toyota Camry SE V6 3MZ-FE 51k
'01 Mercury Villager Estate VG33E 48k
'06 Ford Taurus SE Vulcan 48k
'13 Chrysler 300 3.6 Pentastar 45k
2012-2015

Top
#3391183 - 06/06/14 11:28 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: bulwnkl]
Vikas Offline


Registered: 07/22/05
Posts: 9342
Loc: NorthEast
I was asking if Torque Pro has any extensions or add-ons for Honda or Toyota.

Top
#3391559 - 06/07/14 04:14 PM Re: Honda ATF temp via scan tool? [Re: Vikas]
michaelluscher Offline


Registered: 10/07/12
Posts: 1912
Loc: Tri States Little Italy
http://torque-bhp.com/wiki/Plugins

Unfortunately, Not at this time.
But its a crowd sourced/shareware deal, so it may be created one day.
_________________________
'06 Toyota Camry SE V6 3MZ-FE 51k
'01 Mercury Villager Estate VG33E 48k
'06 Ford Taurus SE Vulcan 48k
'13 Chrysler 300 3.6 Pentastar 45k
2012-2015

Top
Page 1 of 2 1 2 >