Recent Topics
Whatever happened to Meyer's invention?
by OneEyeJack
18 minutes 18 seconds ago
window tinting
by crestwood
19 minutes 59 seconds ago
Quart low after 3100 miles 4.6 ltr modular
by A1O
35 minutes 3 seconds ago
Canadian Tire - Pennzoil Platinum 50% off
by Uregina09
36 minutes 47 seconds ago
Remember This Filter C&P?
by BlueOvalFitter
54 minutes 51 seconds ago
New X Files..
by Warstud
Today at 06:00 PM
Oil change on 2001 civic with some engine noises
by llmercll
Today at 05:17 PM
Valvoline Cerulean
by Ramblejam
Today at 05:14 PM
Highlander timing belt
by Carguy21
Today at 04:53 PM
Saw my old Saturn Wagon in the wild!
by eljefino
Today at 04:23 PM
Went with Primewells
by Eric Smith
Today at 04:06 PM
121R Battery Group Size Alternatives ?
by neilwestlawn
Today at 03:52 PM
Newest Members
rsritchey, Ball9320, 06Corolla, AyPapii, JakeTheYankee
56834 Registered Users
Who's Online
115 registered (77GrandPrix, afoulk, akela, 2015_PSD, 69GTX, 2009Edge, 12 invisible), 1458 Guests and 214 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
56834 Members
66 Forums
244327 Topics
3978128 Posts

Max Online: 2862 @ 07/07/14 03:10 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#3282117 - 02/14/14 03:18 PM '04 F550, 6.0L PSD, Delo 400 10w-30, high K, Na
sdan27 Offline


Registered: 06/07/09
Posts: 484
Loc: Michigan
This is the first UOA I've done on the 2004 F550 with a 6.0L Powerstroke we bought as a service truck for use on our farm. Truck has been real great for us so far with few issues. As soon as we got the truck I changed the oil to Delo 400 10w-30 and added some Rev X additive. I also did EGR delete, flushed the cooling system and switched it to a red ELC coolant, added and coolant filter, and added a Fleetguard LF777 bypass filter. I have no idea the history of this truck. I called the Ford dealership it was originally purchased from with the VIN before we committed to purchasing it but they weren't able to give me much service history due to the fact they changed the way they store their files since then? The truck has about 169,000 miles total. I'm not sure the mileage on the oil but it has 187 hours. Changed the oil when we got the truck early last spring.

Fe 17
Cr 1.1
Mn .7
Ni .7
Al 4.4
Pb 4.2
Cu 1.3
Sn 2.1
Si 5.6
Na 39
K 861
B 1032
Mo 72
Mg 574
Ca 1521
P 943
Zn 1056
S 1945

Soot 0%
Oxid 60%
Nitr 58%
Sulf 61%

TBN 10.88
Visc 10.44

Seems real good except for the high Potassium and Sodium indicating might be a head gasket leak or something which these engines are known for. I did have the coolant go down on me some that I had to top it up but I also had an external leak on the radiator which I think I repaired. The Viscosity still seems good and wear metals are real low so do you think I should keep running and resample at a shorter interval to see if the coolant contamination continues to go up or just drain the oil and resample again next year?


Edited by sdan27 (02/14/14 03:19 PM)
_________________________
'94 F250 Powerstroke. LF9691 primary oil. AH1141 air filter. FS1282, FF5320 fuel filter. WF2071 coolant filter.

Top
#3282134 - 02/14/14 03:32 PM Re: '04 F550, 6.0L PSD, Delo 400 10w-30, high K, Na [Re: sdan27]
sdan27 Offline


Registered: 06/07/09
Posts: 484
Loc: Michigan
Immediately after my initial post I did a google search on the Rev X additive and high potassium and I guess a lot of people have seen UOA results like that. Sounds like Rev X contains a lot of K, Na, Ca, and B. So, I'll just keep running the oil and see what happens.
_________________________
'94 F250 Powerstroke. LF9691 primary oil. AH1141 air filter. FS1282, FF5320 fuel filter. WF2071 coolant filter.

Top
#3282264 - 02/14/14 05:54 PM Re: '04 F550, 6.0L PSD, Delo 400 10w-30, high K, Na [Re: sdan27]
dustyroads Offline


Registered: 05/13/13
Posts: 600
Loc: upstate NY
Originally Posted By: sdan27
Immediately after my initial post I did a google search on the Rev X additive and high potassium and I guess a lot of people have seen UOA results like that. Sounds like Rev X contains a lot of K, Na, Ca, and B. So, I'll just keep running the oil and see what happens.


I was kind of thinking along those lines. It seems like I have seen similar boron and potassium numbers in other uoa reports using Rev X or similar products. Even on "rinse" oci there's a fair amount still showing as residue, so to speak.
_________________________
2011 Taurus sel

2013 Volvo truck with D13

Top
#3284532 - 02/16/14 08:01 PM Re: '04 F550, 6.0L PSD, Delo 400 10w-30, high K, Na [Re: sdan27]
sw99 Offline


Registered: 03/22/06
Posts: 1527
Loc: Colorado
On a side note, have you considered Archoil 9100 in lieu of Rev X? I'm sold on the stuff and it's half the price.
_________________________
2012 Hyundai Tucson 2.4L
2012 Honda Civic EX 1.8L
2001 Ford F350 XLT 7.3L


Top
#3285001 - 02/17/14 10:11 AM Re: '04 F550, 6.0L PSD, Delo 400 10w-30, high K, Na [Re: sdan27]
sdude2k2000 Offline


Registered: 12/02/04
Posts: 474
Loc: Southern Oregon, USA
Originally Posted By: sdan27
Immediately after my initial post I did a google search on the Rev X additive and high potassium and I guess a lot of people have seen UOA results like that. Sounds like Rev X contains a lot of K, Na, Ca, and B. So, I'll just keep running the oil and see what happens.


Just monitor the situation, but just about all the additives for the 6.0 have potassium in them... and quite a bit of it at that.
_________________________
'08 Ford Fusion SEL 3.0L
Pennzoil Ultra 5w20 | Fram Ultra XG2
-------
'15 Toyota Prius
Toyota 0w20 Synthetic | OEM oil filter

Top