Recent Topics
CRC 1 Tank Power Renew users?
by fdcg27
9 minutes 35 seconds ago
Vinyl repair
by OVERKILL
33 minutes 14 seconds ago
Oil Recommendation: 2006 Equinox 3.4L v6
by JayDaniel
43 minutes 20 seconds ago
Unplugging coils while engine is running???
by 97tbird
48 minutes 16 seconds ago
Iron deficiency.
by car51
51 minutes 50 seconds ago
synthetic vs Blend
by Bear49
Today at 05:47 PM
Oil mix question
by otis24
Today at 05:11 PM
transmission service cost ?
by marine65
Today at 05:05 PM
Sylvania Silverstar or OE?
by Nick1994
Today at 04:53 PM
0w20 different flow rates?
by spice
Today at 03:15 PM
Mixing GTX and Delo for '84 Land Cruiser
by andrewjoelpeters
Today at 03:10 PM
Can someone do an Amazon Prime video test for me?
by 97tbird
Today at 03:06 PM
Newest Members
Bear49, Dougsts, Gokatta, miller89, dhunter19
53363 Registered Users
Who's Online
99 registered (2004tdigls, -SyN-, 97tbird, 901Memphis, 2010_FX4, AandPDan, 7 invisible), 1958 Guests and 208 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
53363 Members
66 Forums
228870 Topics
3657550 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3354772 - 04/27/14 03:50 PM 4L60-E rattle
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1557
Loc: Crowntown, CA
To expand on the subject line, the Burb makes a rattle on cold starts and I am not exactly sure how long it has been doing so. It happens every time it is started, but it is pretty erratic as far as how long it lasts and usually rattles for a second, stops for a second or two, rattles, stops, etc. with no apparent pattern. I believe it stops once warmed up. I finally got around to crawling underneath to check it out and tracked it down to the transmission. When I put my hand against the transmission pan I can feel the rattle. The last pan drop and filter change was done just under two years and 20k miles ago by my regular shop. They used an ATP gasket and filter kit and Dex III fluid (not sure which brand). Could it be an issue with the filter? Something mechanical and the whole thing is about to grenade?
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Fram TG3506
2006 Pontiac Grand Prix GT, Castrol SynBlend 5W-30, Fram 3387A

Top
#3354804 - 04/27/14 04:16 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
Colt45ws Offline


Registered: 08/15/06
Posts: 7656
Loc: Central Washington
I think I just read about someone else with a similar symptom on here and it was a cracked flexplate.
_________________________
-Colton
2004 Ford Crown Vic LX, 82k "Tank"
2002 Ford Crown Vic PI, 165k "Highwayman" (Ex-Kootenai County, ID Unit #42)

Top
#3354834 - 04/27/14 04:55 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1557
Loc: Crowntown, CA
Never mind. Please move on. Nothing to see here.

I just spent some more time down there to check to see if the noise was coming from further forward in the tranny and not actually from the pan to indicate that it might be a flexplate issue and while down there I started smacking things with the heel of my palm and when I hit the exhaust pipe about 6 inches behind one of the cats, the rattle became worse. I thought I might have a catalytic failure issue similar to that of the GP, but upon further investigation and smacking, I discovered that the rattle is coming from the rear O2 sensor on the driver's side. No codes yet and it passed a smog test a few months back with flying colors (it was making the noises at that time), so I guess it still functions properly. I could have sworn I was feeling the rattle in the transmission pan, but maybe it was just all in my head.
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Fram TG3506
2006 Pontiac Grand Prix GT, Castrol SynBlend 5W-30, Fram 3387A

Top