Recent Topics
Suggestions for surround repair
by mjoekingz28
34 minutes 10 seconds ago
GL-4 Substitute?
by Ducked
48 minutes 5 seconds ago
Nissan 510 manuals
by Shannow
Today at 01:53 AM
Tar Removal
by bobbob
Today at 12:30 AM
Chrysler Town and Country
by JHZR2
Yesterday at 09:47 PM
Hours of operation - equivalence to miles / time
by aa1986
Yesterday at 09:26 PM
Am now using (very amber color) Edge 0w40
by aa1986
Yesterday at 09:24 PM
oci
by dieselbass
Yesterday at 08:55 PM
Helmet lights
by buck91
Yesterday at 08:39 PM
Leasing vs. Buying. What is your side?
by lawman1909
Yesterday at 08:33 PM
Fear Getting Towed? You’ll Hate Watching This
by Falcon_LS
Yesterday at 04:49 PM
Replacing parts before they fail
by Falcon_LS
Yesterday at 04:17 PM
Newest Members
Kernel, EdBurns, wolf9832, marine65, Focality
52012 Registered Users
Who's Online
23 registered (aa1986, Char Baby, BISCUT, david_ES2, C4Dave, Charlie1935, 3 invisible), 478 Guests and 162 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
52012 Members
66 Forums
222694 Topics
3525618 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3354772 - 04/27/14 03:50 PM 4L60-E rattle
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1365
Loc: Crowntown, CA
To expand on the subject line, the Burb makes a rattle on cold starts and I am not exactly sure how long it has been doing so. It happens every time it is started, but it is pretty erratic as far as how long it lasts and usually rattles for a second, stops for a second or two, rattles, stops, etc. with no apparent pattern. I believe it stops once warmed up. I finally got around to crawling underneath to check it out and tracked it down to the transmission. When I put my hand against the transmission pan I can feel the rattle. The last pan drop and filter change was done just under two years and 20k miles ago by my regular shop. They used an ATP gasket and filter kit and Dex III fluid (not sure which brand). Could it be an issue with the filter? Something mechanical and the whole thing is about to grenade?
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Napa Gold FIL 4805
2006 Pontiac Grand Prix GT, Valvoline ML NG 10W-30 +MMO, Puro PureOne PL10111

Top
#3354804 - 04/27/14 04:16 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
Colt45ws Offline


Registered: 08/15/06
Posts: 7487
Loc: Central Washington
I think I just read about someone else with a similar symptom on here and it was a cracked flexplate.
_________________________
-Colton
2004 Ford Crown Vic LX, 81k "Tank"
2002 Ford Crown Vic PI, 162k "Highwayman" (Ex-Kootenai County, ID Unit #42)

Top
#3354834 - 04/27/14 04:55 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
NMBurb02 Offline


Registered: 09/12/12
Posts: 1365
Loc: Crowntown, CA
Never mind. Please move on. Nothing to see here.

I just spent some more time down there to check to see if the noise was coming from further forward in the tranny and not actually from the pan to indicate that it might be a flexplate issue and while down there I started smacking things with the heel of my palm and when I hit the exhaust pipe about 6 inches behind one of the cats, the rattle became worse. I thought I might have a catalytic failure issue similar to that of the GP, but upon further investigation and smacking, I discovered that the rattle is coming from the rear O2 sensor on the driver's side. No codes yet and it passed a smog test a few months back with flying colors (it was making the noises at that time), so I guess it still functions properly. I could have sworn I was feeling the rattle in the transmission pan, but maybe it was just all in my head.
_________________________
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Napa Gold FIL 4805
2006 Pontiac Grand Prix GT, Valvoline ML NG 10W-30 +MMO, Puro PureOne PL10111

Top