Recent Topics
Bestline Oil Additive
by BlueOvalFitter
10/06/15 09:30 PM
Mixing 20w50 with 5w30
by Greg L
10/06/15 09:25 PM
CQuartz UK on 2011 BMW 135i (LeMans Blue)
by JHZR2
10/06/15 08:53 PM
Silverado FK1000p + FK#425 w/Pics
by donnyj08
10/06/15 08:35 PM
CQuartz UK on 2015 Honda Accord Hybrid (black)
by JHZR2
10/06/15 08:34 PM
RedLine 5w40 Euro
by Hotdog453
10/06/15 08:10 PM
Difficult loading
by Eddie
10/06/15 07:40 PM
Kendall GT-1 Fully Synthetic Euro 5W30
by pb379
10/06/15 07:23 PM
LG Ultimate 2 Android Smartphone Deal
by Warstud
10/06/15 07:22 PM
Measuring Rim runout
by Rust_Belt_Pete
10/06/15 07:02 PM
Any Cisco Experts Here?
by Vikas
10/06/15 06:56 PM
ranch pro oil at Atwoods $1.99
by joel95ex
10/06/15 06:53 PM
Newest Members
ukeyowl, rnl, peejaycruiser, superviking, mivenho
55612 Registered Users
Who's Online
105 registered (2015_PSD, 97K15004WD, AccordK24, 4wheeldog, andyd, 15 invisible), 1584 Guests and 117 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
55612 Members
66 Forums
238654 Topics
3853245 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3354772 - 04/27/14 03:50 PM 4L60-E rattle
NMBurb02 Offline

Registered: 09/12/12
Posts: 1803
Loc: Crowntown, CA
To expand on the subject line, the Burb makes a rattle on cold starts and I am not exactly sure how long it has been doing so. It happens every time it is started, but it is pretty erratic as far as how long it lasts and usually rattles for a second, stops for a second or two, rattles, stops, etc. with no apparent pattern. I believe it stops once warmed up. I finally got around to crawling underneath to check it out and tracked it down to the transmission. When I put my hand against the transmission pan I can feel the rattle. The last pan drop and filter change was done just under two years and 20k miles ago by my regular shop. They used an ATP gasket and filter kit and Dex III fluid (not sure which brand). Could it be an issue with the filter? Something mechanical and the whole thing is about to grenade?
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Fram TG3675
2006 Pontiac Grand Prix GT, M1 0W-40, Fram TG3387A

#3354804 - 04/27/14 04:16 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
Colt45ws Offline

Registered: 08/15/06
Posts: 7804
Loc: Central Washington
I think I just read about someone else with a similar symptom on here and it was a cracked flexplate.
2004 Ford Crown Vic LX, 85k "Tank"
2002 Ford Crown Vic PI, 170k "Highwayman" (Ex-Kootenai County, ID Unit #42)

#3354834 - 04/27/14 04:55 PM Re: 4L60-E rattle [Re: NMBurb02]
NMBurb02 Offline

Registered: 09/12/12
Posts: 1803
Loc: Crowntown, CA
Never mind. Please move on. Nothing to see here.

I just spent some more time down there to check to see if the noise was coming from further forward in the tranny and not actually from the pan to indicate that it might be a flexplate issue and while down there I started smacking things with the heel of my palm and when I hit the exhaust pipe about 6 inches behind one of the cats, the rattle became worse. I thought I might have a catalytic failure issue similar to that of the GP, but upon further investigation and smacking, I discovered that the rattle is coming from the rear O2 sensor on the driver's side. No codes yet and it passed a smog test a few months back with flying colors (it was making the noises at that time), so I guess it still functions properly. I could have sworn I was feeling the rattle in the transmission pan, but maybe it was just all in my head.
2002 Chevy Suburban 1500, G-Oil 5W-30, Fram TG3675
2006 Pontiac Grand Prix GT, M1 0W-40, Fram TG3387A