Recent Topics
Lubrizol paper on oil trends in Europe
by Shannow
23 minutes 5 seconds ago
Rotella Ultra ELC??
by WillB
Today at 09:25 PM
Same place 61 yrs later.
by Chris142
Today at 09:14 PM
Oil details on app
by CHARLIEBRONSON21
Today at 09:12 PM
6 Qts M1 $27.99
by WANG
Today at 08:41 PM
UOA for the 5.3
by OSUFan86
Today at 07:39 PM
Stens 120-345 Cut Open
by NeilR
Today at 07:18 PM
what does the foam sleeve do on a wet dry vac?
by motor_oil_madman
Today at 06:49 PM
VL Maxlife Syn to Mobil 1 HM
by GMBoy
Today at 06:21 PM
1990 Jeep Wagoneer Limited - help?
by HawkeyeScott
Today at 06:21 PM
Shelf life for oil?
by Noey
Today at 06:16 PM
Help, My transmission repair is leaking badly.
by handyman
Today at 06:06 PM
Newest Members
Shuskey4, Student_Mike_77, Stanimal, Sharon, LuisGzz
51978 Registered Users
Who's Online
97 registered (147_Grain, 67lemans, 2KBMW, 3800Series, 01rangerxl, 06AllAmerican, 10 invisible), 1226 Guests and 179 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
51978 Members
66 Forums
222495 Topics
3521465 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3354772 - 04/27/14 03:50 PM 4L60-E rattle
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1362
Loc: Crowntown, CA
To expand on the subject line, the Burb makes a rattle on cold starts and I am not exactly sure how long it has been doing so. It happens every time it is started, but it is pretty erratic as far as how long it lasts and usually rattles for a second, stops for a second or two, rattles, stops, etc. with no apparent pattern. I believe it stops once warmed up. I finally got around to crawling underneath to check it out and tracked it down to the transmission. When I put my hand against the transmission pan I can feel the rattle. The last pan drop and filter change was done just under two years and 20k miles ago by my regular shop. They used an ATP gasket and filter kit and Dex III fluid (not sure which brand). Could it be an issue with the filter? Something mechanical and the whole thing is about to grenade?
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Napa Gold FIL 4805
2006 Pontiac Grand Prix GT, Valvoline ML NG 10W-30 +MMO, Puro PureOne PL10111

Top
#3354804 - 04/27/14 04:16 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
Colt45ws Offline


Registered: 08/15/06
Posts: 7483
Loc: Central Washington
I think I just read about someone else with a similar symptom on here and it was a cracked flexplate.
_________________________
-Colton
2004 Ford Crown Vic LX, 81k "Tank"
2002 Ford Crown Vic PI, 162k "Highwayman" (Ex-Kootenai County, ID Unit #42)

Top
#3354834 - 04/27/14 04:55 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1362
Loc: Crowntown, CA
Never mind. Please move on. Nothing to see here.

I just spent some more time down there to check to see if the noise was coming from further forward in the tranny and not actually from the pan to indicate that it might be a flexplate issue and while down there I started smacking things with the heel of my palm and when I hit the exhaust pipe about 6 inches behind one of the cats, the rattle became worse. I thought I might have a catalytic failure issue similar to that of the GP, but upon further investigation and smacking, I discovered that the rattle is coming from the rear O2 sensor on the driver's side. No codes yet and it passed a smog test a few months back with flying colors (it was making the noises at that time), so I guess it still functions properly. I could have sworn I was feeling the rattle in the transmission pan, but maybe it was just all in my head.
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Napa Gold FIL 4805
2006 Pontiac Grand Prix GT, Valvoline ML NG 10W-30 +MMO, Puro PureOne PL10111

Top